De Badische Weinstrasse – deel 1

Baden is de op twee na grootste wijnzone in Duitsland, maar het is wel het uitgestrektste wijngebied. Over een afstand van ongeveer 500 km strekken de wijngaarden zich in een bijna perfecte noord-zuidrichting uit langs de Boven–Rijn, van het gebied rond Mannheim en Heidelberg tot de Bodensee en Basel. De uitgestrektheid zorgt voor verschillende klimatologische verhoudingen. Het dal van de Rijn geniet onder meer bescherming van het massief van het Zwarte Woud tegen ruwe oostenwinden en op de Franse Rijnoever houden de Vogezen de regen succesvol tegen. De Breisgauregio rond Freiburg kan zich dan ook beroemen op de meeste zonne-uren en heeft daarmee de hoogste gemiddelde temperatuur van alle Duitse wijngebieden. Als gevolg van deze klimatologische en geologische verschillen vertonen de afzonderlijke wijnstijlen van de deelregio’s in Baden duidelijk ontwikkelde, individuele kenmerken.

In drie afleveringen ontdek ik drie verschillende gebieden van de Badische Weinstrasse. Op onze weg komen we wijnvariëteiten tegen zoals Spatburgunder, Muller-Thurgau, Weisser Burgunder en vele andere en ook enkele gezellige stadjes.

De Badische Bergstrasse is een goed begin. Zij ligt bovenaan tussen Darmstadt en Heidelberg. Een aangename uitvalsbasis is de historische stad Weinheim. Met ongeveer 45.000 inwoners heeft ze nog haar landelijke karakter behouden. Het oude centrum vind je rond de Marktplatz waar ook het oude stadhuis staat. Het huidige stadhuis bevindt zich in het voormalige kasteel van het Schlosspark. Dit park in Engelse tuinstijl, zag zijn oorsprong in 1700. Sinds 1938 is het in handen van de stad Weinheim. De vorige eigenaars (de familie Von Berckheim) hebben trouwens nog een mausoleum in het park. In het park, op wandelafstand van het centrum, vind je een klassieke vijver met fontein én de oudste Libanese ceder van Duitsland. Het park gaat naadloos over in het Exotenwald. De Von Berckheims zijn verantwoordelijk voor de aanleg in 1872 en het woud is nu eigendom van de staat Baden-Württemberg. Hier kan je, verdeeld over 18 bosregio’s, lange wandelingen maken tussen meer dan 140 verschillende boomtypes uit heel de wereld.

Een andere oase van rust in het centrum van Weinheim is de botanische tuin Hermansshof. De tuin is privé-eigendom van de Freudenberggroep. Dit Duitse familiebedrijf met grote verscheidenheid is onder meer bekend voor textiel-, onderhoud– en huishoudproducten. Een bekende naam is bv. Vileda. In de tuin groeien meer dan 2500 kruidachtige planten, aangevuld met bomen en struiken. De tuin heeft ook een wetenschappelijke basis en is gratis te bezoeken.

Voor een mooi panorama is er in Weinheim de “Burgruine Windeck”. Hier ben je op een hoogte van 220 meter en kan je in één beeld de drie groene longen van de stad tot je nemen.

De Badische Bergstrasse is het eerste wijngebied van de Badische Weinstrasse en het kan genieten van heel wat zonnedagen. Hierdoor rijpen er niet alleen druiven van de Riesling- en Silvanersoort, we komen hier ook al de Weisser Burgunder (Pinot blanc), Grauer Burgunder (Pinot gris) en Spatburgunder (Pinot noir) tegen. De streek heeft drie coöperatieven en 19 wijndomeinen, samen goed voor ongeveer 400 ha. De kloof tussen diegenen die hun producten zelf op de markt brengen en de coöperaties is even diep als elders in Duitsland of in andere wijnproducerende landen. Het variëteitenspectrum is omvangrijker geworden. Een voorbeeld is de Grauer Burgunder die men hier introduceerde in zijn droge, in barrique (eikenhouten vat) gegiste vorm en waarmee men zeker met de Elzaswijnen aan de overkant kan concurreren.

Winzergenossenschaft Schriesheim is een der coöperatieven. Het bevindt zich in het historische centrum van het stadje en is zeker niet grootschalig. De wijngaarden hebben een oppervlakte van 130 hectare. Je kan er terecht voor proeverijen die soms ook plaatsvinden tussen de wijngaarden in de gerestaureerde schuilhut voor wijnbouwers. Ze staan ook in voor events in hun historische Zehntkeller. Je kan er van maandag tot vrijdag terecht: Heidelberger Strasse 3 in Schriesheim.

In het dorpje Heddesheim is er het “Privat-Weingut Schröder. Dit domein dateert van 1756. Sedert 1995 staat Judith Schröder aan het hoofd van dit familiebedrijf. In 1993 bouwden ze hier hun wijnkelder en in 2013 werd de “Vinothek” geopend. Hier een bedrijf van kwaliteit en traditie waar de passie meester is. Vele wijnen kregen reeds een medaille. In het witte gamma vind je de droge Grauer Burgunder en de droge Riesling. De Weisser Burgunder heeft een volle fruitige smaak. Gerijpt in houten vaten (barrique) heeft het huis ook een Chardonnay die een uitgesproken vol karakter heeft en veel weg heeft van een Côte Mâconnais.

In het rode gamma gebruiken ze onder meer een niet zo bekende Sankt Laurentdruif. Het paradepaardje is de Collection Nr. 1, “Rotwein Cuvée”, met een enorm complex bouquet, gerijpt in houten vaten. Deze wijn is meteen ook de duurste uit het aanbod (19,90 euro).

Het domein Schröder wordt ook gebruikt voor het houden van festiviteiten zoals trouwfeesten. Hiervoor beschik men over een ruimte voor ongeveer 200 personen.

http://www.weingut-schroeder.de/

Alle info over Weinheim: http://www.weinheim.de/

Tekst en foto’s: A. Charrin