Night of the Proms Summer Edition 2023 wervelend succes én met een Eurovisiesongfestival tintje

De Night of the Proms Summer Edition, op zich al speciaal wanneer je doorheen de duinenregio Koksijde binnenrijdt , waarna de Proms venue  sierlijk oprijst, met als blikvanger het unieke design van de kerktoren van de O-L-V Ter Duinenkerk.

De Proms begonnen ‘kerk ’klokslag 20u30 met het wellicht beroemdste orgelwerk van Johann Sebastian Bach, Tocatta & Fugo op kerkorgel.  Een orgelist werd mooi in beeld gebracht vanuit de kerk, aaneensluitend nam het Antwerp Philharmonic Orchestra uptempo en swingend over.  “Het publiek straalde alvast harder dan de zon”, aldus presentator Peter Van de Veire.

Opvallend dit jaar was de hoge Eurovisiesongfestival factor, met Sandra Kim, Laura Tesoro en icoon Johnny Logan, die het songfestival maar liefst 2 keer won als uitvoerend artiest en 1 keer als tekstschrijver en componist van ‘Why me?’.

Sandra Kim en Mama’s Jasje deinsden er dan weer niet voor terug om respectievelijk een Tina Turner Medley en ACDC  sounds in hun set te verweven.

Matteo Bocelli (zoon van Andrea Bocelli)  werd met zijn prachtig stemtimbre warm onthaald door het Proms publiek bij het vertolken van ‘For You’ en ‘Chasing Stars’.

Het publiek vermaakte zich, aan de blije gezichten tijdens de Swan Lake Waltz te zien althans, en waarbij iedereen broederlijk werd gevraagd bij elkaar de armen in te haken.  Ook The Typewriter act blijft een topper van plezier voor zowel de 2 Chinese vrijwilligers als voor het publiek.

De sterren van wijlen John Miles schitterden weerom boven de kerktoren, wanneer Johnny Logan ‘Music’ zeer intens en oprecht bracht. De Proms lampjes mochten nu aan.  ‘Een hele eer voor mij ’, aldus Logan. ‘Ik werd emotioneel tijdens het zingen van dit nummer’, vertelde John later aan Allkinds tijdens een video-interview.

Meermens, het muzikale alter ego van Bram Verstappen, mocht ook de main stage op als winnaar van de talentenwedstrijd Night of the Proms Summer Edition. Het was genieten van zijn ‘Ridder’.

Laura Tesoro bracht de disco vibes anno 2023 helemaal terug met ‘Bad Ain’t Bad’, een Zomerhit genomineerd nummer, en schuimde de catwalk als een witte diva met aanstekelijke dance moves af.

Mark King van Level 42 stelde voor ‘let’s play a little game with the bass’, waarop het publiek vocaal mocht reageren.  Zijn muzikale 80’s pareltjes doen het nog steeds super live. (‘Lessons In Love’, ‘Running In The Family’, ‘Love Games’).

Alle artiesten sloten de eerste Proms dag af  als één familie op de catwalk met het gelijknamige ‘We Are Family’ van Sister Sledge. Koksijde was opgewarmd voor dag 2 op 29 juli!

 

https://summeredition.notp.com/

 

Tekst en foto’s: Peter Minnebo.