Wat heeft Bolzano gemeen met Antwerpen? Ze beschikken allebei over een kleine, gezellige luchthaven die topservice biedt. Bolzano Airport is de thuisbasis van SkyAlps. Deze Italiaanse luchtvaartmaatschappij werd in 2021 opgericht. SkyAlps vliegt naar een tiental bestemmingen, meestal kleine of middelgrote steden. Er wordt gewisseld tussen een zomer- en winterplanning afhankelijk van de bestemming. Vanaf eind december tot eind maart is de luchthaven van Deurne het vertrek voor een winterbestemming.

Bolzano of Bozen is de provinciehoofdstad van Zuid-Tirol, een autonome regio met een zekere mate van zelfbestuur. De stad telt iets meer dan 100.000 inwoners en is dankzij de ligging bij een belangrijke route door de Alpen, altijd een welvarende handelsstad geweest. Drie rivieren (Adige, Talvera en Isarco) komen in de stad bijeen. Ook in andere opzichten ligt Bolzano op een kruispunt tussen het noorden en het zuiden van Europa en tussen het Duits- en Italiaanstalige gebied. In de stad is alles tweetalig, ik zal ze kriskras mengen.

Bolzano ligt in een reusachtig natuurgebied, Alpen en Dolomieten alom. Daarom wil SkyAlps zich vooral op het wintertoerisme focussen, maar de stad met een ligging op ongeveer 240 meter hoogte is meer dan een bezoek waard. Skiërs verplaatsen zich vooral naar de hoogten van Renon/Ritten en de niet-skiërs kunnen zich in de stad zelf uitleven. Er is immers een geweldig aanbod en dat tonen we graag.

In het historische centrum met veel autovrije straatjes kan je alles mooi te voet doen. Er zijn twee toeristische diensten waar je een zeer overzichtelijk stadsplan kan bekomen.

Misschien beginnen bij de bekendste Zuid-Tiroler: Ötzi. Je vindt hem in het Südtiroler Archäologiemuseum. Het museum huisvest talrijke tijdelijke tentoonstellingen, maar op de eerste verdieping is alles gewijd aan Ötzi of The Iceman, zoals hij ook nog genoemd wordt. Zijn verhaal kreeg de naam Stone Age Murder Mystery. Beginnen doen we in 1991 als twee Duitse alpinisten bij toeval op meer dan 3000 m hoogte in de Ötztaler Alpen in een met smeltwater gevulde laagte de goed bewaarde resten van een mens ontdekken. Eerst dacht men gewoon dat het om iemand ging van ongeveer 300 jaar geleden, maar na zorgvuldig onderzoek kwam men tot de bevinding dat het lichaam meer dan 5200 jaar oud was en uit de Stone Age kwam. In zijn linkerschouder zat een pijlpunt. Er kwamen veel speculaties: was hij op de vlucht? Werd hij vermoord? Zeker weet men nu dat het een man was, ongeveer veertig jaar, een jager, getatoeëerd en lactose-intolerant. Zelfs het menu van enkele uren voor zijn dood had geen geheimen. De vindplaats was juist op Italiaans grondgebied en zo belandde onze krijger in 1998 in Bolzano. Bekijk hem in zijn vrieskamer van -6 °C en met 98% vochtigheid door een kijkgat, een A4-blad groot. Hij ligt daar in zijn glanzende, leerachtige huid. Het stuk uit zijn dij is het resultaat van een onvoorzichtigheid met een drilboor bij de opgraving, maar voor de rest is hij intact. Op geregelde tijdstippen wordt hij besprenkeld met steriel water. Ook interessant in de tentoonstelling, al wat men bij de man heeft gevonden: een lendenschort, een stuk schoen en een bijna intacte muts uit berenpels. Ook zijn bijl en boog staan ter bewondering. Koper en flintsteen waren de voornaamste materialen in zijn wapenoutfit.

Steek de straat over en je bereikt het Stadsmuseum: een museum vol cultuur, folklore en kunst uit Zuid-Tirol. Ga zeker naar de bovenste verdieping waar je een 360°-panorama over de stad hebt. Open gerust de vensters, het mag en het is altijd beter voor je foto’s. In westelijke richting over de rivier zie je een Romeins-aandoende tempel. Dit is het overwinningsmonument BZ 18-45. Het monument werd gebouwd tussen 1926 en 1928 op bevel van Mussolini. Gelukkig herschreef men de geschiedenis niet door het gebouw botweg af te breken. Onder het monument is er een tentoonstelling met de uitleg waarom het monument er nog staat, de geschiedenis ervan en de geschiedenis van Bolzano tussen 1918 en 1945, een monument, een stad en twee dictaturen.

Bolzano heeft meerdere kerken waarvan er veel enorm hebben geleden onder de bombardementen op het einde van Wereldoorlog II. De domkerk ligt naast de Walther Platz, dit plein is een der levendigste plaatsen in de stad met in het midden het monument van de lokale troubadour Walther von der Vogelweide (uit de 12de eeuw). De domkerk heeft een fraaie gotische kansel en enkele fresco’s. Voor de mooiste fresco’s stap je aan de overkant van de domkerk, de kerk en het klooster van de dominicanenorde binnen. Hier zijn in de zijkapel van San Giovanni magnifieke fresco’s uit de school van schilder Giotto te zien. Ze werden gemaakt voor een welstellende bankiersfamilie uit Firenze die zich in Bolzano nestelde.

Loop zeker door de Laubengasse of Via Portici: een lange, smalle straat met arcades en specialiteitwinkels, vooral kledij. Boven de winkels zie je rijkversierde erkers van herenhuizen uit de 18de eeuw. De straat heeft ook diverse passages naar andere straatjes. In deze straat ook een ingang naar het Mercantile Museum; deze oude plaats van de handelaars dateert uit 1635. Het Mercantile Museum geeft de geschiedenis van de handel in Bolzano weer. Het pronkstuk is The Hall of Honour, nog altijd in gebruik voor events. Het museum heeft ook een mooi ingesloten binnenplein en de oude wijnkelders dateren uit de 13de en 14de eeuw.

Via de Silbergasse/Via Argentieri kom je in de Via Goethe. Hier zie je de enige fontein in Bolzano, de Neptunusfontein. In de straat is ook de zesdaagse groente– en fruitmarkt (niet op zondag). De markt is nu uitgebreid met de verkoop van andere lokale producten zoals vlees en kaas. Goethe zelf zou hier gegeten en overnacht hebben in Wirthaus Vögele. Dat brengt ons naadloos bij de gastronomie.

De gastronomische tradities van het oude Habsburgse rijk, vermengd met de mediterrane invloeden, zo zou je de keuken hier in Zuid-Tirol en Bolzano kunnen noemen. De wijnbouw kan terugblikken op een 2500 jaar oude traditie, keuze en afwisseling dus genoeg.

Enkele ideetjes

Batzen Häusl met heerlijke Südtiroler Ziegenkäse (geitenkaas) www.batzen.it

Stadt Hotel Citta – www.hotel-citta.com

Paulaner Stuben – www.paulanerstuben.com

Tree Brasserie – www.treebrasserie.it

Vögele (hoger vermeld) – www.voegele.it

Vanaf het historische centrum is het ook heel eenvoudig om vlug de natuur in te zijn. De Talvera Promenade start juist voor de Talvera brug, 100 meter voorbij het stadsmuseum. Volg de benedenzijde van de rivier en geniet van prachtige uitzichten op de omliggende bergen, kastelen en wijngaarden. Bij de St.-Antoniobrug steek je gewoon de rivier over en bereik je het centrum via de andere zijde van de Talvera, ruw geschat: 4 km.

Wil je hogerop, dan vind je dicht bij het stadscentrum in de buurt van het station de Renon/Ritten kabelbaan. Elke vier minuten is er een gondel en vermits dit traject ook veel voor werkverkeer wordt gebruikt kan je ‘s morgens op weekdagen al omhoog om 6.30 uur. Twaalf minuten later bereik je Soprabolzano op 1221 meter hoogte. Vanaf hier kan je al zeker veel wandelingen doen. Een goed idee is het om hier het smalspoor te gebruiken. Na 20 minuten bereik je Klobenstein/Collalbo, een rit over een plateau, je gaat dus niet hoger, maar wel met prachtige uitzichten. Ga hier zeker naar de aardpyramides. Je bereikt ze na ongeveer een halfuur wandelen. De aardpyramides (torens van klei en steen) liggen tussen de dorpjes Lengmoos en Maria Saal. Ze vormen een bijzonder natuurfenomeen: dertig meter hoge, grillige torens van moreneklei uit de ijstijden worden stuk voor stuk bekroond met een wankele, losse steen. Bij regen kunnen ze ook een andere kleur aannemen.

Nuttige informatie

De Bolzano Card is een guest card met heel wat voordelen en te verkrijgen bij verschillende partners zoals hotels. Aparte betaalkaarten zijn de Mobil Card voor transport en de museum-mobilcard voor extra bezoeken.

Een vlot hotel, dicht bij station en kabelbaan: Hotel Scala Stiegl – www.scalahot.com

 

Alle stadsinfo: www.bolzano-bozen.it

Vluchten: www.skyalps.com

Vanaf Deurne duurt de vlucht iets minder dan twee uur. Vanaf de luchthaven naar de stad neem je best een taxi en dan ben je er na ongeveer 20 minuten.

Bolzano is een stad voor alle seizoenen.

Tekst en foto’s: G. Charrin