Wim Tellier speelt eigen match met project Closer in Koning Boudewijnstadion

Dinsdag 15 juni werd het nieuw project ‘Closer’ van conceptueel kunstenaar en fotograaf Wim Tellier gelanceerd, waarbij reuzengrote foto-afdrukken een belangrijke rol spelen.

Zo was er in 2006 “We Wish: een foto op 600 m2 van, op dat moment zijn pas geboren zoontje, uitgerold op de Antwerpse Grote Markt, maar later ook te zien in o.a. Amsterdam, de Pier van Santa Monica (L.A.) en Parijs. In 2009 was er “Project 7-7”: de eerste artistieke tentoonstelling ooit op Antarctica, met 6 foto’s van 800m2 op het ijs, en nadien geëxposeerd op de Antwerpse Zuiderdokken en vanuit de lucht bekeken dankzij heli’s.  In 2013 was er “We Drift”: tientallen ingekaderde foto’s drijvend op het Scheldewater dankzij de stroming van de rivier. In 2015 showden 2.300 schoolkinderen uit Malle, liggend op het malse gras, het beeld van een krabje van hooguit 2,5 cm. op een grootte van 6.000 m2.  In 2018 riepen 7 grote letters om respect vanaf het strand van Knokke. In 2020 waren tijdens BEE XXL honderden bezoekers in de duinen van Knokke solidair met de West-Vlaamse bijtjes.

Nu was de afspraak  op het voetbalveld van het Koning Boudewijnstadion in Brussel.  Wim Tellier ontrolde er voor “Project Closer” over de volledige 7.140 m2 van de voetbalmat het beeld van een man in een vuur-beschermpak, inclusief masker. Het is een spel rond over- en onderschatting. Deze man kan ogenschijnlijk niets overkomen, hij is onoverwinnelijk, maar dat is maar schijn. Misschien kunnen we de lyrics van Laura Tesoro in ‘Stranger’ hierop eens vastpinnen: ‘We are close but far’.  De man zal in de toekomst onder een andere gedaante zich manifesteren.

Het beeld werd uitgerold voor slechts één dag, en dan nog in volledige exclusiviteit voor de media, die hiervoor met een hoogtewerker naar 90 meter hoogte werd gebracht .

Naar goede gewoonte wordt de volledige hardware van het project gerecycleerd en wordt een “timelab” gerealiseerd die achteraf wordt geprojecteerd.

 

Tekst en foto’s: Peter Minnebo.