2023, De Gids van de Belgische Wijnen

 

Voor de tweede maal is er bij Vinopress-Vino.be een gids verschenen over de Belgische wijnen. De gids is een bevestiging van de opwaartse spiraal in de Belgische wijncultuur. De Belgische wijn is levensvatbaar. De gids heeft tot doel onze nationale wijnproductie te promoten en de consument wegwijs te maken doorheen de wijngaarden en de wijngebieden die ons land rijk is.

Er werden 188 wijnen geselecteerd door een professionele jury bestaande uit  journalisten, sommeliers en gerenommeerde wijnhandelaars. Alle Belgische producenten konden hun wijnen inzenden. Door het moeilijke oogstjaar 2021 waren er minder inzendingen maar door de hoge kwaliteit werden er meer wijnen geselecteerd.

Uitstekende rode wijn is ook een realiteit aan het worden.

En nu de gids zelfs, een vlot lezende encyclopedie –wijncursus die je gemakkelijk op je nachtkastje kan laten liggen en af en toe raadplegen voor je nachtrust. Dromen zal dan ook intensiever en gemakkelijker worden denken we.

Lees zeker de inleiding over de Belgische wijngeschiedenis en de evolutie. Interessant is ook de lijst met de top 32 aangeplante rassen, sommige komen ons zelfs onbekend voor. Na de appellatie inleiding vinden we al direct de wijnen die de 5 sterren hebben gehaald bij Vino.be. Dit maal zijn het er 13. Deze ambassadeurs van de Belgische wijnbouw zijn netjes verdeeld over rode, witte, zoete en mousserende wijn. We gaan geen namen noemen, die kan iedereen zelf terug vinden in het boek. Nadien volgen, netjes per provincie, alle domeinen  geselecteerd door de schrijvers.

Het boek is verschenen op 27 oktober.

 

Tekst en foto: G. Charrin