De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen ( KMDA) is een private vzw die zijn eigen boontjes moet zien te doppen. De enkele beperkte subsidies zijn zeker onvoldoende om rond te komen. Corona heeft de deuren van zowel Zoo Antwerpen als Zoo Planckendael , buiten een beperkte periode in de zomer, gesloten gehouden. De dieren moeten echter verder verzorgd worden en het kostenplaatje voeding loopt jaarlijks toch op tot een astronomische 900.000 euro. Daarom is elk initiatief tot steun zeer welkom.

Geslaagd mogen we zeker de interventie noemen van superfan Ronny Mullens , die daarbij ook nog een begenadigd fotograaf is. De man uit Mortsel runt sinds een aantal jaren een besloten Facebookpagina “Zoo van Antwerpen”. Een groep van enkele duizenden leden. In de groep werden ideeën naar voor gebracht om iets te doen voor de Zoo. Met Kerstmis voor de deur koos men voor digitale kerstkaarten. Ronny heeft een rijk Zoo archief van foto’s en met hulp van Photoshop werden er een 80 tal weerhouden. Flamingo’s , Leeuwen , gorilla’s , allemaal kwamen aan bod. De kaarten gingen  vanaf oktober op aanvraag naar de leden en iedereen kon een vrijblijvende bijdrage naar keuze doen. De donaties gingen van 5 tot zelfs 250 euro.  Uiteindelijk is de teller uitgekomen op 11.611 euro. Ronny had zijn streefdoel gezet op 3.000.  Geen druppel op een hete plaat want alle beetjes helpen voor de beestjes.

Op 30 december werd de cheque symbolisch door een trotse Ronny overhandigd aan een personeelsdelegatie op een verlaten Flamingoplein. Tegelijkertijd toch ook een hart onder de riem van het personeel.

Een actie als deze is zeer welkom en hartverwarmend zei ons Amanda Wielemans , persverantwoordelijke van de Zoo voor dit moment. We zijn ook supertrots op onze abonnees verklaarde ze ons. Het aantal is zelfs wat gestegen van 216.000 naar 220.000. We hopen dat ze verder hun abonnement willen verlengen. Ze zijn in feite onze basis en we hebben deze mensen nodig. Sommige bouwprojecten zijn on hold gezet. Van het Masterplan Planckendael is maar een klein stukje gerealiseerd en hier in Antwerpen wordt het Jubileumcomplex ( kant Station ) uitgesteld. Gelukkig hebben we nog het neushoorncomplex kunnen afronden met het in ere herstellen van de oude buffelstallen. Ook de historische  volières kregen op de valreep nog hun afwerking.

Ja, onze shop heeft ook weinig opgebracht door de sluiting. De shop was niet online te bezoeken. Misschien iets voor de toekomst. Logistiek was dit nu niet te ondernemen en doordat hier ook kosten aan verbonden waren was dit niet doenbaar.

Toekomst gezien moeten we alles bekijken. Hangt ook af van wanneer en hoe we terug kunnen opstarten met openen. Kunnen elke cent gebruiken. Promotie maken is bv. heel moeilijk. Misschien kunnen we hulp krijgen of samenwerken met onder meer Vlaanderen Vakantieland. De stad Antwerpen zelf is ook een mogelijkheid. Krijgen van hen wel steun bij onder meer communicatie. Langs federale kant hebben we echter nog niets gehoord.

Misschien is de actie van Ronny een wake-up call voor de politici?

Tekst en foto’s: G. Charrin