WMH-winkel in een nieuw kleedje

 

Wereld Missie Hulp aan de Provinciesteenweg in Boechout is bekend als onafhankelijke vzw die door ontwikkelingsprojecten de leefomstandigheden van mensen wil verbeteren. De organisatie streeft ernaar om dit te verwezenlijken op een duurzame wijze.

Aan de basis ligt het ophalen van kledij via de bekende rode containers. De hoeveelheid niet-bruikbaar textiel is echter vrij hoog. De kledij die nog gebruikt kan worden, gaat naar verschillende verkooppunten, maar wat met het overschot? Gauw spreken we hier toch over ruwweg bijna 50%.

WMH is recent als eerste textielinzamelaar in Vlaanderen begonnen met een circulair verhaal. Hiervoor ging men in zee met enkele partners. Het Nederlandse Wolkat heeft zich geëngageerd om het niet-bruikbare textiel onder handen te nemen. Eerst ontdoet men de stof van alle onnodige extra’s zoals knopen, ritssluitingen e.d. Daarna wordt ze uitgerafeld en verwerkt. Spinnen en weven komt erbij te pas en het eindresultaat is een massa nieuwe producten.

Non-woven wordt onder meer gebruikt in de auto-industrie voor binnenbekleding en onderleggers, deurmatten komen ook uit de productie.

Sommige stoffen zijn nog goed voor kledingaccessoires en allerhande draagtassen. Dit zeer innovatieve proces maakt dat de hoeveelheid niet-bruikbaar textiel is gereduceerd tot ongeveer 10%.

Dit “tweede leven geven aan een stuk textiel” kan men nu ook beleven in de winkel van WMH, die in september opende na een grondige make-over.

In de winkel kan je nu outletkledij vinden van zeer bekende merken, die hier tegen een zeer democratische prijs verkocht worden.

De tweede pijler van de winkel is de verkoop van de circulaire artikelen. Je vindt hier allerlei, van shopping-tassen tot relatiegeschenken, voornamelijk onder het eigen circulaire WMH-logo “Be The Fibre”.

Door samenwerking met andere circulaire bedrijven vind je hier ook curiositeiten die zeker goed tot hun recht komen tijdens de komende kerstperiode als mooi geschenk. Wat dacht je van sterke herensokken (seasocks) die gemaakt zijn uit oude visnetten? Of een “seatowel”, een handdoek zo blauw als de zee, die warempel een combinatie is van gerecycleerd katoen en plastic afval uit de zee.

Uit Cambodja komen dan weer fietstassen, gemaakt uit oude cementzakken, die een gewicht van 50 kg aankunnen.

Regen is er deze dagen veel en de winter zal zeker nog meer regen brengen. Dus een paraplu is ook handig. Hier vonden we er, gemaakt uit bamboe en gerecycleerd plastic.

WMH heeft ook nog een partnership met JBC. Breng daar je gedragen kleding binnen en je krijgt een winkelkaart waarmee je na een tijd zelf “Be the fibre”-producten kan aankopen.

De nieuwe winkel is zeer gezellig ingericht en heeft pashokjes. Nu Xmas shopping niet zo eenvoudig wordt misschien een leuk ideetje … Voor wie niet in de winkel geraakt, is de webshop ongetwijfeld nog een optie. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar de ondersteuning van ontwikkelingsprojecten.

De winkel ligt aan de Provinciesteenweg 400 in Boechout.

Openingsuren: maandag & dinsdag van 10-12.30 uur – woensdag, donderdag, vrijdag: extra in de namiddag van 13-15.50 uur

Webshop via de website: www.bethefibre.be

Tekst: G. Charrin. Foto’s: Herman Caers.