Gaston en Leo terug tot leven in Elckerlyc Antwerpen

 

Gaston en Leo de hommage musical is een nostalgische toer door het leven van de twee komieken. We keren terug naar de gouden jaren van de variété en naar twee helden van de lach. Vanaf het moment dat het doek opengaat, dompelt men je onder in de magie van een tijdperk. Wie het boek van Kobe van Herwegen ( een van de makers van deze musical) aandachtig gelezen heeft kan vanuit zijn zetel goed het verhaal volgen. Een verhaal vol nostalgie en emoties. De mayonaise zal kloppen  zei Gaston en inderdaad dit werd werkelijkheid. Hoe leerden scheepshersteller Gaston Berghmans en muzikant Leo Martin elkaar kennen?

Subtiel begint men met Gaston die Leo opbelt in de hemel. Leo Martin stierf reeds in 1993. Een Leo die weer tot leven komt en zich etaleert als muzikant op Expo 58. We zien zijn overname van de dirigent stok bij het orkest van Willy Rockin. Willy die hem zelf vraagt om zijn opvolger te worden.  We gaan verder met de  ontmoeting  van Gaston en Leo in de AB. Ze vormen een duo en ontmoeten Jenny en Mariette, hun respectievelijke echtgenotes. We gaan verder met een trip down memory lane met het duo en hun beide perikelen met een platenwinkel. Rene Vlaeyen komt in hun leven als manager. Hij loodst hun de tv wereld binnen en staat ook aan de basis van hun drie filmen. Een tijdje is er Gaston zonder Leo maar hier klopt de mayonaise niet en ze leggen hun kwaadheid opzij. Eindigen doen we zoals we begonnen zijn met de te vroege dood van Leo.

Warre Borgmans en Jurgen Delnaet kruipen in de huid van de Antwerpenaar en de Gentenaar. Ze doen dit met verve en vooral de emotionele taferelen maken de zaal stil. Subtiel laten ze af en toe een stuk van de beroemde sketches in hun verhaal op de planken toe.

Muzikaal zit alles snor met een live orkest en een achtkoppig ensemble die zich ook veel zal bezighouden met het verschuiven van de decorstukken. Een decor dat sober is maar warm overkomt. Let zeker op de speciale omkadering van het gehele podium. We wanen ons even terug in de Ancienne Belgique.

De gevarieerde cast is verder een perfecte mix van ervaren rotten en heel wat jong talent. Patrick Onzia is in zijn sas, op perfecte revuewijze neemt hij verschillende typjes tot zich. Dit doet ook Ludo Hellinx die bv  een norse Robbe De Hert speelt.

Zeer geslaagd is Romeo, Gunther Levi als Rene Vlaeyen, de manager.

Sandrine André is Jenny, de vlam van Gaston. In het Gentse was er dan Heidi De Grauwe als Mariette, de vrouw voor Leo.

De hommage musical gluurt in de coulissen van Vlaanderens grootste komieken en toont ons de mannen achter het duo.

Misschien niet zo  de smaak voor een jeugdig publiek maar allen die het duo op tv of elders hebben gekend, hebben de morele plicht om dit stuk te zien. Hoe groot is de erfenis van dit duo? Er is nooit geen komisch duo meer geweest zoals zij. Gaston was de afwerker , de spits of de kopbalspecialist zoals hij in het stuk aanhaalt. Leo was de aangever voor de laatste pas naar de briljante spits. Het aangeven was op maat, de afwerking ook.

Tot 25 februari in Theater Elckerlyc te Antwerpen en daarna nog enkele speeldata in maart in Gent.

www.backstage-producties.be

Gust Charrin.

Foto’s; Gust Charrin en Backstage.