ALABAMA van Fien Leysen met muziek van Steven De bruyn

een verrassende coproductie van BERLIN en theater Arsenaal

 By Miet Waes

 Fien Leysen treedt met het stuk Alabama in de voetsporen van haar vader.

 

In 1978 maakte Kris Leysen een reportage voor de BRT over Birmingham Alabama. Hij sprak er met jonge mensen en kwam met fantastische verhalen terug over The Magic city. Zo zou  de lokale sheriff hem gebombardeerd hebben tot deputy sheriff om het vertrouwen van de mensen te winnen. Met Alabama treedt theatermaakster Fien Leysen, nu even oud als haar vader toen, vijfenveertig jaar later in zijn voetsporen.

 

Multimediale theatervoorstelling

 

Kris Leysen overleed in 2014 op 66 jarige leeftijd. Hij werkte jarenlang voor de openbare omroep – toen nog BRT – presenteerde ‘Tussen hemel en aarde’ en was vooral bekend als de maker van ‘Het liegebeest’ en ‘tienerklanken’. In 1978 maakte hij een lange reportagereis naar de stad Birminham in de Amerikaanse staat Alabama en interviewde er vele AFS-uitwisselingsstudenten over hun werk en studies, hun kijk op het leven, the American Dream en de kloof tussen arm en rijk.

Vijfenveertig jaar later reist dochter Fien in de voetsporen van haar vader. Zij probeert alle plekken terug te vinden waar hij is geweest, alle beelden te filmen die hij filmde, maar ook de vragen te stellen die haar vader niet heeft gesteld. Ondersteund door de allroundmuzikant Steven De bruyn deelt Fien in een knappe multimediale theatervoorstelling – met videobeelden van toen en nu – de verhalen van haar zoektocht.

 

De Magic is verdwenen

 

Groot is de ontgoocheling wanneer Fien ontdekt dat de  Magic is verdwenen. Van de bruisende stad die haar vader beschreef met veel mensen op straat en ambiance in de vele cafeetjes is niks meer te merken. Tevergeefs zoekt ze naar het centrum van de stad die er niet meer is. De gezellige tavernes en eetgelegenheden zijn vervangen door grote eettenten en de typische winkeltjes door supermarkten buiten de stad. Het enige dat gebleven is, is de lichtreclame voor het theater en de enorme kloof tussen rijk en arm. Ook haar zoektocht naar de studenten en de sheriff loopt niet van een leien takje. Ze vindt amper twee studenten van toen, die nu een vrij saai leven leiden.

Net zoals haar vader wil ze een schooltje binnenlopen om met de kinderen te praten en ze te filmen. Alle alarmsystemen gaan af en Fien en haar twee medewerkers worden kordaat elke toegang geweigerd omdat er onlangs geschoten werd in een naburige school. Van jongs af aan krijgen kinderen nu een bleeding cotrol kids waarmee ze levens leren redden van neergeschoten klasgenootjes, de doodsoorzaak nr. 1 bij kinderen.

 

Is het cowboyverhaal echt?

 

 

Maar Fien, die met veel gemis en liefde over haar vader vertelt, wil ook weten hoe haar vader als reporter en televisiemaker was en in hoeverre ze op elkaar lijken als televisie- en theatermakers.  Maar de grote vraag die Fien wil factchecken is of het waar was dat haar vader in 1978 tijdelijk tot sheriff in Alabama werd benoemd. Dat blijkt nog een van de moeilijkste opdrachten te zijn. De sheriff loopt niet meer zomaar op straat, en is ook telefonisch of per mail moeilijk te bereiken. Maar als Fien een ding met haar vader gemeen heeft, is het koppigheid en standvastigheid. Met veel zin voor humor en zelfrelativering houdt ze haar speurtocht vol.

Nieuwsgierig geworden hoe het afloopt ? dan moet je zeker gaan kijken.

Tot 20 februari voorstellingen in theater arsenaal in Mechelen en later op tournee in Vlaanderen en Nederland.

Voor meer informatie over speeldata en plaatsen

www.theaterarsenaal.be

 

Tekst: Miet Waes

Foto’s: theater arsenaal