Steps interview over album ‘What The Future Holds’, een rollercoaster van emoties.

Drie jaar na hun meest succesvolle comeback in the UK,  keert Steps-aka Claire, Faye, H, Lee en Lisa- terug met een gloednieuw album ‘What The Future Holds’ (release op 27 november).  Met de gelijknamige single bouwt Steps verder op zijn grondvesten van het verleden, zoals melodische refreinen, maar richt zich met veel enthousiasme en energie naar de toekomst.  Enkel blijven teren op hun successen is niet hun missie. Het succes van het vorig album triggerde hen om met veel passie Steps nieuw leven in te blazen.

De charmante Claire, Faye & Lee namen vanuit hun huiskamer graag de tijd voor een knusse Allkinds-chat op de vooravond van de release van hun 6e album. Fierheid en positieve vibes alom, alsof het een debuutrelease was.

Jullie staan er terug met een sterk album en single,  twelve points of the Belgian jury!

(Claire, Faye & Lee lachen uitbundig)

Dit album zou het meest ambitieuze zijn.

Lee: “Misschien het meest ambitieuze, omdat je nooit weet wat er om het hoekje loert.  Het is zeer verschillend van het album ‘Tears On the Dancefloor’ (2017), dat zeer energetisch en dansbaar was. Dit album is meer een rollercoaster van emoties, van ballad tot uptempo naar disco, een uitdaging.”

Verschillende schrijvers leverden hun bijdrage, zoals Fiona Bevan (Lewis Capaldi), Ina Wroldsen (Shakira, Britney Spears). Hadden jullie ook inspraak?

Faye: “Toen we de demo’s ontvingen, hebben we mee kunnen bepalen welke liedjes het album zouden halen, rekening houdend met wat onze fans graag zouden horen en wat toekomstgericht zou zijn, dus we hebben het album mee opgebouwd.”

Dominerende flashy purper en roze kleuren in de promo en de videoclip.

Claire: “Iemand opperde het idee om met neonlichten te werken en de groepsnaam Steps te vormen.  Wij adviseerden enkele opties betreft de kleuren die we graag zien en die goed contrasteren bij onze zwarte outfits.  Het trekt onmiddellijk je aandacht, zoals iets in de winkel je aandacht kan trekken op een schap, zo ouderwets denken we nog (lacht).  En roze is trouwens mijn favoriete kleur.”

Hoe ervaren jullie het bewandelen van de weg naar jullie 6e album?

Faye: “ Verbazingwekkend.  We zijn 23 jaar Steps  en we konden ons nooit voorstellen, dat we nu nog popmuziek zouden maken, laat staan een album releasen.  We zijn zo dankbaar en willen graag naar buiten komen om deze nieuwe stuff te zingen.  Het brengt nieuw leven, en hoe meer nieuw werk, hoe meer feedback we weer krijgen om verder te gaan.”

Waar werd het album ingeblikt?

Claire: “In de omgeving van de wijk Elephant and Castle in Londen. Ben je er ooit geweest?”

Never

Claire: “Niet zo’n glamoereuze plek hoor!” (lacht)

Het nieuwe album, haal er de liefdesliedjes eens uit.

Claire: “ Liefde is onderwerp in veel van onze liedjes, alsook verloren liefdes, soms met een verdrietig kantje.  Maar ‘Hold my heart’  en ‘Don’t You leave Us Half Way’ zijn lovesongs.”

In ‘To the beat of my heart’ dwalen Kylie Minoque invloeden, zowel melodisch als vocaal.

Faye: “Mooie interessante vaststelling!”

Sophie Ellis-Bextor is special guest op jullie toer, een party girl die perfect in het plaatje past voor songs als Tragedy & Crying @ the discoteque (Alcazar). Maar ontmoetten jullie haar al?

Lee: “Tot op heden nog niet, maar er zijn wel overeenkomsten. Een zangcoach van ons, Jo Thompson, was ook haar zangcoach.”

Claire: “ En haar broer was mijn drummer toen ik solo zong!”

Lee: “ We kijken er naar uit om met haar op toer te gaan.”

Wanneer starten de repetities voor de show, die start in november 2021 in de UK?

Claire: “ We volgen een vrij solide repetitieprogramma van een viertal weken, dat zal starten in september – oktober.”

De stijlvolle Steps outfits, ook met een knipoog naar de toekomst? Ik verwijs hier graag naar de albumtitel. Geen Star Wars mag ik hopen….

Claire: “ Het thema Star Wars zou wat te beperkt zijn voor ons! “(lacht)

(ondertussen wordt er aangebeld aan de deur bij Claire en verdwijnt ze even uit de online meeting na de nodige excuses)

Faye: “Claire heeft veel albums te signeren voor de release, vandaar de deurbel!”

Hoe zwaar weegt een nieuwe toer door, fysiek en mentaal? Jullie zijn geen 20 meer. Zingen en dansen tegelijkertijd, de ontmoeting met de fans.

Faye: “Ik doe nog alsof ik 20 ben! (lacht) We zorgen goed voor onszelf en houden ons fit in aanloop naar de toer.  En zoals je zegt, de meet & greets vergen tevens heel wat energie. We moeten trachten onze stemmen te sparen, op het podium is het rennen met soms hoge hakken. We moeten dus onszelf meer in het oog houden dan 20 jaar geleden.”

Hoe voelt een artiest zich eigenlijk tijdens het optreden?

Lee: “Het is een mix van opwinding, nervositeit en de adrenaline neemt het dan over. Vroeger traden we op in shows waar meerdere groepen op de affiche stonden.  Als je je eigen show hebt en je weet dat alle mensen voor Steps komen, dan is het performen onze baby, de Steps ervaring neerzetten die niemand kan kloppen.”

Is een toer nog leuk, nu jullie gesettled zijn en een familie hebben?

Claire: “In het verleden gingen we graag op toer, het was ons ding en ook nu kijk ik er nog steeds naar uit.  Natuurlijk is het nu niet evident om te vertrekken wanneer je kinderen hebt.  Mijn kinderen zijn ondertussen enkele jaren ouder, ze gaan niet meer mee, want ze moeten naar school.  Ik voel het aan alsof we in een soort van tour-bubble stappen, waardoor je alles vergeet wat er thuis gebeurt.  Het is een soort van vakantiegevoel.”

Faye: “ Eens iets anders dan vroeg opstaan en de honden uitlaten!” (lacht)

Nog herinneringen aan jullie doortocht in Belgium? In 1998 stonden jullie 10 weken op nummer 1 met ‘Last thing on my mind’.

Faye: “Zo’n mooie herinneringen aan de radioshows en….Tien Om Te Zien! De vele artiesten die we daar tegenkwamen.  We werden in België altijd zo warm onthaald, thank you!”

Hoe houden jullie het succes in stand in the 90’s, nillies en ook in 2020? Ik vat het samen in een top 3: good feelings, de karakters van de bandleden, jullie eeuwige glimlach…

Lee: “ We hebben geluk met wat we nog altijd kunnen doen.  Niet iedereen kan zeggen dat hij zijn job graag doet. Onze job is STEPS en het is ons leven geworden.  Ik denk dat we heel wat deuren geopend hebben voor mensen om in staat te zijn eerlijk zichzelf te kunnen blijven. We waren en zijn vernieuwend.  En nu lachen we nog steeds als laatste, want heel wat mensen dachten in het verleden dat we niet lang overeind zouden blijven. We maken nog steeds muziek, verkopen arena-shows uit en de mensen kunnen 2 uur feesten en zich laten gaan, daar draait het bij Steps om.”

Er is klassiek de vergelijking met Abba, maar voelen jullie ook connectie met het decennium van de disco & dance in het John Travolta en Bee Gees tijdperk?  Toen al focus op de dancefloor met de films Saturday Night Fever en Grease.

Faye: “ Zeker en vast! We weten dat de fans ons zo ook graag bezig zien.”

Voorlopig alleen een UK tour, en dan verder Europa in?

Claire: “ Voorlopig nog geen concreet plan, maar we willen het zo graag, de show naar jullie brengen, want we hadden het goed bij jullie en met veel succes in de 90’s.”

Afspraak in het sportpaleis dan, als het Covid-virus vertrokken is!

www.stepsofficial.co.uk

 

Tracklist

 1. What The Future Holds (single mix)
 2. Something In Your Eyes
 3. Clouds
 4. To The Beat Of My Heart
 5. Father’s Eyes
 6. One Touch
 7. Under My Skin
 8. Heartbreak In This City
 9. Come And Dance With Me
 10. Don’t You Leave Us Halfway
 11. To The One
 12. Hold My Heart
 13. What The Future Holds (album version)

 

 Tekst: Peter Minnebo. Foto’s: Paolo d’Alessandro.