Op stoom door de Moors

DSC_0125

Stoomtreinen hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Nostalgie troef. Geen wonder dat vooral het Verenigd Koninkrijk voortrekker is van het in stand houden van oude lijnen. De heren Trevithick en Stephenson waren in de 19de eeuw de pioniers en grondleggers van het spoor. Vele, soms in verval geraakte stoomspoorlijnen werden heropend voor toeristische doeleinden. In elk graafschap zal je er wel een vinden. De ene wat meer uitgebouwd dan de andere. NYMR staat voor North Yorkshire Moors Railway en is een van de grootste van het land.

Origineel geopend in 1836 om het havenstadje Whitby beter bereikbaar te maken is ze nu in handen van een liefdadigheidsorganisatie, die verleden jaar haar 50ste verjaardag vierde. Van ruwweg april tot oktober kan je nu sporen op een traject van ongeveer 40 km tussen het historische stadje Pickering en het havenstadje Whitby. Buiten de stoomtreinen maakt men ook af en toe gebruik van oude diesellocomotieven. Tussen Pickering en Whitby zijn er 4 haltes. De trein neemt je dwars door de Yorkshire Moors en een halte (Newton dale Halt) is alleen op aanvraag. Deze halte wordt meestal gebruikt door langeafstandswandelaars op de Moors.

DSC_0152DSC_0130

Parkeer je auto in Pickering en maak er een hele dag van. Ik raad aan de trein te nemen tot Grosmont en ook een stop in te lassen in Goathland. Voor Whitby (zie ’t Periodiekske nr. 20 van november 2017) moet je zeker een hele dag uittrekken en dat kan je beter met de wagen doen. Pickering Station dompelt je onmiddellijk in de sfeer van het stoomtijdperk rond de jaren dertig. Nestel je in de roodfluwelen coupé en aanhoor in elke bocht en bij elke stop de stoomfluit. Af en toe is er nog een bonus als er een rook- of stoompluim je raam passeert, afhankelijk van de windrichting natuurlijk. Ongeveer een uurtje later stap je af in Goathland, midden in de Yorkshire Moors. Goathland Station was Hogsmeade Station in de allereerste Harry Potterfilm. Het dorpje was ook 18 jaar het decor voor een in Engeland succesvolle serie van ITV, Heartbeat genoemd. Tot 2010 werd er in Goathland gefilmd. Het is het verhaal van een Londense politieagent die met zijn echtgenote, dokter, naar het platteland verhuist en alles speelt zich af in de beginjaren zestig. De naam van het dorpje is in de serie Aidensfield en je vindt er nog vele sporen van terug. Een oude Anglia politieauto staat steevast voor de lokale tearoom. Goathland is een echt Moors dorpje met de bergschapen loslopend in het centrum. Het station heeft zelf ook nog een tearoom in een omgebouwde goederenschuur uit 1922. Het steilste stuk van de spoorbaan ligt tussen Goathland en Grosmont. Grosmont Station is op zich een bezoek waard. Het ligt op de splitsing waar de erfgoedspoorlijn stopt en het moderne spoor begint. Grosmont is ook het hoofdkwartier van de NYMR. Breng zeker een bezoek aan de grote opslagruimtes waar de locomotieven hun schuilplaats hebben. Ook wordt hier het onderhoud gedaan en aan verdere restauratie gewerkt. Er is nog steeds genoeg materiaal om onder handen te nemen. Om de opslagplaatsen, het bijhorende museum en de onontbeerlijke souvenirshop te bereiken kom je door de George Stephenson Tunnel die gebouwd is in 1835.

DSC_0136

Zoals ik al meldde, is er in de winterperiode bijna geen bezigheid op de lijn, alhoewel er in december nog ruimte is gemaakt voor speciale evenementen: een “Santa Claus Special” is een ervan. In de brochure vind je op de dienstregeling af en toe de letter P. Dit wil zeggen dat je op die dag gebruik kan maken van hun originele Pullman Dining Train. Een beetje Orient Express als je geniet van een lunch of afternoon tea. Hier is zeker lang vooraf boeken noodzakelijk!

Alle info i.v.m. NYMR: www.nymr.co.uk

Het North Yorkshire Moors National Park is het grootste heidegebied van Engeland en Wales. Het gaat tot een hoogte van bijna 400 meter en 35% is heidegrond. Om veel te weten over het Park kan je The Moors National Park Centre bezoeken. Het ligt in Danby midden in het ruwe Moorsland. Het centrum heeft enkele interactieve tentoonstellingen, een indoor en outdoor speelgebied, een tearoom en een souvenirshop. De toegang is gratis. Neem rustig de tijd om met de wagen door het Park te rijden. Vanaf Danby kan je bv. richting Rosedale Abbey gaan om zo terug naar Pickering te keren. De Abbey is alleen nog een naam, zeker niet naar een restant zoeken. De weg van Pickering naar Scarborough is vrij druk, maar toch kom je nog wat moois tegen. Thornton-le-Dale is een stop waard. Thornton Beck is een kleine stroom die zich door het dorpje worstelt. Mooie cottages met strodakbedekkingen en enkele Georgian huizen maken sommige delen tot een “postcard village”. Kleine houten en stenen bruggetjes vervolmaken het zicht.

DSC_0167DSC_0362

 

Tekst en foto’s: A. Charrin