Hoe Grappig kan de Waarheid zijn – “Vapeurs 3”

 

Op vrijdag 10 januari kreeg de Rode Zaal van het Fakkeltheater veel vrouwen over de vloer. Reden: de première van Vapeurs 3. Theater Uitgezonderd maakte voor de derde serie weer gebruik van de diensten van Martin Michel en Allard Blom voor regie en tekst. Na Bali en de sneeuw werden ‘onze vier dames met overgangsproblemen’ op cruise gestuurd.

De vier gooien letterlijk en figuurlijk de trossen los op hun “ Love Boat”. Een rustige cruise wordt het nooit. Het gaat van gek naar gekker. De trip danken ze aan Lydia ( Lulu Aertgeerts ) die als zangeres goed in de markt ligt bij de kapitein van het schip. De man nodigt haar uit voor een optreden tijdens haar verblijf op de boot en het is maar evident dat ze haar drie vriendinnen meeneemt –problemen incluis. Tevens heeft een jonge Braziliaan die enkel op haar geld uit is, het hart van Lydia gestolen. Saskia ( Nele Goossens) ziet een man in uniform, op haar dating site regelmatig passeren en begint ook te dromen . Katrien ( Anne Mie Gils) houdt op een speciale manier het thuisfront ( man ) in de gaten en Ellen ( Myriam Bronzwaar ) heeft het mystieke nog altijd niet afgezworen en vind weer een nieuwe roeping. De vier totaal verschillende types, passen zo goed bij elkaar dat deze uitstap nooit kan tegenvallen. Altijd valt er bij hen wel iets te beleven. Zodra de” Love Boat” het ruime sop kiest, heb je de indruk dat je dit allemaal vanop de boot mee beleeft.

Als vrouw in de zaal ga je van het ene herkenbare in de andere, blikje naar rechts – blikje naar links misschien ?Als je de vorige twee Vapeurs gezien hebt, geniet je zeker van de herkenbaarheid maar iemand die juist inpikt bij nummer drie zal ook probleemloos volgen en genieten. We zullen wel allemaal iemand kennen in onze omgeving waarmee we links kunnen maken.

Het podium wordt enkel gevuld met deze dames. Zelfs om de dementerende moeder van Ellen bij in het stuk te betrekken, kleedt Lulu zich vlug om en gebruikt een looprekje. We kennen haar nog van Vapeurs 2. Er wordt geen blad voor de mond genomen en voor het zanggedeelte, dat doorheen het stuk geweven is, doen ze eveneens hun uiterste best. Het is grappig en genieten van begin tot einde. Niet alleen voor de 50 plussers onder ons, maar eveneens voor de frisse dertiger die mij mocht vergezellen, was het een ongelooflijk ontspannende avond. Ze kregen op deze première, dan ook een welverdiend en uitbundig applaus.

Voor de vierde editie die in 2021 zal doorgaan, is de titel al gekend, “ VAPEURS 4: OP SAFARI”. Dit stuk zal doorgaan in Theater Elckerlyc.

Vapeurs 3 nog tot zondag 2 februari.  www.uitgezonderd.be

Tekst en foto’s: Diane Schroven.