012 Geoffrey Chaucer and his Canterbury Tales

Als je bij “Patisserie Valerie” in Canterbury, gelegen in de High Street een millefeuillesgebak bestelt, heb je door de enorme grootte ervan wat tijd om na te genieten. Kijk je door het venster dan zie je op de hoek met Best Street het drie meter hoge standbeeld staan van dichterschrijver Geoffrey Chaucer. Een standbeeld verleden jaar pas onthuld. Naast schrijver was Chaucer ook nog filosoof en diplomaat. Chaucer leefde in de 14de eeuw en was bekend als moderne schrijver die een eigen gespreksstijl in de toenmalige Engelse literatuur introduceerde. In zijn meesterwerk “The Canterbury Tales” maakt hij gebruik van zowel humor als dramatiek op een achtergrond van meesterlijke observatie. The Tales vertellen het verhaal over de pelgrimstocht van mensen uit verschillende lagen van de bevolking naar Canterbury Cathedral. Hier werd Thomas Becket, aartsbisschop van Canterbury, in 1170 vermoord in opdracht van koning Henry II. Drie jaar later werd Becket heilig verklaard en de koning ging zelfs op boetetocht. Hierdoor kwam er gestadig een stroom van pelgrims naar de graftombe op gang. De meeste pelgrims vertrokken in Londen bij de toenmalige Tabard Inn en volgden een oude Romeinse route via Rochester naar Canterbury. Tot het begin van de 16de eeuw bleven de pelgrims komen. Chaucer vertelt het verhaal van een zeer uiteenlopende groep pelgrims die samen de tocht maken en die als tijdverdrijf elk met een eigen vertelling naar buiten komen.

De Canterbury Tales zijn ondergebracht in de oude Angelsaksische kerk van St. Margaret, gelegen in St. Margaret’s Street op een boogscheut van de kathedraal. De attractie bestaat reeds bijna dertig jaar en ik bezocht ze reeds vaak, vroeger als begeleider op schooltrips. Toch wilden we de Tales nog eens bezoeken omdat er nu in het begin en op het einde gekostumeerde gidsen meewerken.

Zoals bij de pelgrims in de 14de eeuw wordt er gestart in de Tabard Inn, waar een gids de verschillende personen die op pelgrimstoer gaan, voorstelt. Vijf verhalen uit Chaucers repertoire worden uitgebeeld op een interactieve manier met hulp van een audiogids. Vijf totaal verschillende verhalen over vijf totaal verschillende kleurrijke figuren!

-The Knight’s Tale: een verhaal over liefde, rivaliteit en ridderlijkheid

-The Miller’s Tale: een ontuchtverhaal over liefde

-The Wife of Bath’s Tale: een vraag over wat vrouwen het meeste begeren

-The Nun’s Priest’s Tale: een fabel over een vos en een haan

-The Pardoner’s Tale: een triller over dood en bedrog

Hierna ontmoet je een tweede gekostumeerde gids die je tot de reconstructie van het reliekschrijn van Thomas Becket brengt. Het authentieke schrijn in de kathedraal werd vernietigd in 1538 tijdens de Engelse Reformatie. Alleen de plaats is nog aangeduid.

Het hele bezoek aan de Tales duurt ongeveer drie kwartier en de audioformule is beschikbaar in meerdere talen. Voor de echte “die hards”: je kan je ook verkleden bij het binnenkomen. De hele tocht brengt je door een accurate reconstructie van het Engeland in de 14de eeuw door middel van geluid en geur. Zoals steeds in Britse attracties is er een goedgevulde souvenirwinkel waar je ook soms kan proeven van mead, een drank op basis van honing en zeer populair in de middeleeuwen. Naast de uitgang van de Tales kan je de wonderlijke wereld van Nasons binnentreden. Nasons, een nogal oubollig warenhuis uit de sixties, je moet het zeker eens verkennen. Heel het gebouw is geklasseerd en bestaat uit een wirwar van trappen en tussenverdiepingen. Neem hier gerust een koffie in het café, gewoon nog leuk ouderwets uit een glazen percolator. Nostalgie troef …

Alle info: www.canterburytales.org.uk

DSC_0142DSC_0144DSC_0146DSC_0133