A Midsummer Fair

Hole Park is al vier generaties lang het eigendom van de Barham familie. Het is gelegen midden in het landelijke gedeelte van het Engelse graafschap Kent, dicht bij het dorpje Rolvenden. Het is vooral bekend voor zijn prachtige tuinen in combinatie met parkland. De tuin zelf is ongeveer 16 ha groot in een domein van ongeveer 80 hectare. Landbouw en veeteelt zijn bronnen van inkomsten voor de familie. Daarenboven stellen ze ook een deel van het jaar de tuinen open voor bezoek. Van Pasen tot oktober is hier de richtlijn. Daar de familie zelf op het domein woont, is de inbreng in het concept en onderhoud van de tuin zeer intens. Ook het zwembad en tennisveld is praktisch geïncorporeerd in het domein. De combinatie geeft je een typische Engelse formal garden met taxushagen, de onvermijdelijke topiary (de originele vormsnoeituin, veel gebruikt in Engelse landhuizen) en een overvloed aan geurige bloemen. Het is in feite een tuin voor alle seizoenen met een absoluut hoogtepunt begin juni, wanneer bv. de rozen in volle bloei staan.

DSC_0097DSC_0100 (1072 x 712)

Dit is ook een van de redenen waarom rond die periode op het domein van Hole Park The Wealden Times Midsummer Fair doorgaat. The Wealden Times is een lifestyle magazine dat elke maand verschijnt in de graafschappen Kent en Sussex. Het evenement is gespreid over drie dagen en je kan het het beste beschrijven als een outdoor salon voor huis en woondecoratie, ambachtelijke voeding, tuin, kledij en lichaamsverzorging. Misschien een beetje meer op het vrouwelijke publiek gericht, maar mannen vinden er ook hun gading hoor. De tentoonstellingsruimte bestaat uit een aantal grote feesttenten en een deel in openlucht, feestelijk versierd op een typisch Britse manier. De firma’s die aanwezig zijn, zijn meestal kleine familiebedrijven uit de omgeving. Ambachtelijke cidermakers en bakkers staan broederlijk naast elkaar in de grote voedingstenten en je wordt automatisch aangetrokken door hun bijna tastbare geuren. Ook geurig zijn de weelderige zeepmakers en de houtbewerkers en bij de Agavuren ontdek je waarom dit toestel nog steeds het hart is van menige Engelse plattelandskeuken. Proeven staat natuurlijk ook op het programma, de chutneys zijn er in een massa variëteiten, maar ook de cider, gin, het lokale bier en roomijs behoren tot de mogelijkheden. Wil je even rusten en een hapje eten? Meerdere zones, overdekt of niet bieden die mogelijkheid aan. Ook de tearoom van Hole Park, het Coach House, is open voor lichte maaltijden. Neem hier gerust de typische cream tea met scones, aardbeienconfituur en de heerlijke clotted cream (een dikke, ongezoete slagroom). Voor wie het wil weten, soms zie je staan ‘Devon Cream Tea’ soms staat er ‘Cornish Cream Tea’. Is er een verschil? Ja hoor! De Devon variant doet eerst de slagroom op de scone en dan de confituur, terwijl de collega uit Cornwall eerst de confituur plaatst en dan de slagroom erbovenop.

Gedurende de driedaagse zijn er ook een aantal lezingen over lifestyle onderwerpen.

DSC_0113DSC_0116DSC_0117

Tussen al de exposanten wil ik er toch twee uitpikken. Het zijn allebei gewone, kleine familiebedrijven. Maroude is een koppel dat de oudste drank ter wereld verkoopt, namelijk Mead, of honingdrank. Een drank die je in Groot-Brittannië nog veel ziet en bv. bij historische banketten gegeven wordt. Meestal is het een platte drank, maar het koppel heeft de mengeling van honing, water en gist bedacht en hierdoor krijgt de drank een prikkelend karakter.

www.marourde.com

Nummer twee en een favoriet van mij is The Hastings Original Lemon Ketchup. Dit familiebedrijfje ontstond in 2013 in de keuken van een huisvrouw in Hastings. Een zoon die de gewone tomatenketchup niet lustte, gaf de doorslag. De basis van de nieuwe ketchup is citroen met een vleugje gember en pittige kruidenmix. De frisheid van het sausje past enorm bij kip, schelpdieren en salades. Je kan het ook gebruiken als ingrediënt voor pies en soepen. Toen ik onlangs in de overdekte gaanderij van Hastings was, zag ik het product staan bij de visboer. Ook bij lamsvlees heb ik het al uitgetest. www.hastingsketchup.co.uk

DSC_0099DSC_0110

Het huis van de familie Barham in Hole Park Gardens is niet te bezoeken. In de tuin vind je ook nog een kleine connectie met onze Westhoek. Dicht bij het huis is een memory garden ter ere van Captain Barham. Captain Barham was een officier in het East Kent Regiment, ook bekend onder de naam The Buffs. Hij stierf door verwondingen in de Eerste Wereldoorlog en ligt begraven op de CWGC begraafplaats Poperinghe New Cemetery in Poperinge.

Het dorpje Rolvenden en de buurstadjes Cranbrook en Tenterden zijn leuke plaatsen vooral door hun architectuur van de zogenaamde “weatherboard houses”, huizen met horizontale, witte, meestal overlappende houten panelen. Een aanrader in Rolvenden Layne The Ewe and Lamb pub, een aangename dorpspub met “real ales” en een gevarieerd en lekker menu.

www.eweandlamb.co.uk

DSC_0029DSC_0091

Nog een vermelding waard zijn de reuzenparkeerplaatsen tijdens de show op de aanpalende grasweiden, en ja, tijdens mijn verblijf op The Midsummer Fair had ik dikwijls de neiging om te denken dat tussen de tenten en de ornamenten Inspector Barnaby zou verschijnen en er een lichaam was gevonden in de kleine vijver bij het park. Er is ook nog een Midwinter Fair, deze driedaagse van dezelfde organisatie gaat meestal in november door, maar niet in Hole Park (te drassig). De plaats is dan The Hop Farm in Paddock Wood.

www.holepark.com

www.wealdentimes.co.uk