Het Bloesemprogramma Bilzen-Hoeselt

 

Stad Bilzen en gemeente Hoeselt brengen weer een bloesemprogramma. Het verhaal rond de bloesem kent dit jaar meer dan 30 activiteiten. Tussen 23 maart en 5 mei kan je zes weken lang genieten van de bloesempracht in de Haspengouwse regio.

De voorstelling vond plaats bij de mooie Landcommanderij Alden Biesen.

Naast de gekende fiets- en wandeltochten en wondermooie picknickplaatsen valt er heel wat nieuws te ontdekken.

Dit jaar zet men ook extra in op mobiliteit en toegankelijkheid. Nieuw zijn de duo-fiets, de driewieler en de rolstoelplateaufiets. Mensen met een beperking kunnen  na reservatie zo een maximale kans krijgen om de bloesems te ontdekken. Desgewenst kan dit samen met een gids. Dit kan ook uitgerold worden naar mensen met een visuele beperking.

Verder is er de zintuigen- en meditatiewandeling. Een combinatie wandeling, ademhalingsoefeningen en meditatie. De focus ligt op het bewustzijn van het lichaam. De yoga oefeningen gebeuren tijdens de wandeling.

Men gaat ook nog voor de hondenwandeling/Bloesembar/bewegwijzerde langeafstandswandeling en een begeleide kleuterbloesemwandeling.

Er is een speurtocht met Bilzers jeugdauteur Stijn Moekaars. Hercule de Bij samen met de kinderen. Ook krijgen we een kleinschalig maar spectaculair licht spektakel. Dit is met livemuziek, acrobatie en vertellers. Hier vormen de prachtige hoogstamboomgaarden van Alden Biesen een uniek decor waar beleving centraal staat. Vuurelfen, lichtprojecties en LED schommels vervolledigen het geheel.

Alden Biesen is ook het decor op 21 april voor een beklijvend Dauwconcert van Gabriel Rios. Aanvang 6 u s morgens! Opgepast de plaatsen hiervoor zijn beperkt.

Afsluiten doet men in stijl op zaterdagavond 4 mei met de Bloesemmagie. Men start voor een laatste wandeling van 5 km, een belevingswandeling met onderweg heel wat kunstcreaties en verrassende acts. Eindigen doet men met een drankje op een magisch uitzichtpunt.

Het uitgebreide programma vind je op www.visitbilzen.be/bloesems

Er is keuze genoeg om zowel iets individueel te doen of met een gids.

Tekst en foto’s: Gust Charrin.