Ontdek Freiburg

Na onze tocht door een deel van het Zwarte Woud en Donaueschingen is het maar normaal dat we ook Freiburg een bezoek brengen. Freiburg im Breisgau, de volledige naam, is door zijn ligging tussen de Kaiserstuhl en Feldberg een natuurlijke doorgang naar het Zwarte Woud.

De stad ligt perfect op de Grüne Strasse Route (Green Route-Route Vert). Deze route verbindt verschillende bestemmingen over 250 km en over de landsgrenzen heen, tussen de Vogezen en Donaueschingen. De aanbieding is groots: bossen, Vogezen, Elzas, Lotharingen, cultuur, gastronomie, natuur en de Rijnvallei.

De Franse maarschalk Vauban fortificeerde de stad in de 17de eeuw, toen Freiburg korte tijd in Franse handen was. De stad geniet niet alleen van een uitzonderlijke ligging en bijzondere omgeving, maar ook van een speciaal klimaat. Heel wat straten zijn afgesloten voor het verkeer en de fiets en de tram heersen hier. Wel opletten als je er voor de eerste keer komt, het is een studentenstad en de jongere fietsers zijn soms wel een gevaar voor de niet-oplettende voetganger. Een tweede gevaar voor de prille toerist te voet zijn de “Bächle”, smalle goten die door de binnenstad lopen. Ze werden vroeger gebruikt voor de afvoer van rioolwater. Nu zorgen ze voor de waterafvoer van het regenwater. Heb je een natte voet door erin terecht te komen? Dan kan je toch een bijzondere band krijgen met de stad, want wie in een Bächle stapt of valt, zal volgens de legende vlug trouwen met iemand uit Freiburg!

Het centrum is zeer leuk voor een wandeling. Rond de Münsterplatz vind je heel wat huizen met architectonische hoogtepunten. Het oriëntatiepunt is de Münster. Met de bouw van deze gotische kathedraal werd rond 1200 gestart, maar de werkzaamheden zouden meer dan 3 eeuwen doorgaan. De toren heeft een slanke opengewerkte spits van rode zandsteen. Er is een uitkijkplatform na een beklimming van 328 treden (opgelet: zeer smal en steil, zelfs een rugzak laat je best beneden!). Het voorportaal is indrukwekkend door de schilderingen en stenen friezen, die samen een massa aan verhalen vertellen. De kerkruimte bevat boeiend middeleeuws beeldhouwwerk en het hoofdaltaar dateert uit 1500. In deze kathedraal zijn er rondleidingen door stadsgidsen.

Op de Münsterplatz zelf is het altijd druk. Rond de kathedraal wordt elke dag markt gehouden. Lokale boeren bieden een groot assortiment producten uit de regio aan. De markt is een topper en verscheen al enkele keren op het toerismekanaal van Evenaar.tv in de reeks over de meest gerenommeerde markten in Europa ‘Naar De Markt’. Er hangt een typische, doordringende geur van gebakken uien en braadworst en een must voor elke bezoeker is het verorberen van een ‘Lange Rote’ (Lange Rode), de speciale braadworst uit Freiburg, die aan elke zijde centimeters uit je broodje hangt. Verder zie je op de markt ook kaarsenhandelaars en ambachtelijk speelgoed. Kraampjes met gemarineerde tomaten, olijven en kruiden geven de markt nog een mediterraan tintje.

Rond het plein ook veel cafés en restaurants met onder meer de Oberkirch Weinstube, met traditionele gerechten en je hebt een mooi uitzicht op de kathedraal. De Alte Wache was ooit een militair wachthuis en dateert uit 1733. Sinds 1997 doet het dienst als vinotheek en wijnbar. Je maakt hier kennis met de wijncultuur uit Baden. De diversiteit van wijnen in deze regio zorgt voor een groot aanbod.

Het Augustinermuseum is een mooi, recent gerenoveerd museum in een voormalige kloosterkerk. De tentoonstelling bevat een schitterende kunstcollectie met werken van de middeleeuwen tot de barok en vroege 19de eeuw. Je vindt er ook heel wat houten religieuze beelden uit de streek van het Zwarte Woud. Op de bovenste verdieping onder de mooi gerestaureerde dakbalken is er een collectie van 19de-eeuwse schilderijen.

In de schilderachtige binnenstad kom je ook nog het Kaufhaus tegen. Dit dateert uit 1520, met beneden fraaie arcades en rijkversierde gevels. Lokale kooplieden gebruikten het huis vroeger als vergaderlokaal.

Vanaf de Münster is het niet al te ver naar de top van de Schlossberg. Ofwel neem je de Schlossbergbahn, een soort spoorbaan, of je maakt een fikse wandeling. Boven heb je een prachtig panorama: Freiburg met de Münster, de twee overblijvende stadspoorten Martinstor en Schwabentor, die allebeide deel uitmaakten van de oude verdedigingswerken van de stad, de brouwerij en verder kijk je richting Vogezen en Rijnvlakte.

Een aanrader om te overnachten is Park Hotel Post, een hotel op 5 minuten lopen van het marktplein en op 200 meter van het Centraal Station. Het hotel is gewijd aan literatuur en heeft als leuze: ‘Een boek is een tuin die je kan meenemen’. Van de receptie tot in de gangen en de bovenste kamers vind je (Duitse) boeken. Supergezellige, wat kleine kamers met warme kleuren en overal foto’s van de stad aan de muren. Zeer hartelijke ontvangst!

Freiburg kan je gemakkelijk te voet verkennen. Er is een uitstekend tramnetwerk. Sportfanaten, vergeet niet dat FC Freiburg het super doet als voetbalploeg uit Baden, zowel in de Bundesliga als Europees in de Conference League!

www.visit.freiburg.de

www.ferienstrassen.info/grüne-strasse