De Eregalerij van de Lage Landen afgelopen donderdag in het Casino Kursaal van Oostende, was een muzikale hoogmis, bijzonder en oprecht gewaardeerd door de genodigden en BV’s met een spontane staande ovatie.

Een rollercoaster vol verrassingen werd het, met de nodige emoties, flash-backs van de carrières der geëerde artiesten. Wat een muzikale rijkdom en geschiedenis toch in die Lage Landen!

Een speciale editie naar aanleiding van de Expo “Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen” in de Sint-Pietersabdij in Gent, alsook omdat dit keer ook onze Noorderburen meedongen voor de trofee.

Henny Vrienten, Guido Belcanto en Miguel Wiels, Alain Vande Putte en Peter Gillis (trio achter K3) werden opgenomen in de Eregalerij.

Presentator Jelle Cleymans paaide Belcanto met “ Je ziet er prachtig uit! Mijn jeugdheld. Met uw liedjes ben ik groot geworden.”

Andere grootmeesters bewerkten Belcanto’s pareltjes vanuit een eigen muzikale interpretatie. ‘Vlammetjes’ (door Bart Peeters en Raymond van het Groenewoud) en ‘Zeildoek van de botsauto’s.’ (Roland Van Campenhout). ‘La Pasionara’ en ‘Rome bij nacht’ door de master himself, met een grijze weelderige artistieke creatie op zijn hoofd, zoals hij zijn kapsel die avond benoemde.

“Zelden op de eregalerij iemand gezien die zo genoten heeft van de Eregalerij”, aldus de presentator.

Ook het wondertrio achter K3 ondergaat een vragenkwartiertje op de rode Eregalerij sofa. Miguel, Alain & Peter hun taken zijn niet strikt afgelijnd, ze bestuiven elkaars creaties, tot succesnummers, en dat al 20 jaar lang.

“Als er spanningen waren, dan speelden we muziek en viel alles in de plooi.”

Alain Vande Putte trad even in de spotlights met een akoestische versie van ‘Mooier dan je denkt’. De K3 meiden rondden het nummer mee af, waarna ze het publiek nog trakteerden op een rap versie van ‘Heyah Mama’ en een K3 medley.

Henny Vrienten, de frontman van Doe Maar, was niet alleen gekomen, maar mét zijn basgitaar. Een videoboodschap van zijn Doe Maar kompanen Jan Hendriks en Ernst Jansz vatte Vrienten samen: “ Een lieve man, geniaal, zoveel unieke eigenschappen verenigd in 1 lichaam”. Vrienten pinkte hierbij een traantje weg. Doe Maar is immers een vriendenclubje. Als er één zou wegvallen of niet meer kan, stopt het.

Monsieur Paul van Triggerfinger (bas) was met vakantie in de States en dat kwam goed uit voor Vrienten. Triggerfinger was indrukwekkend met een originele bewerking van ‘Onder mijn bed’, een Sesamstraat lied, als ode aan Vrienten, die al 20 jaar lang Sesamstraat liedjes componeert.

Henny Vrienten blikte terug op zijn leven met nummer ‘Spelen met vuur’ en vroeg zich af of een chique publiek ook meezingt!?

Maar de zaal wachtte stiekem op het echte spul van Doe Maar en dat kregen ze ook met ‘Als je wint’ en ‘Is dit Alles’.

De Eregalerij ging voor een gouden editie dit jaar. En of we anno 2019 nog altijd zo goed bezig zijn in de muziek der Lage Landen…..we weten het wellicht over 20 jaar in de Eregalerij!

Tekst en foto’s: peter minnebo.