Interview met saxofoniste YolanDa Brown op Night of the Proms: “I feel like home!”

Met de super enthousiaste YolanDa Brown klinkt de saxofoon op zijn mooist in de schijnwerpers van het sportpaleis.

Zowel haar debuutalbum ‘April Showers May Flowers’ (2012) als opvolger ‘Love Politics War’ (2017) waren succesvol. Haar muziek is een heerlijke mix van reggae, jazz en soul. Ze toerde met Jools Holland’s Rythm and Blues Orchestra, Billy Ocean en werkte samen met Dave Stewart van de Eurythmics, Snarky Puppy’s  Bill Laurence. Ook componeert ze muziek voor het iconische Sesam Straat en  de animatieserie Bea’s Block.

Tijdens de repetitie voelden we onmiddellijk dat haar saxsound een hoog soulgehalte had.  Een eerste repetitie, allemaal geen probleem voor YolanDa, quasi perfect en met de glimlach.

Yolanda draagt vele hoedjes en  is naast haar muzikantenbestaan, filantroop en  tv-persoonlijkheid in de UK.

Met een catchy ogende saxofoon in de hand, gaf ze met plezier een interview voor Allkinds.

Waarom zei u ‘ja’ aan de organisatie van de Night of the Proms?

“Oh my goodness!  Waarom zou ik geen ‘ja’ zeggen?!  Ik bekeek het beeldmateriaal van de Proms en zag hoeveel plezier het team eraan beleeft en dan die magistrale Alexandra’s (dirigente)mix…want ik heb reggae, jazz en soul te combineren. En met zoveel mensen op het podium, fenomenaal!”

Enkele minuten geleden was u aan het repeteren met het orkest, hoe ging het?

“Fantastisch!  Sax spelen, ondertussen dansen en luidop lachen!”

Zenuwachtig?

“Niet echt nerveus maar opgewonden.”

En dan bent u hier nog in het land beland waar de sax werd uitgevonden door Adolphe Sax in 1840 (Dinant)

“Absolutely, I feel like home!” (lacht)

U werkte reeds samen met tal van artiesten, welke samenwerking is u bijgebleven ? In Jools Holland Annual Hootenanny gaf u al een pareltje weg met ‘I Put a Spell on You’ met Kelly Jones (Stereophonics).

“In datzelfde programma speelde ik ook samen met Rick Astley, en verder die samenwerking met The Temptations. A highlight for me!”

En dan met  de getalenteerde Jools Holland als presentator.

“Hij is zo’n genereuze man, hij wil dat iedereen samenwerkt, elkaar aanvult zonder enige vorm van competitie.”

Even vermelden, ook een sublieme versie van ‘What’s Going On’ (Marvin Gaye) op The Prince Trust Rock Gala, 10 jaar geleden en u stond zelfs samen met Nik Kershaw op het podium, die nu ook hier in het repetitielokaal rondhangt.

“Yes!  Het is al even geleden, we voelen ons hier heuglijk herenigd! Leuk om terug samen te toeren.”

En u bent ook actief als tv persoonlijkheid op BBC?

“Ja ik heb een kinder TV show Cbeebies  (Children’s BBC).  Muzikale educatie voor de jongere generatie. Het is zo belangrijk, de manier waarop we genieten en het publiek laten genieten.  De jongere generatie moet dit  vanaf het prille begin meekrijgen.”

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, u schrijft boeken?

“Ik heb 2 boeken geschreven.  YolanDa Brown’s  Alto Saxophone Collection voor saxofonisten, fluitisten en klarinettisten en The ABC’s of Music, een introductie tot de muziek.”

U staat er ook om bekend om cadeautjes te geven aan het publiek, en nu kijk ik angstvallig naar uw schoenen.

(lacht uitbundig)  Ik vermoed dat we in één van de shows een runway podium hebben, ik denk hier in Antwerpen.  Ik denk dat ik ze dan maar moet uitdoen en ze laat vallen! Is altijd handig als ik terugkeer naar huis….less luggage! “(lacht hartelijk)

 

https://www.yolandabrown.co.uk/

Tekst: Peter Minnebo.

Foto: Agenda.