Paprika: “ a mild powdered seasoning made from red peppers ( Hungarian )”volgens de oude Collins Dictionary. De nog jonge Franse auteur Pierre Palmade schreef in 2018 een komedie met de naam Paprika. Wie of wat is Paprika ontdek je in de Vlaamse vertaling van het stuk dat zijn première zag op 10 januari in het EWT theater.

Frank De Kaey is een meester in het vertalen van Franse stukken. Voorbeelden zijn legio. Voor de Komedie Compagnie van Dirk Van Vooren vertaalde hij een geschifte komedie van de Fransman Laurent Baffie dat in april onder regie van Stany Crets als ‘Kierewiet’ in Elckerlyc zal te zien zijn.

Paprika volgt een tendens die we de laatste periode zeer veel kunnen linken aan EWT voorstellingen: geen totale deurenkomedies, maar humor die ook zijn weg zoekt naar menselijke thema’s, je doet nadenken en balanceert naar het lichte drama.

Het verhaal van een moeder die 28 jaar geleden een kind kreeg van een gestoorde druggebruiker, het kind noodgedwongen moest afstaan en daarna door het leven gaat als pseudo-prostituee, is niet bepaald een onderwerp met veel humor. Dankzij Palmade , de vertaling van Frank en de regie van Door Van Boeckel Krijgen we toch de nodige dosis humor die zich zeer subtiel doorheen het verhaal wurmt.

De intro is een plejade van fictieve leugens door Eva ( Daisy Thys). Zij is de alleenstaande vrouw, die zich soms “al liggende” staand moet houden in de maatschappij, om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze is juist terug van weer zo’n avond waar ze naast een ferme kater, een Tiroler pakje en een hevig verlangen naar een “ pompier “ heeft overgehouden. Clementine ( Annik Pauwels) is haar beste vriendin die ook het paaldansen beheerst. Als die morgen dan iemand onverwacht voor de deur staat, die beweert Luc ( Brent Pannier ), de zoon van Eva te zijn, kiest ze impulsief te doen alsof ze de werkvrouw is. Buiten Clementine gaat de verliefde conciërge Meneer Goris ( Marc Verbruggen ) zich ook nog eens bemoeien en om het vuur nog wat aan te wakkeren is de oversekste brandweerman ook nog niet uitgeblust.

Het gaat van kwaad naar erger maar we gaan toch naar een happy end. Over Paprika zwijgen we verder, dat moeten ‘jullie’ maar uitzoeken.

Daisy Thys is werkelijk briljant in haar “ duo “ rol. Marc Verbruggen zien we meestal in een hevige rol met veel stemverheffingen. Meneer Goris is echter ne zeer stille bedeesde man die voor iedereen goed wil doen en de brandjes op zijn manier wil blussen. In de slaapkamer is hij van een totaal andere planeet. Marc vertolkt deze rol super .

Tot slot vonden we precies nog een hint naar” Thuis” . Luc Bomans zaliger noemde Lowieke ook enkele malen : “ Stomme Kloot”.

Vlug naar EWT Deurne : Paprika nog tot 23 februari.

Vanaf 13 maart is er het vierde stuk “ Wij Samen “ met niemand minder dan frank De Kaey zelf in de hoofdrol.

Alle info: http://www.ewt.be/

Tekst en foto’s: Gust Charrin.