Waar degustatie en geschiedenis elkaar ontmoeten

DSC_0022

 

Het zuidelijk deel van het Aisne departement ,aangeduid als Les Portes de la Champagne kronkelt zich rond de rivier de Marne. Château –Thierry gelegen in de vallei waakt over een gebied van wijngaarden en geschiedenis. De stad van Jean de la Fontaine is het kruispunt voor de champagnedorpen en de zichtbare impact van de Eerste Wereldoorlog. Vooral vanaf de zomer van 1918 werd er hier over een groot front intensief gevochten door de pas gearriveerde Amerikaanse troepen.

Vijf jaar geleden werd er een vereniging opgericht die begon met een festival “de champagne” en dit harmonieus combineerde met de geschiedenis van Wereldoorlog Een. De ambitie was om een actie radius te creëren die een breed publiek kon aantrekken. Zo ontstond in 2012 het festival “ Champagne et Vous!”.   Een samenwerking tussen vooral champagne producenten , hoteliers , restaurantbeheerders en de professionele sector van het departement.

Dit jaar gaat het evenement ( editie 5) door op 20 & 21 oktober. Het hoofdspektakel gaat door op de terreinen van het oude kasteel van Château-Thierry. Meer dan 30 champagne huizen op de toeristische Route de Champagne van de Marne openen hun deuren speciaal met een laat avond editie. Aan het kasteel zelf is er de hele tijd een massa animatie.

Alle info: www.champagne-et-vous.fr

DSC_0019DSC_0025

Drijvende kracht achter het evenement is Olivier Belin van het gelijknamige champagnehuis in Aulnois. Hij is de vijfde generatie op een domein van 8 hectare gespreid over 17 wijnpercelen. Het domein is mooi gelegen met zicht op de Marne en het enkele km verder gelegen Château-Thierry. Op een ondergrond , eigen aan het Marne gebied ,van klei , leem, tufsteen en zand is de meerderheid van zijn druivensoort de Meunier ( 60% ) , de rest Pinot Noir en Chardonnay. Totale productie is ongeveer een 40.000 flessen. Samen met zijn vrouw en twee werknemers beheert hij het bedrijf. Kleinschalig maar met een overzicht die Olivier behoudt over de drie belangrijke domeinen: de wijngaard , het productiecentrum en de commerciële afhandeling. Het domein produceert zes verschillende versies met mooie namen als “ Bel Instant”, Clair Obscur en Bleu Chic”. Bij Belin vinden we ook een Le Ratafia Champenois. Deze likeur van ongeveer 18 % wordt niet zoveel meer gemaakt en komt van vers geprest druivensap gemengd met een fine champagne alcohol. Daarna begint een proces van rijping in eiken vaten. Olivier is geen voorstander van het systematisch vervangen van wijnstronken. De meeste “grote” huizen vervangen hun beplanting meestal na 20 jaar. Op domein Belin vinden we nog wijnstronken van 60 jaar uit de vorige generatie. Je kan op het domein komen proeven en inkopen , een grondige rondleiding is er alleen op afspraak. Een echte aanrader.

Alle info : www.champagne-belin.fr

DSC_0023

Nog wat tips : in Aulnois ( op een drietal km van Château-Thierry ) zijn er in op een boogscheut van wijndomein Belin nog twee totaal verschillende logies ,wel allebei met zicht en toegang tot de Marne , die hier zeer breed is.

Mevrouw Pivant is lid van Gites de France en heeft een grote ruime kamer met salon. Er is tv ,een ruime badkamer ,gelegenheid om koffie en thee te zetten en een massa lectuur. Huidige prijs 75 euro voor de kamer met ontbijt.( 2 personen.) De tuin geeft uit op de Marne. Een aangename gastvrouw die de streek ook goed kent en je leuke tips kan geven.

Info: www.aulnois-bord-de-marne.com

DSC_0033DSC_0028

In dezelfde straat vind je het luxueuze Chateau de la Marjolaine. Een recent gerestaureerd kasteel dat in een soort boutique formule momenteel vijf kamers en suites aanbied met alle luxe inbegrepen. De tuin geeft ook uit op de Marne en er is een overdekt zwembad in de tuin gelegen. Je kan hier ook avondeten nemen , ook voor niet gasten. Cave!, de menukaart is nogal prijzig en lees de kaart zeer grondig of je hebt extra supplementen op je rekening!. Tot slot sommige combinaties in de maaltijden zijn nogal ongelukkig gekozen en bieden geen meerwaarde.

Toch de info: www.chateaumarjolaine.com

Alle toeristische informatie: www.lesportesdelachampagne.com