Interview met Frans-Belgische Arden, de revelatie op Nandrin Festival !

Het Frans-Belgische duo ARDEN zette zijn eerste muzikale stappen in 2014 op Youtube, met het posten van herwerkte songs en video’s van grote hits met een exclusief Arden’s accent.

Na hun eerste electro-pop EP, waarvoor ze samen werkten met H2O, komen ze terug met nieuwe songs en het ontgaat het publiek en de organisatie van Francofollies de Spa ook niet. Ze winnen de prijs ‘Lauréat du concours Franc’Off’ van datzelfde Francofollies de Spa.

Mid 2018 brengt ARDEN een eerste single ‘Red Lodge’ uit. Begin 2019, een tweede single ‘Mango Beach’, zweverige hippe pop met een snuifje Gainsbourg.

Al was het nog vroeg in de namiddag op het Nandrin festival (17 augustus), en moest het grote publiek nog binnenstromen, het duo Diana en Quentin van ARDEN liet zich zeer aanwezig gelden op het festivalterrein met aanstekelijke electro beats en dance moves, en het publiek genoot ervan.

ARDEN straalde en herbergt een groot potentieel om verder te groeien, de setlist had zeker nog wat langer mogen zijn met een ‘encore’, maar strakke schema’s, zo gaat het op een festival.

Frontview zette de opnamerecorder aan voor een eerste interview met deze sympathieke 2, op een geïmproviseerd terrasje op de speelplaats van de plaatselijke school.

Arden is ontstaan in 2014, hoe ging het eraan toe ‘avant’ Arden?

Quentin: “We zijn gestart met nummers te coveren van internationale artiesten en die op Youtube te zetten en vervolgens met eigen materiaal.”(ondertussen kruipt een spinnetje over de tafel)

Quentin: “En Diana lijdt aan aragnofobie!” (lacht)

Schets eens het prille Arden begin ?

Diana: “ Ik startte op de muziekacademie, volgde een strak klassiek parcours. Het was zeer gecompliceerd, maar ik hield vol en zie nu, ik sta er!”

Quentin: “ Ik ben autodidact, zo heb ik gitaar en klavier aangeleerd.”

Arden is van Frans-Belgische origine.

Quentin: “Inderdaad, een Frans-Belgisch duo. Ik ben afkomstig uit Lille (Fr) en Diana uit Luik.”

Diana:” Men was op zoek naar een zangeres, en toen wij samen zongen, bleek dat onze stemmen goed samen klonken, en toen zijn we covers en eigen composities beginnen zingen.”

Hoe kwamen jullie tot de groepsnaam?

Quentin: “ Het is op een natuurlijke manier ontstaan, om ode te brengen aan de Belgische en Franse Ardennen en we zochten naar een korte naam, vandaar Arden.”

Jullie stijl wordt benoemd als Frenchy sweet pop, maar hoe zijn jullie geëvolueerd tot deze stijl?

Quentin: “Voorheen gingen we meer voor folk muziek, we werkten met 6 muzikanten op het podium. Daarna zijn we toch wat verliefd geworden op die electropop en hebben we het sindsdien hybridematig aangepakt, electro met gitaar & ukelele.”

De setlist op Nandrin, oud en nieuw materiaal?

Quentin: “ Allemaal nieuwe nummers, buiten Mango Beach & de cover Havana.”

Hoe gaan jullie te werk in de compositiefase ?

Quentin: “We proberen altijd in harmonie samen te werken. In de schrijffase, waren we onder meer geïnspireerd door Serge Gainsbourg en andere grootheden. Wat de muziek betreft, zijn we altijd complementair, we komen daarin goed overeen. Verder experimenteren we met klanken, wat erg leuk is om nieuwigheden te creëren.”

Benoem zo eens letterlijk een creatieve sample.

Quentin: “ Bijvoorbeeld de sample ‘Oh my, don’t touch     Oh my, don’t touch’ in het nummer La voie du Diana.”

De songteksten, wat inspireert…. fictief of autobiografisch?

Quentin: “ We hebben het over alle dingen waar we van houden, onze reiservaringen, de zon,…. Het hangt ervan af, er zijn tevens nummers op fictieve basis, over liefde op het eerste gezicht, of over een concert van Arden, het is een mix.”

Arden, een quasi full time bezigheid?

Diana: “Daarnaast maken we al geruime tijd zelf de videoclips, het grafische, de sociale media,…..”

Sweet Dreams van de Eurythmics, een megahit uit de jaren ‘80, hoe vallen jullie op zo’n nummer?

Diana: “ Ik leerde deze muziek kennen via mijn oudere broer en zus, we zongen en dansten samen op dit nummer.”

Eurythmics was ooit hoofdact op Torhout Werchter 1987.

Diana: “ Dan waren wij nog niet geboren! (lacht) Mooie jaren!”

Ook het Nandrin festival was rond de jaren 2000 een groots festival met internationale groepen zoals Iggy Pop, Simple Minds,….

Quentin: “ And now…….Arden!!!” (lacht)

Op welke basis kiezen jullie een nummer om te coveren?

Quentin: “Het hangt van ons humeur af en welke artiest we zelf graag horen. Amerikaanse , of Franse uitvoeringen zoals Claude François.“

Diana: “ In het begin lieten we de mensen hun voorkeur uitbrengen via Youtube, aan de hand van commentaren. Daarna zijn we zelf gaan experimenteren met nummers.”

In La Tribu De Dana deinst Diana niet terug om te rappen!

Diana: “Ik doe dit enorm graag, maar heb het nooit op een podium gedaan.”

Mango Beach is de huidige succesvolle single op Youtube en op de radio. Welk verhaal schuilt achter dit nummer?

Quentin: “ We vertellen een verhaal over een idyllisch omgeving, Mango beach. In de clip zie je plastic flessen in het water drijven, we willen aantonen dat we liever een wereld zien met minder plastics. Maar we hebben alle vertrouwen in de jeugd die hun verantwoordelijkheid nemen bij al deze problemen. We willen het probleem aankaarten zonder daar een politiek standpunt bij in te nemen. We stellen ons wat naïef op, want het is een utopie, Utopia in ’t Engels, klinkt nog veel beter! “(lacht)

Mango beach is nu al een succes single.

Diana: “We hadden eerst geen verwachtingen noch hoop. Maar de single kreeg plots veel airplay op de radio, Youtube, een teken dat het in het hoofd van de luisteraar blijft hangen. We krijgen hyperpositieve feedback. Wanneer de eerste noten van Mango Beach spelen, herkennen de mensen het al. We deden alles in eigen beheer, muziek, clip, mixage.”

Hoe voelde het om op het Nandrin Festival als eerste te spelen op de Church scene?

Quentin: “ Het was nog zeer vroeg, de opening van het festival om 14 uur. Het aanwezige publiek creëerde veel ambiance en het is tevens een ontdekking voor hen. We zijn immers nieuw en het geeft hen de kans om ons te leren kennen. Voor ons een mooie uitdaging.”

Jullie speelden zeer recent op het Brussels Summer Festival.

Quentin: “We speelden iets later om 16u30, net voor Christine and the Queens. In French it is ‘la classe!’ (lacht) Het was een hele eer om daar te mogen spelen op de main stage, gek hoor.”

Hebben jullie al specifieke wensen backstage?

Diana: “ We vragen niets specifiek, maar fruit is altijd goed, bananen en water voor het concert is perfect, achteraf eten we vegetarisch.”

De laatste seconden vooraleer de stage te betreden, een ‘to do’ ritueel? Op Youtube zien we jullie wel ingeoefende step-choreografie uitvoeren.

Diana: “ Inderdaad, we doen een foot-check voor de choreografie! Maar vandaag hebben we het niet gedaan, we hebben het vergeten!”

En de toekomstplannen voor Arden?

Diana: “De EP zal begin 2020 uitkomen, voorafgegaan door een single in september. Vervolgens spelen we in zaal La Madeleine in Brussel op 12 februari 2020, vervolgens Leuven en Luxembourg. “

Antwerpen heeft trouwens ook een mooi aanbod aan concerttempels.

Quentin: “ We houden van Antwerpen voor zijn mode, restaurants, het shoppen. We spelen met plezier daar als ze het ons vragen. Sportpaleis?   Lotto Arena? Allemaal goed!”

Het nummer Hey Teen speelden jullie niet, klinkt puur Amerikaans.

Diana: “ We hebben dit nummer achter ons gelaten, het nummer is niet ‘ons’. Minder Amerikaans en meer Franse accenten nu. “

Waar wordt jullie werk opgenomen?

Diana:” In onze thuisstudio’s tussen Lille en Liège.”

Frontview gaat even backstage in jullie, ja ja, smartphones. Een favoriete App, foto of geluidsopname?

Diana: “We nemen wel eens wat stemgeluiden op, maar het zijn maar ruwe ideeën, wat melodieus gebrabbel, nog niet bruikbaar. Favoriete App is Yuka. Je scant de barcode van een voedingsproduct en de App geeft aan of het al dan niet gezond voedsel is, een rode of een groene bol geeft aan of het goed of slecht voor ons is.”

Diana scant het zakje Pirato chips die net door de organisatie geleverd wordt.

Diana: “ Slechte beoordeling, rood, teveel calorieën en zout in de chips. Deze yoghurt in de App is bijvoorbeeld wel goed voor ons.”

 

http://www.ardenofficiel.com/

 

Tekst en foto’s: P. Minnebo.