Interview met Ola over debuut-EP ‘My Favourite Mistakes’

 

Ola brengt zijn debuut-EP uit. ‘My Favourite Mistakes’ telt zes nummers, waaronder zijn eerste singles ‘Long Night’ en ‘Tell Me Less’. Daarnaast bevat de EP ook zijn nieuwe single ‘My Favourite Mistake’ waarvan hij zonet een akoestische videoclip deelde.

Nadat hij voor de video van ‘Tell Me Less’ speelde over heel Brussel, ging Ola ditmaal op een akoestische reis door België. Met zijn gitaar bij de hand trok de singer-songwriter naar Oostende, Gent, Antwerpen, Luik, Namen en Brussel om zijn nieuwe single te spelen voor voorbijgangers.  

 De EP werd grotendeels geproducet door Willem Ardui (blackwave) en werd gemixt door Tobie Speleman (blackwave., TheColorGrey, The Haunted Youth en meer).

 Ola Polet komt oorspronkelijk uit Charleroi, maar is al een tijdje actief in de Brusselse muziekscene. De opkomende singer-songwriter haalt zijn inspiratie voornamelijk uit pop, maar ook uit andere genres zoals jazz en grunge. Dankzij zijn brede muzikale basis, ontpopte hij zich in slechts enkele jaren tot de artiest die hij nu is. Begin dit jaar bracht hij zijn debuutsingle ‘Long Night’ uit die ondertussen al meer dan 300.000 streams telt en werd opgepikt door radiostations langs beide kanten van de taalgrens. Ondertussen loste Ola ook zijn tweede single ‘Tell Me Less’ en ‘My Favourite Mistake’, de focussingle van zijn debuut-EP ‘My Favourite Mistakes’.

Allkinds keek met Ola even achteruit naar The Voice Belgique (2019) en naar het heden met een sterke debuut EP.

 Uw artiestennaam, was dit een zoektocht?

“Vrienden en familie noemen me sowieso Ola, een simpele en korte naam, gemakkelijk te onthouden en ik ben er al aan gewoon.  Het is niet zo’n gekende naam, uitgezonderd die bekende ijsfabriek natuurlijk.” (lacht)

 Wanneer kwam het zingen in jouw leven?

“Ik heb altijd wel met zingen bezig geweest, vermits mijn vader muzikant is. Ik luisterde naar allerlei soorten muziek.  Maar een kantelmoment was de dag dat Michael Jackson stierf.  Ik zag al zijn videoclips en leerde de lyrics van zijn nummers.  Toen was er die klik en kwam de liefde voor zang en dans.”

Was er ergens zo’n moment, dat er iemand tegen je zei, “what a voice!” ?

“Familie en vrienden geven altijd vele complimenten, maar daar kan je niet alleen op verder gaan. Maar ik dacht: ik klink toch niet zo slecht, waarom er dan niet voor gaan?!”

Wat zijn uw herinneringen aan uw deelname aan The Voice Belgique?

“In den beginne zeer eng.  Ik had nog nooit voor een groot publiek opgetreden, ik had wel eens op school gespeeld.  Een ongelofelijke ervaring, te mogen samenwerken met professionele muzikanten.  Mogen deel uitmaken van iets speciaals en zeer gefocust te werken.  Ik moest mijn stress onder controle zien te houden om elke dinsdag voor een groot publiek op te treden.  Ik heb veel geluk gehad om te mogen optreden in Covid tijden.”

Welke nummer vond u het leukst om te brengen?

“ ‘Yesterday’ van The Beatles op akoestische gitaar onder begeleiding van een cello.”

De EP zou gebaseerd zijn op gebeurtenissen die u betreurde.

“Het zijn momenten die je betreurt, maar waarvan je je achteraf realiseert dat ze je gevormd hebben tot wie je nu bent.  Het zijn zaken die ik zelfs niet zou veranderen, ook al waren ze pijnlijk, triestig of teleurstellend zoals de titel het al zegt ‘My Favourite Mistakes’.

Hoe begin je aan een nummer te schrijven?

“Elke dag schrijf ik nota’s neer: woorden, zinnen, ideeën of voicememo’s van ritmes.  Bij het echte componeren van een nummer dat me wel iets zegt, zing, speel en denk ik tegelijk.  De melodieën en de woorden komen tegelijkertijd naar boven.  Ik zing dan iets dat klinkt als een woord en dan besef ik, dat is eigenlijk wat ik écht wil zeggen.  Het is zoals vissen, ik moet iets vangen en moet het dan volgen, de song vastgrijpen en het idee volgen.

Speelt u zelf instrumenten op de EP?

“Ik speel bas en keyboards.  De échte drums, naast de geprogrammeerde drums, zijn van de hand van mijn vader, die tevens in mijn groep speelt.”

Hoe verliepen de opnames in de studio?

Het was wel hard werken, we moesten sommige songs nog pushen vermits ze nog niet volledig af waren toen we naar de studio gingen.  Ik werd verliefd op het ganse proces om met mijn muziek bezig te zijn en het op te nemen.  De vele uurtjes werk waren fun!”

Hoe bepaalt u of een nummer uiteindelijk als single wordt?

“De eerste single was tevens de eerste song die ik volledig zelf afwerkte en waarvan ik vond , tof nummer.  De geluiden zijn als een introductie tot mijn universum.

Daarnaast was er overleg met het platenlabel en natuurlijk heeft het label ook een bijkomende interessante kijk op wat kan werken en wat niet op de radio.  Het is een evenwicht zoeken tussen wat de mensen goed zouden kunnen vinden en waar ik zelf ook van geniet.  Ik hou van elk nummer op de EP, één nummer had ik graag als single gehad maar werd het niet.” (‘Losing you’)

‘Losing you’, een verwijzing naar de gevaren in een relatie met lyrics als ‘dangerous loving you’ en ‘dangerous losing you’. 

‘Het gaat over een welbepaald iemand die ik jaren gekend heb en waarbij het niet goed afliep.  Het kan pijn doen, zowel psychisch als fysisch.   Maar uiteindelijk leidt dit alles tot de persoon die ik nu ben en waarover ik nummers kan schrijven.”

‘Interlude’ is kort en instrumentaal.

“Het was eigenlijk niet gepland.  We vonden het mooi om met deze overgang van het ene deel naar het andere deel van de EP te gaan.  Het soort instrumentale aanwijzing waarover het volgend nummer zou gaan.”

‘Tell me less’ is zeer dansbaar, naar welke stijl neigt dit?

“Op het moment van schrijven, luisterde ik veel naar Tame Impala.  Naast een aantal triestige songs, wou ik wat fun brengen. Als mensen zich dan happy voelen, is onze job goed gedaan.”

Van ‘My favourite mistake’ is er ook een akoestische versie.

“Het is een nummer dat zich het makkelijkst vertaald naar een akoestische versie, vermits het een ballade is en er niet zoveel productie aan te pas komt.  Het werd geschreven op akoestische gitaar en piano.  Het is meer een traditioneel nummer dat nauw aanleunt bij muziek als Coldplay.  Het is een song waarvan ik het meest geniet als ik het op de radio akoestisch speel.”

U speelde nummers in de straten van een aantal steden, hoe waren de eerste spontane reacties?

“We speelden ‘Tell me less’ in Brussel.  Ik vond het een luchtig nummer vol fun en wou dit vertalen in de videoclip.  Vervolgens pasten we dit concept terug toe met ‘My favourite mistake’ maar in een eenvoudige versie.  We speelden het akoestisch op een aantal locaties voor mensen, nog voordat het nummer uitkwam.  We kregen positieve reacties van een heel leuk publiek.  De mensen maken als het ware  deel uit van de muziek.”

In de video’s zijn het pure reacties op uw muziek.

“We streven een zekere authenticiteit na. Er wordt niet gezegd aan de mensen wat ze moeten doen maar wel ‘ik heb hier een nummer dat binnenkort uitkomt, kan ik het voor u spelen?’  Als je het tof vindt, leuk maar als je het niet leuk vindt, ook goed.”

Ondertussen al meerdere nummers geschreven, wie weet genoeg voor een full album?

“Ik schreef al 5 nummers in 2 weken sinds de release van de EP.”

Tekst: Peter Minnebo.

Foto’s: Warner Music Benelux.