Boomkroonpad in Parc Chlorophylle

 

Dicht bij de Baraque de Fraiture in Dochamps ( Manhay) ligt het Parc Chlorophylle . Het is uitgerold op de ruïnes van een oud safaripark en kende zijn beginstart in 2002. Daar het in het hartje van een massief bos ligt heeft het enorme potentiëlen. In verschillende fazen creëerde men hier een ruimte met zowel een recreatief, didactisch en artistiek doel. Het master thema is het bos. Al wandelend en al spelend ontdekt men 1001 geheimen van het woud. Didactische panelen zijn verspreid over het gehele domein. Er is een grote speeltuin , helemaal in hout en geïntegreerd in het bos. Verder vind je voor de meer avontuurlijke een touwendoolhof.

Dit alles werd gerealiseerd met onder meer de hulp van Idelux , de projectontwikkelaar voor de Ardennen.

Het park is in constante evolutie en op 19 maart was er de officiële opening van “ Le cime des arbres”, een boomkroonpad met als thema Natura 2000. Met een lengte van 2000m is dit pedagogisch , ludiek en artistiek circuit een nieuwe belangrijke stap in de ontwikkeling van het park. In feite volg je twee personages gedurende het parcours. In verschillende houten boomhutten ontdek je alles over het bos en kan je vragen oplossen. Interactief of op speelse wijze leer je stap voor stap meer van het bos. Je kan het alleen doen of in groep en er is geen moeilijkheidsgraad in de houten constructies , meestal zijn het trappen. De verwijzingen zijn allen in vier talen gemaakt. De loopbruggen en hutten zijn helemaal geïntegreerd in de bosrijke omgeving.

Het park beschikt over een ontvangstpaviljoen dat in de vorige fase werd uitgebreid en gerenoveerd. Hier is een didactische ruimte en een panoramisch terras. Je kan hier genieten in de brasserie van streekgerechten en lichte maaltijden. Proef hier zeker het lokale Oster bier , een aanrader!

Er is ruime parking en de toegang kent democratische prijzen. Naast het betaalgedeelte is er trouwens nog gelegenheid tot wandelingen in de bossen uit de ruime omgeving.

Er zijn veel mogelijke tot overnachten in het gebied rond Manhay met onder meer verschillende gites. Dochamps , Manhay en Hotton zijn zeker ook een bezoek waard. Hotton heeft ook een mooi gelegen Britse CWGC begraafplaats uit WOII met bijna 1000 zerken. Velen zijn slachtoffers van het Ardennen offensief maar ook een groot aantal bemanningsleden van vliegtuigen kan men hier vinden.

Alle info over het park: http://www.parcchlorophylle.com/

Over Manhay en omgeving:

www.manhay.org              

tekst en foto’s: G. Charrin