Nondedju!

 

Nonnen, geen dankbaardere groep om een verhaal rond te maken. Drama , humor of sex , ze passen in elk plaatje. Denken we maar in volgorde aan films zoals: “The Nun’s Story , Sister Act of Benedetta. Voor EWT schreef theaterauteur Jack Staal reeds verschillende succesvolle stukken. Geef hem zes nonnen die erg van elkaar verschillen en het stuk “ Nondedju! werd geboren.

Nondedju! Speelt zich af in de grote leefkamer –eetzaal van een klooster. Onze nonnen behoren tot de Orde-der-Clarissen. Een vrouwelijke tak van de vroeg-franciscaanse beweging rond Franciscus van Assisi en gaat terug tot 1200. Een orde met apostolische armoede. Ze ontvangen aalmoezen en hebben beperkte inkomsten. Tot daar de les geschiedenis!

Ons groepje is een bont allegaartje en gaat supergraag in conflict met elkaar. Moeder Overste of “ Ma Mére” is een volslanke chef die geregeld de puntjes op de i moet zetten. De drie oudgedienden onder haar zijn Zuster Dorothea , rolstoel gebonden maar zeker niet op haar tong gevallen , Zuster Mathilda, de verpersoonlijking van een 100 % pilarenbijter en Zuster Antonia, een bijna te  naïeve zuster , die zich nogal eens laat aftroeven.

Door hun oude leeftijd is de zoektocht naar vers bloed prioriteit. Met Zuster Colette heeft men al een jonge novice. Zij is echter wat naar de simpele kant en heeft ook een duister verleden. De poppen gaan echter aan het dansen als er een tweede jonge novice binnentreed: Zuster Bernadette die een speciale ballast met zich meesleurt.

Gust de tuinman met zoon Ruben vervolledigen de bevolking van ons klooster.

Met deze ingrediënten wordt ons een super comedy geserveerd. Een gezellig verhaal met plotse wendingen. In feite een ijzersterk script dat je blijft boeien. Hoe subjectief tijd kan zijn bij iets superleuks maak je hier zelf mee.

De casting overtreft alles . Ik ga niet verklappen wie –wie speelt. Dit is voor de toeschouwer een wedstrijd in een wedstrijd. Met de pauze kan je zoals ik discuteren met je buur wie in welke rol zit.

Trouwens door de corona perikelen werd er ook nog voor een stevige Understudies groep gezorgd.

Bijna twee volle uren hebben we de aardse miserie buiten gehouden en onze lachspieren getraind.

Buiten een sterke cast en script slaagt het EWT er ook telkens in om een tot de verbeelding sprekend decor te maken. Je moet het maar kunnen op deze kleine ruimte.

Jack Staal zal ook de auteur zijn van een comedy over de Covid-19 crisis en dit krijgen we te zien in het EWT in seizoen 2023-24. ( Praise to the Lord , the Almighty , the King of Creation”)( 17e -eeuwse Psalm)

Nog tot midden februari.

Inlichtingen en reservatie:  www.ewt.be

Tekst en foto’s: G. Charrin.