Winterrevue 5 , een extra large reünie

 

Na 15 augustus is het bijna een traditie om alom aan de komende winter te denken. Trouwens de dagen zijn al extreem kort aan het worden. Voor Stany Crets is midden augustus ook traditioneel de periode om reeds een voorzichtige aftrap te geven voor zijn komende Winterrevue.

Elckerlyc mag zich opmaken aan een houten jubileum. Hiervoor zorgt Stany en zijn team en voor aflevering 5 werden de eerste geheimen kenbaar gemaakt in de Savaryszaal in Blankenberge. Waarom deze locatie op bijna 2 uur sporen van de Frankrijklei? In deze zaal traden legendes als de Woodpeckers en Gaston en Leo op , maar op 30 augustus 2006 viel hier het doek van een lange samenwerking ( 10 jaar) tussen Luc Caals en Dirk Van Vooren. Hun legendarische shows waren echte “zomerhits” aan zee. Zoals elk jaar kent de Winterrevue een “ mystery guest “ en Stany kwam op het idee om het duo terug te koppelen. De Vlaamse “ Dikke & Dunne” gaan zeker voor vuurwerk zorgen met hun chemie en Stany kennende wordt dit nostalgie op een eigentijdse wijze. Beiden nu 13 jaar ouder is zeker geen nadeel.

Met de aanwezigheid van Luc Caals en een versterking van het orkest met extra blazers is het niet ver te zoeken dat Crets “ Show Number Five” de naam Extra Large gaf.

Stany zei dat de inspiratie steeds in de zomermaanden komt. Een muzikale structuur die reeds oké is en sketches waar zoals gewoonlijk de opbouw als laatste wordt afgewerkt.

Het succes steunt volgens hem op drie pijlers:

-Het is iets traditioneel.

-Het is laagdrempelig voor alle lagen van de bevolking.

-En revues zijn er weinig of niet.

Verder de cast met veel anciens , alleen Hella Vanderheyden neemt de plaats in van Shana Pieters , die een hele periode in Nederland aan het optreden is.

Britt Van der Borght , Ann Van den Broeck en Patrick Onzia zijn allen reeds aan hun 5e winterrevue toe. Met Patrick hadden we een informeel gesprekje in Blankenberge:

Hoe voelt het een van de anciens te zijn ?

Wel een speciaal iets , samen met Ann en Britt. Is telkens thuiskomen. Het is wel kort, wij doen maar een 30 tal shows terwijl bv. in Nederland een revue een jaar kan lopen.

Als ancien heb je ook wat inspraak in het script?

Stany schrijft de show en de grote lijnen. Er is wel plaats om zelf wat in te vullen. In samenspraak onder elkaar gaat dit zeer vlot.

Ruimte voor improvisatie?

Soms komt onze manier van acteren over dat we improviseren maar dat is leuk om het publiek op een verkeerd been te zetten. Normaal is alles vastgelegd en afgesproken. Er is echter wel een zekere groei te bespeuren naar de laatste week toe. Je kan als het ware nog een tandje extra bijsteken.

Je was weer in het Witte Paard . Hier is er toch blijkbaar een andere richting gaande ? Nu ook met het verdwijnen van Nele en Daisy.

Er is nu een andere “ baas “ en producer die inderdaad een andere visie heeft. Minder ruimte voor platte humor, meer show en internationale acts. De komische acts zijn minder aanwezig en nu ook geïntegreerd in de shows zelf.

Wat doet Patrick nog dit jaar?

Na het Witte Paard is er Nonkel Jef waar ik voor de derde maal Zotte Dré speel en eind september neem ik in samenwerking met Udo nog een nieuwe single op.

Winterrevue vanaf 13 december :

Alle info: www.elckerlyc.be

Tekst en foto’s : G. Charrin