De Scheve Schaats

Door ziekte hebben we het eerste EWT stuk in september aan ons moeten laten voorbijgaan, maar als compensatie zorgde Jeroen Maes voor een prachtige komedie met “ De Scheve Schaats”.

Dit tweede stuk van het jaar hier te Deurne is een spetterende komedie, een pur sang Jeroen Maes. Schaatsen in open lucht is met het huidig weer quasi onmogelijk maar wij gaan terug naar een strenge winter waar het al drie weken aan het vriezen is. Marcel is al 15 jaar single en heeft thuis alleen maar gezelschap van een Chinees schoothondje. Hij wil nog eens graag schaatsen en spreekt af met zijn beste vriend Theo. Theo vormt een op het eerste gezicht  doorsnee gezinnetje met Regine. Zij runt  van thuis uit. een online webshop van allerlei hebbedingetjes in plastiek en rubber. Hij heeft een voorname job bij een chocoladefabriek. Theo kan echter niet mee gaan schaatsen en Regine neemt zijn plaats in. De eerste scheve schaats is een feit tussen Marcel en Regine. Samen beleven ze ook de laatste momenten van de Ford Escort van Marcel.

En daar is Theo, hij ook heeft scheef geschaatst. Zijn partner in love is Colette, de beste vriendin ven Regine, die een LAT relatie heeft met Jaap, een Nederlander uit Scheveningen met stevige vuisten.

De geheimen stapelen zich op, vooral bij Marcel, die vooral door zijn autisme, de andere karakters in de problemen brengt.

Een stukje deurenkomedie in een vlot tempo dat nooit stopt. Het stuk verveelt nooit door de sterke karakters en de bijwijlen subtiele humor en woordspelingen.

En dan komen we bij de cast:

Marcel: Maarten Bosmans.

Theo: Frank De Kaey.

Regine: Maaike Boerdam.

Colette: Dorothy Wuyts.

Jaap: Thomas Van Goethem.

Maarten schittert in zijn hoofdrol en speelt briljant het wat autistische typetje zonder te overdrijven.

Maaike mag nog eens Vlaams spreken en Thomas kiest nu voor een bekakt Nederlands van over de Moerdijk. Een zeer gelukte combinatie -zet.

Frank is Frank en dat is gewoon thuiskomen. En Dorothy ’s super professionaliteit komt boven water door in enkele dagen de rol van Gerdy Swennen over te nemen.

Nogmaals het bewijs dat EWT over een enorm getalenteerde en veelzijdige groep beschikt. Trouwens zie maar eens naar “Thuis”, de top i Vlaanderen. In de afleveringen van 2022 niet minder dan 4 EWT –gezichten: Daphne ( als Christine), Ron ( als Dirk) Marc ( als notaris-golfspeler) en Theo ( als wijndeskundige consulent bij Stevenson)!

 

De Scheve Schaats nog tot 18 december te Deurne, en dan maken we ons op voor de derde productie in januari: “ Ik spring uit een Vliegmachien” met o.a. mijn favoriete actrice, Annik Pauwels.

www.ewt.be

Tekst: Gust Charrin.

Foto met dank aan Arnold van Explosief.