DSC_0103

Bellegem, nabij Kortrijk is nog steeds de thuisbasis van brouwerij Omer Vander Ghinste. In 1892 ontstaat hier “Ouden Tripel” het hedendaagse Vander Ghinste Oud Bruin. Omer Vander Ghinste verdeelt zijn bier in een straal van 15 km rond de brouwerij. Hij geeft ook zijn eigen naam aan de brouwerij. Als hij ook de naburige grote stad Kortrijk inpalmt krijgt hier menig café als publiciteit een brandglas waarop de naam “ Bieren Omer Vander Ghinste” prijkt. De brandramen zijn nogal duur en hierdoor noemt de brouwer zijn eerste zoon , die in 1901 geboren wordt ,om evidente redenen ….. Omer! Een familiale traditie was begonnen : en nu is de leiding van de brouwerij in handen van de vijfde generatie Omer’s. De hand vervaardigde ramen zijn nog steeds in het straatbeeld aanwezig.

Met de opmars van pils in 1920 worden regionale bieren minder populair en gaat de consument op zoek naar bieren van lage gisting. In Bellegem wordt Bockor het belangrijkste bier , zodat men zelfs kortstondig ,om commerciële redenen de naam van de brouwerij in 1977 wijzigt in Brouwerij Bockor.

De familie Vander Ghinste blijft toch ook verder bieren van hoge en spontane gisting brouwen. De opmars van de speciaal bieren kent een hoogtepunt in 2008 met Omer Traditional Blond. Een blond bier van hoge gisting met een specificatie van 8,0% vol. Alcohol.

In 2014 wordt de brouwerij terug omgedoopt naar Brouwerij Omer Vander Ghinste. Met meer dan 120 jaar ervaring brouwen ze nu karakterbieren volgens authentieke recepten , op traditionele wijze maar met toepassing van de modernste technieken.

Technisch brouwt men in Bellegem bieren volgens de 4 gistwijzen:

Hoge Gisting: hoge temperaturen, gist blijft boven en men produceert meer smaakcomponenten en

Ook hogere alcoholen. Omer.

Lage Gisting: lage temperaturen, gist bezinkt en men heeft minder smaakcomponenten. Bockor.

Spontane Gisting: rijpen en uitgisten gedurende 18 maanden in eikenhouten vaten. Kriek Jacobins

en Cuvée des Jacobins.

Gemengde Gisting: combinatie van bier met hoge gisting en spontane gisting op eikenhouten vaten.

Perfecte balans tussen het fruitige en het zurige. Oud Bruin.

De succesvoorstelling” Aspe2 , het dodelijk jubileum “ startte in januari in Antwerpen en sluit de theatertoer af in West Vlaanderen ( vanaf eind maart 2017). Hoofdinspecteur Van In ( Herbert Flack) houdt van een stevig pittig biertje en gaf de aftrap voor de West Vlaamse toer te Bellegem bij Omer!

Brouwerijbezoeken via: www.omervanderghinste.be

DSC_0104DSC_0113DSC_0123