Interview met Britse poprevelatie Baby Queen over debuut EP Medicine

 

De debuut EP ‘Medicine’ van Baby Queen, aka Bella Latham, werd gereleased op 11 november.  Baby Queen is een fris flitsend aanstormend Brits talent, dat zwaar beladen onderwerpen en frustraties benadert op haar eigen eigenzinnige cynische manier.  ‘Pretty Girl Lie’ behelst haar struggle met het imago dat je opgedrongen wordt vanuit de media hoe een Pretty Girl eruit moet zien, en hoe iedereen zijn foto’s en lichaam zit bij te werken, het is er voor Bella zo over. ’Buzzkill’ haalde de BBC Radio 1 Annie Mac Show onder de rubriek ‘nieuwe namen’ met aanvullend lof vanuit de Billboard likes.  Een moeiteloze, elektronische coole track die balanceert tussen een bewuste benadering en een arena-minded refrein.  Vergelijkingen met Billie Eilish en Lorde zijn niet ver te zoeken. Popjustitie kroont Baby Queen als ‘mogelijk de beste nieuwe entiteit’ op deze planeet’. Het in contact komen met een pseudo wereld van persoonlijkheden, duwde haar terug in haar eerste passie, het schrijven van songs.

Een Zoom interview bracht Allkinds tot bij Bella in Londen.

Even testen of je de echte Baby Queen bent!  Imiteer je favoriete citaat van Jennifer Lawrence eens, zoals in je online Baby Queen show.

“Where is the pizza???!!!”

You’re the real one.

Hoe ben je aan die artiestennaam Baby Queen gekomen?

“In een schrijfepisode schreef ik de zin ‘I’m your Baby Queen’op  en toen ik een naam aan het zoeken was, kwam dit terug in mijn gedachten.”

Wanneer kwam je in het vizier van de muziekindustrie?

“Uiteindelijk ben ik al een hele tijd bezig met dit soort muziek en ik ontmoette mijn producer King Ed, wat een zeer groot pluspunt was voor mij.   De contactpersoon (A&R) bij Polydor had een vriend, dewelke haar een tip gaf omtrent de Baby Queen muziek, ze zochten mijn Instagram op en zo ging de bal aan het rollen en vroegen ze mijn muziek op.”

Even focussen op de EP songs. ‘Internet Religion’ gaat er alvast rockend tegenaan.

“Ja, een zeer gedreven pop-rocknummer en de gitaren zijn een zeer determinerend in.”

De clip lijkt opgenomen in een keuken, naast het kookfornuis.

“We draaiden de muziekvideo tijdens de lockdown.  De opname was in de keuken bij mijn familie thuis.”

‘Want me’ lijkt zo uit het jaren 80 archief geplukt, met een OMD uptempo sound. Daarbij zing je bij momenten in het Frans.

“Inderdaad en mijn favoriete song op de EP.  Mijn vader is Franstalig, maar ikzelf kan het niet spreken.  Dus ik (Google) vertaalde de passage in de songtekst.”

‘Buzzkill’, autobiografisch?

“Buzzkill gaat over een gevoel dat ik had op een welbepaalde avond op een event.  Ik beleefde een zeer depressieve periode en beschrijf hoe ik me toen voelde op dat avondje uit.”

Knap dat je er zo open over praat.

“Dat is juist de grootste kwaliteit van Baby Queen, openheid en eerlijkheid en dat verbindt mensen.”

Hoe voelt het om onder een massa medicatiepillen te liggen in een bad tijdens de opname van de clip Medicine?

“Oh my God!  Mijn label vroeg me wat ik wou doen betreffende artwork voor het nummer en ik antwoordde mijn manager, ik wil 14000 placebopillen in een bad!  Ik was van mening dat iedereen dit zou afwijzen, maar hij kwam terug en zei me ‘cool!’.  Ik moest op een soort vel gaan liggen, en werd bedolven onder de pillen. Ze moesten mijn haar nat maken, maar doordat de pillen begonnen op te lossen, kleefden ze allemaal aan mijn lichaam. Een zeer speciale belevenis.”

Ongetwijfeld een blooper version van de opnames?

“Ik heb een mooie verzameling van bloopers van de Internet Religion video, omdat ik het zelf filmde. Het zou leuk zijn om daar een compilatie van te maken.”

The Baby Queen show, met een vleugje comedy, een mix van acteren, improvisatie en het echte leven?

“Er wordt veel geïmproviseerd met de nodige bijhorende gebaren.  Zelf ben ik vrij gereserveerd en rustig, maar van zodra er een camera op mij wordt gericht is het van ‘rrhaaaaaaa!!!’ en komt het showbeestje naar boven.”

DE 6 EP songs zijn sterk inhoudelijk beladen, wat inspireert jou?

“Ik ben geboeid door teksten, woorden en poëzie.  Wat me inspireerde, is een gevoel. Wanneer ben ik waardig om geliefd te worden?  Mijn muziek reflecteert trouwens ook de plaats waar ik verblijf.  Mijn muziek klinkt als Londen, a superinfluence in the sound!”

Wat houdt je momenteel professioneel bezig?

“Ik werk aan muziek voor volgend jaar en aan het album voor 2022. Ik hoop dat het Corona-vaccin snel zijn werk mag doen zodat we live terug aan de slag kunnen, daar dromen we toch allemaal van.”

Dan kan je die resem glitteroutfits showen.

“Ik draag een specifiek merk, als de spots erop schijnen, heb je allerlei opeenvolgende ongelofelijke visuele effecten.”

Een kerst, zoals we die nog nooit kenden, met weinig contacten, komt er weldra aan.  Een Baby Queen kerstlied zou een lichtpunt kunnen zijn.

“Natuurlijk zou ik zeer graag een kerstlied schrijven, maar voor het karakter Baby Queen is dat niet makkelijk omdat ze zo cynisch is.  Misschien volgend jaar !?”

Een gelukkig en succesvol 2021 en de Belgische festivals mag je zeker komen bestormen!

That would be a dream!

Tekst; Peter Minnebo.

 

‘Medicine’ EP tracklisting:

  1. Internet Religion
  2. Pretty Girl Lie
  3. Want Me
  4. Buzzkill
  5. Medicine
  6. Online Dating