Sinds 2010 verrast schrijver Ludo Geluykens uit Ranst ons jaarlijks met een politiethriller. Zoals we in vele detective series de koppeltjes hebben, denk maar aan Morse en  Lewis, Lewis en Hathaway of Scott en Bailey, gaat het hier ook  telkens  over twee kompanen,  tegenpolen, hoofdinspecteur De Winter en commissaris Somers , maar fervente vrienden die voor elkaar door het vuur gaan.  Hun operatiebasis is Lier van waaruit ze de moordzaken leiden. De Winter en Somers vormen samen met hoofdcommissaris Frans Peeters en assistente Martine Verhaegen een ijzersterk viertal die elkaar door en door kennen.

De regio rond Lier met Ranst en Massenhoven zijn de plaatsen waar alles zich afspeelt. Een streek die Ludo als zijn broekzak kent. Een wandeling langs de Neteboorden  met passage langs de jachthaven van Emblem en een terrasje bij het Boothuys in Massenhoven was voor Ludo de aangever voor het ideale decor voor een nieuw boek. Ook Nieuwpoort verschijnt in dit boek. Verschillende leden van de jachthaven Emblem leggen ook dikwijls aan in Nieuwpoort.

Ludo Geluykens is een trouwe volger en fan  van de  betere detective series op televisie. Vooral de Britse en Scandinavische thrillers hebben zijn voorkeur. Zij staan aan de top als het over  kwaliteit gaat.

De Netemoorden is het vijftiende boek in de reeks. Drie vrienden ( Ronny, Marc en Danny)hebben allen hun eigen bedrijf. Met de winst hebben ze samen twee jachten gekocht. De Damaro I ligt in de jachthaven van Emblem, de Damaro II ligt in Nieuwpoort. Wanneer er op de Nete, aan de sluis in Viersel, een lijk uit het water gehaald wordt blijkt dat het lichaam van Tamara, de vrouw van Jan Janssen te zijn. Janssen die een transportbedrijf heeft, is op dat ogenblik met zijn vrachtwagen op weg in Duitsland. Wanneer later op het strand in De Panne het lichaam wordt gevonden van Bart van Winckel uit Lier, blijkt ook hij verdronken te zijn. Somers en De Winter gaan op zoek naar een mogelijk verband  tussen de twee verdronken personen uit Lier. Al snel blijkt dat het leven op de jachten niet allemaal rozengeur en maneschijn is.

De idyllische jachthaven van Emblem kwamen we reeds tegen in een der eerste thrillers, Een Drug te ver. Zoals in de andere boeken van Ludo is Lier ook weer present en vele namen zullen bij Lierenaars en mensen uit de omgeving een belletje doen rinkelen. In feite wordt het tijd dat Toerisme Lier of Visit Lier zoals ze zich nu noemen de boekenserie eens onder handen neemt en er hun stad eens mee op de kaart zet. Dit is een win-win situatie en er zijn zeker verschillende mogelijkheden.

Als je de 15 boeken overloopt zit hier ook genoeg materiaal in om een tv serie te maken. Dus productiehuizen aan de slag. Het moet niet altijd Aspe zijn.!

Het boek leest zeer vlot en heeft zoals zijn voorgangers korte hoofdstukken wat het lezen nog aangenamer maakt.

De Netemoorden, uitgeverij Leesgenot. ISBN: 9789490660215

Ludo Geluykens plant in Maart enkele signeersessies:

3 maart in het GC Klein Boom- Mechelbaan 604 Putte.

16 maart in VVW Kempen Jachthaven Massenhoven.

30 maart op Den Daawer, het clubhuisschip  in de jachthaven van Emblem. ( namiddag)

Je kan het boek verkrijgen bij De Standaard Boekhandel, bol.com en ook bij Ludo zelf.

Boek zestien zit ook reeds in de pipeline en kreeg de naam “ Verdachte Overlijdens”. Een verhaal dat zich afspeelt in en   rond enkele woonzorgcentra waar teveel insuline wordt gebruikt.

www.ludogeluykens.be

Tekst en foto’s: Gust Charrin.