-Onze 4 sterren B & B

 

“ Simplicity is the best” , een uitdrukking van de grote Britse tv kok Rick Stein. Een verwijzing die je niet alleen kan toepassen in de  culinaire sector maar ook dikwijls kan gebruiken in de wereld van het theater. Massa producties , ja het kan mooi zijn en de reusachtige publiciteit die er  meestal rond gevoerd wordt zal ook wel het succes bepalen. Toch kan een no nonsens komedie in een kleine knusse zaal toch oh zo leuk en gezellig zijn .

Dit ondervonden we zeker vrijdag laatstleden ( 19/11) tijdens de première van het tweede stuk van dit seizoen door het EWT-theater.  Na de subtiele combinatie, drama-humor, van “ Wij Samen”, koos men nu voor een totale spetterende komedie.

Jeroen Maes is geen onbekende hier in Deurne en onder meer “ De Quaeghebuers “ en “Deuren Durnez NV” passeerden reeds in de loop der jaren.  Meestal creëert Jeroen zijn stukken in het West-Vlaams. “ In de Duinhalm” dateert uit 2016 en Jeroen zat toen mee in de cast. Waarom voor ons EWT geen versie maken en het stuk nieuw leven te geven?

We gaan niet alles verklappen wat er in “In  De Duinhalm” gebeurt maar geven toch graag de karakters door.

De Duinhalm is een pas opgerichte B&B aan de Belgische kust. Laat ons het in De Haan situeren. Ronny Dekoster ( Marc Verbruggen ) is eigenaar samen met zijn vrouw Fabienne (Chris Mathieu). Poetsvrouw en manusje van alles , Krista (  Linda De Ridder) is een uitbundige flapuit en heeft volgens haarzelf ook een talent voor zingen. De reservatie komen niet zo goed binnen – in feite zijn er ook maar drie kamers. Herr Alfred von Stock ( Door Van Boeckel) is een Duitse toerist die als eerste De Duinhalm heeft ontdekt.

De problemen beginnen echter immense afmetingen toe te nemen als Evelien Goeminne ( Gerdy Swennen ) op de proppen komt. Zij is recensente van een toeristische site aan de kust. Om bij haar in de gunst te komen fabriceert Ronny allerlei situaties die hem echter meer en meer in de problemen brengen en die ook zullen leiden naar enorm verrassende wendingen. Verder gaan we niks verklappen alleen dat Krista ook haar beste Frans zal moeten bovenhalen.

Doldwaze scenes wissen elkaar naadloos af. Vergeten zijn de ambetante nieuwsberichten over weer stijgende cijfers en lockdowns in Oostenrijk. Vergeten zijn ook even de mondmaskers die we nu tijdens de hele voorstelling braaf oplaten.

Bijblijven zal ons zeker het “ J.M. Pfaff “ Duits van een talent als Marc Verbruggen , die meesterlijk van de ene scene in de andere rolt. Spontaan komt bij ons ene Basil Fawlty in beeld. Gelukkig moet Ronny niet afrekenen met een bazige vrouw als Sybil. Fabienne heeft andere katten te geselen. Marc laat gedreven de andere karakters ook tot een hoogte komen. Genieten!

Onze Duitse toerist ,  Door Van Boeckel zou ook niet misstaan in een Duitse ‘ Krimi”.

Wat de witte sokken op elke theaterstoel doen moet je ook maar zelf ontdekken hoor.

Deze komedie nog tot 19 december te zien. Alle info : www.ewt.be

Zoals met  het beruchte Fawlty Towers in Torquay vind je ‘ In De Duinhalm “ niet op Tripadvisor en Booking.com maar alleen te Deurne bij het EWT-theater!

Heerlijk amusement , waarvan je verder nog geniet bij het buitenkomen en 15 minuten wachten in een druilerige, bijna nachtregen op tram 10 is dan ook

geen onoverkomelijke lastige opdracht meer !

 

Tekst en foto’s: Gust Charrin.