Oost west Thuis best

 

De Rode Zaal van de Fakkel te Antwerpen zag op 3 juli de première van de zomerkomedie van Jeroen Maes. Zomerkomedies van “ Het Achterland” worden stilaan gemeen goed in onze contreien. Na enkele malen puur de Antwerpse toer op te gaan met onder meer Café Beveren ( let op er zit een herhaling aan te komen in september in een andere iconische komedietempel te Antwerpen –Zaal Elckerlyc) en ’t Strand van Sint-Anneke laat Jeroen zijn stuk nu afspelen in de naweeën van corona.

Jenny De Bie heeft “ Staycation “ ontdekt en wil dit jaar zeker niet meer de verre reis naar het overvolle Calpé maken, Calpé waar haar man Jean wel graag terug wil vertoeven. Zij heeft haar zinnen gezet op een 10.000 stapper, een wandelvakantie bij de Molse Meren. De dag van het vertrek springt Alex echter binnen, de vriend van Jean. Een uitgelezen moment om het vertrekmoment te rekken en te rekken. Alex wil echter vlug weg want Angelique, zijn minnares zit in de auto. Het beste is dat Jenny deze niet tegen het lijf loopt want de beste vriendin van Jenny is Rita, de vrouw van Alex. Door omstandigheden komt er toch de confrontatie en een enkele zinnetje van de nogal simpele minnares doet een rollercoaster aan misverstanden en hilarische komische toestanden ontstaan. De poppen zijn aan het dansen. Leugens om bestwil maken de situatie nog ingewikkelder. Jeroen Maes gooit dit alles op zijn typische manier het publiek in. Het is dol genieten en relaxen van de komische situaties. Vintage Maes mogen we zeggen en de tijd vliegt gewoon voorbij. Een pauze is meestal noodzakelijk, enerzijds sanitaire stop, anderzijds de inkomsten van de bar. Zelf ben ik niet zo’n fan van pauzes. Ooit op een persreis in Slovenië kreeg ik   in de opera van Maribor een dubbele pauze bij een klassiek ballet. Maar dit stuk had voor mij ook zonder pauze mogen gespeeld worden, zo vlot ging het.

Verder ga ik het stuk niet verklappen , trouwens er was zoveel dat we nog zouden kunnen vertellen. Ga en zie.

Jeroen trekt al zijn registers open met sublieme humor en onverwachte situaties die naadloos in elkaar overlopen. Zet je zorgen even opzij voor deze meester in sit-com. Tijd is subjectief en helaas is dit te vlug voorbij. Maar geen nood , ik ben er zeker van dat Jeroen nog veel in zijn bagage heeft. Hij mag ons winter en zomer , het hele jaar door verrassen en verwennen met zulke producties.

Maes kreeg voor dit stuk een prachtcast bijeen. In feite twee dubbels  en een enkel. ( Het is toch Wimbledon nu ). Carry Goossens en Danni Heylen nu niet als Oscar en Pascal maar als Jean en Jenny. Een theater combinatie die pure magie is. De andere dubbelspelers kwamen uit Thuis, Viv en Waldek, of Bart Van Avermaet en Lynn Van den Broeck. Zij gaven een Oost-Vlaams tintje aan de dialogen. Voor Lynn een van haar eerste comedy’s en wat een “ performance”! Sven de Ridder en Dirk van Vooren mogen haar gerust in hun notaboekje zetten als ze zoeken naar eventuele kandidaten voor volgende comedy stukken. En er is ook nog Rita gespeeld door Ann De Winne. Ze speelt Rita bijna driemaal maar dat moeten jullie zelf ontdekken. Je kan dit nog doen tot 14 augustus in de Rode Zaal van het Fakkeltheater:

www.fakkeltheater.be  of 070246036.

Snel zijn hoor, er zijn reeds 4.000 tickets de deur uit!

Tekst en foto’s: G. Charrin.