Interview Roselien  over EP  ‘Seventh Ascension’       

 

Multi-instrumentalist Roselien creëert een eigen universum met haar EP “Seventh Ascension”, waarbij Funk, R&B, zeldzame groove en jazzinvloeden worden gecombineerd met drumsamples van Dr Dre en Timbaland, een Roland JX3P-synthesizer en Ableton.

De liedjes zijn een reflectie op haar tijd in Londen.   Nadat ze van Brussel naar Londen was verhuisd om een ​​carrière in de muziek uit te bouwen, moest ze aanvankelijk werken als keukenontwerper voor Ikea en flyers uitdelen voor de kost. Tegelijkertijd het reilen en zeilen van muziekproductie bestuderen en hard werken aan haar vaardigheden als muzikant, beatprogrammeur en zangeres.

Roselien speelde in het voorprogramma van artiesten als Meshell Ndegeocello, Gregory Porter, The Jones Girls, Bilal en Gabriel Garzon Montano.

Haar laatste release “Loving” ging in première via Erica McKoy op Worldwide FM en werd geremixt door Kaidi Tatham (ooit “de Britse Herbie Hancock” genoemd).

Over deze EP is weerom goed nagedacht en Allkinds ging met Roselien in voorbeschouwing.

U verbleef geruime tijd in Londen, ongetwijfeld heeft dit zijn invloed gehad.

“Ik verbleef in Londen (Lewisham) totdat Corona uitbrak en toen ben ik teruggekeerd naar België.  Er was niets meer te doen en het ontmoeten van mensen viel ook al weg.  Misschien keer ik nog wel terug, ik weet het nog niet.

In Londen zijn er zoveel verschillende muziekscenes.  Ik ben vooral geïnteresseerd in zwarte muziek, jazz, soul, R&B en elektronica.  Er zijn zeer veel labels die dat soulful element in een bepaald genre toepassen.  Ik kende daar iemand die die scenes heel goed kende en mij naar de juiste plekken heeft gebracht.  Op die manier heb ik veel mensen leren kennen die mij  inspireerden, dus zeker veel invloed op mijn werk.”

De EP titel ‘Seventh Ascension’, letterlijk vertaald  ‘7e hemelvaart’.

De 7e herrijzenis.  7 is een getal dat geluk brengt.  Ascension gaat over het feit dat we onszelf constant heruitvinden, zoals een feniks die uit zijn as verrijst.

In een leven maak je veel mee, met vele veranderingen.  In dit leven moet je dikwijls uit de as herrijzen.  Ook het uitbrengen van een EP is voor mij altijd een herrijzenis.  Wat ga ik nu weer vertellen?  Als je het breed bekijkt, moet je je constant heruitvinden in het dagelijks leven.”

De EP is een reflectie van de tijd die u in Londen doorbracht.

“Twee songs gaan over een relatie en twee songs gaan over een state of mind.  ‘Give Me A Break’ en ‘I Lost It There’ zijn geschreven toen ik net terugkwam van Londen, ik was gewoon moe.  Ik was tevens veel aan het reflecteren.  Wat zijn we bereid om te doen?  De enige manier om te leven van de kunst/muziek of om het bij de mensen te brengen, is door ook in het kapitalistische systeem te stappen.  Een systeem waar constant druk is en waar je je constant moet heruitvinden.  Je moet je de vraag stellen, ben ik wel hip genoeg?  Enerzijds was Londen zeer inspirerend en hoogkwalitatief betreffende muziek.  Je ziet dat kwaliteit succes kan hebben. In België is er soms geen lijn te trekken in wat kwalitatief is, en daar wél.  Anderzijds is er in die stad ook veel competitie en gaat alles zeer snel, dit kan ook uitputtend werken.

‘Give Me A Break’ wil zeggen, geef me even de tijd om er over na te denken.  Ik voel me niet goed en waarom voel ik me niet goed?’.   ‘I Lost It There’   gaat over wat ik tevoren had en wat ik verloren ben.  Ik ben mijn onschuld daar verloren.

De andere 2 nummers gaan over een relatie die ik daar toen had, die eigenlijk destructief was.   ‘Not My Fantasy’ is op een moment geschreven dat ik besefte, dit neem ik niet meer.  Het is genoeg geweest.  (I don’t wanna speak no more, I wanna feel you no more’)  Ik moest de ganse tijd omgaan met iemand die me niet goed behandelde.

‘Don’t Want To Be Alone’ gaat over het stopzetten van een relatie omdat het voor mij niet meer werkte.  Maar dan ben ik alleen en daar heb ik ook geen zin in.  Mijn teksten zijn altijd heel rechtuit.”

Hoe verloopt het schrijfproces?

Ik probeer er zo weinig mogelijk over na te denken.  Het is alsof het onderbewuste spreekt.  Soms start ik met een ritme en begin ik daarop akkoorden te zoeken.  Soms ben ik op de piano aan het spelen en dan hoor ik een melodie of een groove.  Ik maak een basisschets in Ableton en dan werk ik het verder uit.”

U speelt elk instrument op de EP, welke instrumenten komen er allemaal aan te pas?

“Ik speel klassieke gitaar, elektrische gitaar, piano en de synths.  Verder ook veel met Ableton gewerkt en drums geprogrammeerd. “

Hebt u dan een eigen studio?

“Op mijn kamer.  In Londen had ik een mini kamer, waardoor ik mijn synthesizers onder mijn bed moest schuiven.  Als ik speelde, installeerde ik instrumenten op mijn bed.  Ook de opnames gebeurden op die kamer.  De nummers zijn dan wel verder afgemixt door iemand anders, waardoor de sound naar een hoger niveau werd getild.”

Ook alleen on stage?

“Ik speel zowel in een solo setup als in trio.(bassist & drummer)  25 september is er een EP release concert in Volta in Brussel.”

De ‘Not My Fantasy’ clip speelt zich af in een soort markthal met prachtige kleurrijke retro glasramen.

“Het is gefilmd in het Sint-Angelina-instituut in Tildonk.  Symbolisch rolt er een balletje over de grond in rechte lijn naar mij en op het einde gooi ik het balletje weg.  Einde relatie, het is genoeg geweest!”

U neemt ook het dansen voor uw rekening en opvallend zijn uw hoofddeksels, ook te zien op de EP cover.

“Ik dans heel graag en draag graag hoofddeksels.  De hoofddeksels zijn een referentie naar de cultuur waar ik mijn inspiratie uithaal.  Het geeft me ook een gevoel van een koningin te zijn.  Tof om te dragen en een deel van de nieuwe soulcultuur.”

U hebt al enkele EP’s gemaakt, misschien ooit een album?

“Alles is zo vluchtig, mensen horen dikwijls maar 15 tot 30 seconden van een nummer.  Ik heb het gevoel dat de muziekbeleving aan het veranderen is, tenzij je een gevestigde waarde bent in het muzieklandschap.  Momenteel stel ik me als onafhankelijk artiest nog de vraag, heeft het wel zin om al een volledig album te maken?  Ik heb wel al genoeg materiaal om een album te maken.”

EP release 17 september

 

Tracklist

  1. Don’t Want To Be Alone
  2. Give Me A Break
  3. Not My Fantasy
  4. I Lost It There

Tekst: Peter Minnebo.

Foto: Carmen De Vos