Interview Amy Macdonald op Night of the Proms “Een kilt zou ik nooit dragen hoor!”

Amy Macdonald is al lang geen onbekende meer voor het Proms publiek na haar passage op 26-jarige leeftijd in 2013.  Ze keert met veel enthousiasme terug om het publiek terug te laten genieten van haar folky, indie, poppy sound én van haar mooie Schotse tongval.

Afgelopen woensdag was Amy Macdonald paraat voor een eerste repetitie met het Proms orkest en nadien was er even tijd voor een Allkinds babbel op zijn Glasgows en zowel onze reporter als Amy hadden beiden toevallig een hemd aan met Schotse ruit.  Ook Nik Kershaw bleef na zijn repetitie nog even in de zaal rondhangen om te genieten van haar mooie Glasgows accent.

We beginnen met een Schots getinte vraag op basis van uw naam Macdonald. Behoort u tot een clan en met een typische Schotse ruit?

“Macdonald is één van beroemdste Schotse namen, behoort tot de clan Donald, mijn vader heeft een eigen Schotse ruit en een kilt.  Ik zou nooit een kilt dragen hoor!”  (lacht)

U stond in 2013 al op het Proms podium, memories?

“Ik heb zovele leuke herinneringen en dat  is waarschijnlijk de reden waarom ik zo enthousiast ben om terug te keren.  Het was een toer waarvan ik al het meeste heb genoten in mijn carrière! Zoveel lieve mensen achter de schermen en samenwerken met een ongelofelijke band en orkest.  Het doet me plezier om mijn songs terug te horen in die arrangementen.”

U hebt 2 dirigenten aan het werk gezien,  Alexandra Arrieche en Robert Groslot.

“Alexandra ziet er iemand uit met véél energie en is bijzonder lief. Het geeft een extra dimensie aan alles.  Als zangeres zijn de contacten professioneel wel beperkter met hen.  Ik kijk er alleszins naar uit om op toer te gaan en te weten dat ze over mijn schouder meekijkt.”

Hoe beleeft u dit alles op het podium, met de nodige focus op timing?

Ikzelf kan van de sound niet genieten zoals de mensen die voor het podium staan. Ik heb mijn oortjes in en hoor vooral de band om de timing voor mezelf in het oog te houden.  Voor mij komt het geluid niet zo spectaculair over, maar je voelt het orkest en de band achter je wel. Timing is allesbepalend, je moet constant op het ritme zitten.”

U bent afkomstig van Bishopbriggs, maar welke stad zou u ook zeker aanbevelen?

“Edinburgh blijft een zeer mooie plek en verder Inverness en The Highlands regio.”

Tijd om tussendoor eens een kijkje te nemen in Antwerpen?

“Ik verblijf hier enkele dagen en op showdagen moeten we hier niet zijn voor 17 uur, dus dan hebben we zeker wat tijd.”

En af en toe nog eens tijd om wat nieuw materiaal neer te schrijven?

“Ik heb al wel enkele nummers, maar ik geef het graag de nodige tijd”

We zullen het wel horen als het zover is!

Tekst en Foto: Peter Minnebo.

 

https://www.amymacdonald.co.uk/