Ze Zijn Daar!

 

D Day of 6 juni 1944 staat in de geschiedenis gemarkeerd als het symbool van de bevrijding van Europa. Maar tussen D Day en het einde van de oorlog is er nog bitter en fel gevochten met vele slachtoffers.

Liberation Route Europe heeft sinds zijn stichting in Arnhem , het achterland van Operatie Market Garden, een hele weg afgelegd om de dagen na zes juni in beeld te brengen. Zij creëerden het idee om een transnationale herdenkingsroute in het leven te roepen. Een verbinding tussen regio’s , musea , monumenten en vooral de verhalen errond. Verhalen ,indien mogelijk nog door levende getuigen , een massa die spijtig genoeg als maar kleiner wordt. LRE voorzitster , Victoria van Krieken , vergeleek de route met een bedevaart in herinnering aan allen die vochten en hun leven verloren tijdens Wereldoorlog II.

Vooral de nadruk leggen op persoonlijke verhalen is een doel van LRE. Om 75 jaar bevrijding provincie Antwerpen te herdenken zijn 48 steden en gemeentes samen met Toerisme Provincie Antwerpen in zee gegaan met onder meer Liberation Route Europe.

Samen realiseerden ze een themabrochure met unieke verhalen , foto’s en toeristische tips. De themabrochure kreeg de titel: Ze Zijn Daar ! Ook het plaatsen van infoborden stond op het programma.

De voorstelling van de brochure gebeurde op een plaats waar ook een van de eerste infoborden werd onthult.: Stelen , deelgemeente van Geel . Hier vond in september 1944 de Slag van Geel plaats. Op de begraafplaats naast de Sint-Apolloniakerk zijn 34 witte CWGC graven de stille getuigen van deze bloedige slag. ( 33 soldaten van de DLI, Durham Light Infantery en een Canadese verbindingssoldaat) .

Jan De Haes , gedeputeerde voor Toerisme , legde de bewuste keuze voor deelname aan de herdenking bevrijding uit met te wijzen op het historisch belang maar ook op de zware tol die de bevrijding eiste van de lokale bevolking. Om de bevrijdingsverhalen te ontdekken wil men zichtbaar en toegankelijk zijn. Samen met de themabrochure is er ook nog een handige brochure met zeven bevrijdingsfietsroutes. Bij alle aangesloten gemeenten is er ook uitgebreide informatie te vinden over meer dan 100 activiteiten die gaan plaats vinden. Zij leveren je ook de themabrochure .

Tekst en foto’s : G. Charrin