Het Prethuis en zijn Padelburen

 

Maak het maar mee. Je woont in een rustige buurt maar naast je huis verschijnt een padelclub. Het slaan van de bal, het raken van het glas, kortom de kooi werkt als een klankkast. De doffe klanken die het padel racket maakt als het de bal raakt. Stress, slapeloosheid en ergernis zijn er de resultaten van. Dit is nu wat Godfried, een vijftigjarige doorsnee man meemaakt. Het maakt hem geïrriteerd maar ook futloos en zelfs zijn libido komt er onder te lijden. Zijn volslanke Nederlandse echtgenote Sonja kan het allemaal wat relativeren maar wil wel terug een normale Godfried. Een oplossing zou zijn, het huis te verkopen en ze schakelen een makelaar in. Ondertussen krijgen ze twee individuen van de padelclub over de vloer. Zij willen wat padelballen recupereren uit Godfrieds tuin, waar de serre het ook zwaar te verduren krijgt. Het tweetal Barrie en Rachel hebben wel wat te verbergen. Is zij echt advocate en wat bedoelen ze met friends with benefits?

Dit alles is een superkomedie geschreven door de master himself, Jeroen Maes. Een actuele situatiekomedie met hilarische toestanden. De hoogtepunten lopen in elkaar over en elk personage schittert op zijn eigen manier en eigen humor. En de leugentjes om bestwil mogen er ook zijn.

De mixt van dialecten geeft een extra toetje aan het verhaal. Er is de West-Vlaamse connectie met Peter Bulckaen als Godfried die het op zijn Ingelmunsters doet en Jeroen zelf als Barrie met een John McEnroe look a like. Rachel heeft een uitgesproken  langzaam Limburgs taaltje, is nog blond op de koop toe en neemt alles letterlijk op. Katja Retsin speelt Rachel subliem.

Sonja, de vrouw van Godfried is dan weer een glansrol voor Martin De Jager. De Dordrechtse is als Nederlandse natuurlijk rad van tong en zorgt voor spektakel. Trouwens jodelen en zingen laat ze ook niet aan haar voorbijgaan. De hobby  van haar en Godfried is het Tiroler spektakel.

Tenslotte zien we nog Wim Stevens als Dimitri, de niet zo eerlijke makelaar. Heeft deze Mr. De Belder niet wat duistere  Tom De Decker trekjes?

Het Prethuis van Jeroen slaagt er van 2012 in om ons telkens een totaal amusement aan komedie te geven. Oneliners, woordspelingen en dolle situaties, die elkaar constant opvolgen. Voor je het weet is het pauze en snak je naar deel twee dat even vlug voorbijgaat.

Gezins- situatiekomedie zoals er niet veel meer gemaakt worden. Als wat oudere toeschouwer moest ik vaak terugdenken aan de heerlijke Britse familie sitcoms uit de jaren ‘ 70 zoals Man About The House, Love Thy Neighbour of The Good Live.

Pas zeker op in de zaal voor rondvliegende padelballen en geniet gewoon van de luxe van het Prethuis.

Nog tot 11 februari in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Dit is niet lang maar geen nood er volgt nog een lange tournee door Vlaanderen, eigen aan Het Prethuis. Van Aalter tot Zemst. Hier in het Antwerpse ook nog in Geel en CC Zwanenberg in Heist op den Berg? De zaal die iedereen koestert als artiest.

 

Alle info en tickets: www.prethuis.be

Tekst en foto’s: Gust Charrin