Tiewai interview over nieuw album ‘Stickies & Samples. “Ik ben een gevoelsmens”

Tiewai staat nog steeds op scherp. Hij dropte  zijn nieuwe single ‘Mentale Grootverdieners’ én vervolgens een gloednieuwe plaat op  4 december. Het album ‘Stickies & Samples’  heeft Belgische features met Zwangere Guy, Ricca en Goeie Jongens. Daarnaast werkten  enkele Nederlandse talenten mee aan ‘Stickies & Samples’. Zo staan er features op het album van Nosa, James en Coen Witteveen, de saxofonist van Typhoon.

Behalve het nummer met Goeie Jongens, producete Wits de volledige plaat. Hij nam ook alle opnames en mixes voor zijn rekening. Pepe Sanchez producete de Goeie Jongens-track.

Naast zijn eigen project, werkte Tiewai ook mee aan het groepsalbum van het Genks collectief Goeie Jongens.  Ze begonnen als een eenmalig gelegenheidscollectief rond 20 jaar hiphop in Genk (op het festival Genk on Stage), maar nadien volgde nog een show op Pukkelpop en verkochten ze de Muziekodroom in Hasselt in no-time uit. Hun album ‘Vliegtuigmodus’ kwam uit op 13 november.

Tiewai is geen onbekende in het Vlaamse raplandschap. Hij maakte van Genk een hiphopstad om rekening mee te houden en werd dan ook snel een van de acts van het bekende label Eigen Makelij. Zo kwam in 2012 zijn debuutalbum ‘Ilawo’ uit, waarmee hij indruk maakte in binnen- en buitenland.

Na enkele jaren reizen kwam hij in 2014 met zijn EP ‘Tabula Rasa’ naar buiten en stond hiermee onder andere op Pukkelpop en Crammerock. In 2019 bracht hij enkele singles uit en speelde hij de Marquee van Pukkelpop 2019 plat met het gelegenheidscollectief ‘Goeie Jongens’.

Midden oktober 2019 verscheen dan uiteindelijk het album ‘Winterslag Miljonair’, wat op erg goede reacties mocht rekenen. Inmiddels eveneens veel positieve feedback op ‘Stickies & Samples’, hoogtijd voor een gesprek met een tevreden Tiewai.

Op je 14 was je al bezig met muziek, toen al een click met het hiphop ?

“In de sociale woonwijk van Winterslag, zag ik voor het eerst ODC aan het werk, mannen die in het Nederlands konden rappen. Zeer chique hoe ze hun ding vertelden, over  hoe het leven bij ons in de wijk eraan toeging.”

Welke invloeden onderging je?

“Two pack, Wu-tang clan, Lil Wayne, Eminem en 50 Cent zijn artiesten die ik veel beluisterde en gechecked heb. Vanuit Nederland was  de rapformatie Opgezwolle mindblowing met rapper Sticky, die nog steeds mijn favoriet is.”

De nummers zijn combinaties van muziek, lyrics & samples, een additionele moeilijkheidsgraad?

“Wanneer ik met Wits (producer) in de studio zit, ontstaat er een bepaalde vibe en komt het creatieve proces spontaan op gang.  Ik krijg een bepaald gevoel en begin dan te schrijven.  Het is een spelen met de woorden, afgestemd op de samples en Witse zorgt voor de gepaste mixing.”

Had je de indruk nu meer tijd te hebben om aan het album te werken tijdens Corona?

“Voor dit album heb ik mezelf minder tijd in zijn geheel gegeven, zo’n 6 maanden.   Mijn vorige album daarentegen, daar deed ik zo’n 4 jaar over.  In wezen had ik wel meer tijd, ik moest niet gaan werken.”

2 weken voor je eigen album, was er nog een release van het album met de Goeie Jongens, wat was jouw bijdrage?

“Ikzelf heb geen producties verzorgd, enkel bijgedragen tot de lyrics en het concept.”

Het nummer ‘Net alsof’ zou over deze tijd kunnen gaan, alleszins over moeilijke tijden.

“Misschien indirect heeft het ermee te maken, het heeft me aan het denken gezet, en dan komen er wel eens serieuzere thema’s aan bod.”

En dan een andere inhoudelijke focus, essenties in het leven. In de sample van ‘Kwaliteit rijpt’ horen we “genieten van status en niet van het financiële” , in ‘Opnieuw’ citeer ik: “mijn familie moet gelukkig zijn, dat is mijn enig plan”.

“Ik ben nu 33 jaar, en heb nu andere prioriteiten in het leven.  Mijn vrouw en mijn kinderen mogen niets tekort komen, het belangrijkste.”

Naarmate de jaren verstrijken, zal je altijd verankerd blijven in  hip hop?

“Denk het wel.  Ik heb geen mooie zangstem, dus echt zingen zal ik niet doen.  Ik schrijf wel zeer graag, een manier om me te uiten. In de toekomst sluit ik niet uit dat ik ook iets in die richting zal doen, een column, een dichtbundel of een kortverhaal.  Op dit moment volledige focus op hetgeen waar ik nu mee bezig ben.”

Hopelijk zien we je in 2021 veel live aan het werk.

“Ik denk dat vooral de mensen het nodig hebben, muziek verbindt mensen, brengt mensen bij elkaar.”

Eén track springt eruit en moet je toch eens uitklaren….’Possekut’.

“Possekut is eigenlijk 1 track met veel verschillende rappers.”

De single is mooi poëtisch verwoord, ‘Mentale Grootverdieners’.

“Ik ben misschien niet de rijkste mens, ik heb het goed, heb een huis.  In mijn hoofd ben ik wél een grootverdiener.  Als je naar de teksten goed luistert, zul je er een beter beeld van kunnen vormen.”

Hoe was de samenwerking met Zwangere Guy?

“Heel vlotjes, een zeer aangename mens.  Het klikte onmiddellijk tussen ons en dat hoor je wel in de nummers die we samen hebben gemaakt.”

In de clip ‘Minchia Wa Een Tijd’ ziet het er alleszins supergezellig uit, BBQ-en met Zwangere Guy!

“Het was een verbroedering tussen zijn familie uit Brussel en mijn familie uit Genk.  Eigenlijk verschillen we niet zoveel van elkaar.”

Het optreden in de Genkse Cité leidde je ongetwijfeld naar bijzondere plaatsen.

“Voor mij persoonlijk is dat een vinylzaak in Winterslag, George and the Bear genaamd. We organiseerden daar een vinyl releaseparty, het was er bomvol en zo gezellig.  Mensen konden niet meer binnen en het was dan nog eens in Winterslag, dat gaf mij veel voldoening.”

De nummers live brengen vraagt toch opperste concentratie, qua timing van elk woord.

“Ik ben een gevoelsmens en schrijf gevoelsmatig.  Het is niet zo dat ik zeg, nu ga ik een nummer over liefde schrijven. Ik zet gewoon de beat op en ik voel het gewoon, ik laat me onderdompelen in de muziek.”

In je nummers horen we sportieve accenten, vooral met een verwijzing naar grootheden in het voetbal zoals Branko Strupar.  Afgelopen zondag was er de Jupilier Pro Leage wedstrijd KRC Genk- Royal Antwerp FC.(4-2)

“Na een turbulent seizoen stond Genk er toch maar, het heeft hen gesterkt.  Toen het nog kon, ging ik wel naar de grote matchen zien, tegen Sint Truiden, Standard, Antwerp. Het is ook niet meer zo evident als je kinderen hebt.  Voor de supportersgroep Drughi heb ik destijds een nummer geschreven naar aanleiding van hun 15 jarig bestaan, zeer cool.  De jongens nodigen me regelmatig uit om mee te gaan, altijd supergezellig.”

Hoe kijk je naar de hip hop in al zijn dialecten hier in Vlaanderen?

“Mij maakt het dialect niet uit, Antwerps West-Vlaams of Brussels, het draait om de muziek en de teksten en je moet het gewoon voelen.”

Tot op de live events dan maar in 2021?

“Dan begeven we ons graag naar Trix in Antwerpen!”

 

Alle info  https://www.facebook.com/Tiewai

Tekst: Peter Minnebo.

Foto’s: Ayby Cetin.