Taxusbomen op Tyne Cot Cemetery krijgen een steuntje in de grond

 

 

PASSENDALE – Tussen de typerende ‘Cross of Sacrifice’ en ‘Stone of Remembrance’ prijken op Tyne Cot Cemetery en Memorial tien enorme taxusbomen. Nu de bomen bijna een eeuw oud zijn, hebben sommigen van hen het moeilijk. De Commonwealth War Graves Commission, die de begraafplaats na de Eerste Wereldoorlog bouwde en tot op heden nog steeds onderhoudt, neemt de nodige stappen om de taxusbomen de beste overlevingskansen te geven.

Dat de taxusbomen het moeilijk krijgen is te wijten aan verschillende factoren. De grond op Tyne Cot Cemetery & Memorial is door veelvuldig betreden door bezoekers, en onderhoudstoestellen (zoals grasmachines etc.) steeds vaster geworden. Ook de extreme weersomstandigheden van afgelopen jaren – afwisselende extreme natte en droge perioden – hebben bijgedragen dat de bomen minder goed gedijen.

Niet vervangen, maar conserveren

Slechts als allerlaatste optie zal de Commonwealth War Graves Commission kiezen voor het verwijderen en vervangen van de taxusbomen. Herstel en restauratie heeft altijd de voorkeur.

“De historische, maar zeker ook de emotionele waarde van authentieke elementen op onze begraafplaatsen is niet te evenaren. Deze taxusbomen stonden hier al toen ouders, kinderen en weduwen van de overleden soldaten hier kwamen rouwen. Het is belangrijk om er alles aan te doen om deze bomen zo lang mogelijk te kunnen behouden.” Zegt Jimmy Clynckemaillie, tuinbouwsupervisor voor de begraafplaatsen en monumenten in de Ieperboog.

Expertise

Na zorgvuldig onderzoek en gebaseerd op de jarenlange expertise van de tuinbouwkundigen en boomspecialisten bij de Commonwealth War Graves Commission, worden verschillende stappen ondernomen om de bomen de beste overlevingskansen te geven.

Enerzijds decompacteert de boomploeg van de CWGC de bodem. Aan de hand van speciale machines maken ze de bodem los, om ruimte te maken zodat de wortels gemakkelijker voedingsstoffen aan de bodem kunnen onttrekken. Brede borders rondom de bomen moeten het aandrukken van de bodem in de toekomst vermijden.

 

“Door hier borders te voorzien, kunnen bezoekers en onderhoudstoestellen niet meer zo dicht in de buurt van de bomen komen waardoor de bodem niet zal worden gecompacteerd. Dit zal ervoor zorgen dat de bodem minder vast is, en dus meer ademruimte krijgt.” zegt Jimmy Clynckemaillie.

 

Anderzijds wordt een speciale vloeibare compost geproduceerd in de compostboerderij van de Commonwealth War Graves Commission, net buiten Ieper, nabij Bedford House Cemetery. Daar verzamelt de organisatie het tuinbouwafval om dit nadien te transformeren in herbruikbare compost die de bodem in haar kleurrijke borders verbetert .

 

“Het mengsel kunnen maken we hier in optimale omstandigheden – de juiste temperatuur en zuurstoftoevoeging. Als het klaar is bevat het een optimale geconcentreerde natuurlijke mix van bacteriën en schimmels . Deze micro-organismen worden via tunnels tot bij de wortel van de taxusbomen gebracht. De bomen worden er ook mee besproeid. We hopen hiermee het bodemleven een boost te geven, zodat de plant terug optimaal voedingsstoffen kan opnemen.”

 

Tyne Cot Cemetery & Memorial

Tyne Cot Cemetery en Memorial is de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld. De begraafplaats telt bijna 12 000 graven van soldaten die het leven lieten tijdens de Slag om Passendaele in de Eerste Wereldoorlog. 70% van de graven hebben geen naam, omdat de lichamen niet konden worden geïdentificeerd. Op de imposante Memorial muur staan nog eens 35.000 namen gegraveerd van soldaten zonder gekend graf.

Naast Tyne Cot Cemetery & Memorial, draagt de Commonwealth War Graves Commission nog zorg voor ruim 23.000 andere begraafplaatsen en monumenten over de hele wereld, allen ter herdenking van de meer dan 1,7 miljoen strijdkrachten van het Gemenebest die het leven lieten tijdens Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Fot: CWGC.