Isabelle Beernaert laat ons in 2024 genieten van een nieuwe productie. Na Particles of God , waar trouwens nog vooral in Nederland mee wordt

getoerd is er nu La Dame en Noir. Weer een dansstuk op eigenzinnige wijze met choreografie en diepe filosofie.

Isabelle Beernaert heeft opgemerkt dat in al haar creaties sinds 2011 een mysterieus vrouwelijk karakter gehuld in zwart, ten tonele verschijnt. Hierdoor besefte ze dat er altijd al een aanwezigheid was van iets essentieels die ze dieper onderzocht. 

In zwart zijn alle kleuren aanwezig. Het zwarte absorbeert. Zwart is de kleur van de rust, stilte en duisternis die nodig is om een zaad te doen ontkiemen. Een kind in de baarmoeder verkeert in het donker. Voordat de lente komt, is er de winter. Zwart is zwanger van licht.

De oude gestalte van de Donkere Moeder maakt momenteel wereldwijd haar terugkeer in ons bewustzijn. Hiermee luidt ze het einde van een tijdperk in, dat tegelijkertijd een nieuw begin symboliseert. Het is een periode van spirituele evolutie waarin de mens zich meer bewust wordt van de energetische verbondenheid met Moeder Aarde.

De Donkere Moeder vertegenwoordigt de diepe, donkere schoot van het kosmische begin, waarin Donker en Licht in harmonie samensmelten, zowel op collectief als individueel niveau.

Je ziet haar verschijnen in de gedaante van de Zwarte Venus uit de oertijd, de Zwarte Oermoeder Mari van de Basken, de Zwarte Moedergodin Ana van de Kelten, en in Oosterse Zwarte Godinnen zoals Isis, Artemis, Kybele en Venus. Tot slot manifesteert ze zich in Sara, de zwarte stammoeder van de zigeuners, als de verheven zwarte Madonna. Een tijdloze en universele viering van de Donkere Moeder, die haar mystieke invloed laat zien in de rijkdom van menselijke geschiedenis en cultuur.

Speeldata België:

12/2 Heist-op-den-Berg CC Zwaneberg.

18/2 Vilvoorde Het Bolwerk.

3/3 Turnhout De Warande.

17/3 Oostende Kursaal.

26/3 Genk C-Mine.

Alle inlichtingen: www.isabellebeernaert.com

Tekst: G. Charrin. Afbeeldingen via Isabelle Beernaert. Kim Vos