Informatie over “places to visit in the U. K.” vind je overal. Dus zal ik er ook maar eens aan beginnen. Alleen, … mijn bezienswaardigheden hebben één ding gemeen: ze bestaan niet meer.

Waarom? Door gebrek aan belangstelling, gewoon door de eigenaar voor andere doeleinden verkocht, of gewoon omdat ze niet meer passen in de huidige wereld van multi media (20 jaar geleden nam ik leerlingen mee in London’s Trocadero, naar the London Experience, een gewone diashow met muziek en in elkaar glijdende beelden over de geschiedenis van London. Toen boeiend, nu voorbijgestreefd. Trouwens, in datzelfde Trocadero heeft Rock Circus van de Tussaudgroep ook de hakbijl gekregen.

 

Hieronder een bloemlezing van enkele jammerlijke verdwijningen.

Om in London te blijven: “Royal Britain”, the story of Britain’s kings & queens. Een wandeling door de geschiedenis aan de hand van taferelen vanaf de 10de eeuw tot de huidige koninklijke familie, met geluid en licht. In 1989 geopend dichtbij het Barbican center, sloot het zijn deuren na een vijftal jaren bij gebrek aan betalend publiek. Ik vond het educatief wel goed: totaalwaarde 6/10.

 

Nog in London: Tower Hill Pageant startte in 1991 als “London’s first dark ride” (het volgens mij veel te dure London Dungeon in Tooley street was toen nog in de beginperiode). Gelegen in gewelven op een archeologische site op Tower Hill Terrace, halfweg tussen Tower Hill underground station en Tower Hill …

Met automatische wagentjes ging je in ongeveer 10 minuten doorheen de geschiedenis van London, van de Romeinen tot de Blitz, daarna kon je je nog vergapen aan wat archeologische vondsten in het museum: totaalwaarde 5/10. Enkele jaren later sloot het Museum of London, dat mee aan het project had gewerkt, de gehele zaak en nam de inhoud mee naar hun hoofdmuseum.

 

Nummer 3 in de reeks is Royalty & Empire, ook een deel van de Tussaudgroep.

In Windsor was er een tweede station, Windsor & Eton Central, dat Queen Victoria speciaal had laten bouwen om tussen London en Windsor te pendelen. In 1982 besloten de toenmalige B. R. (British Rail) en de Tussaudgroep het vervallen stationnetje te restaureren en er de permanente tentoonstelling Royalty & Empire in te richten.

Het werd een typisch Tussaudbeeld uit de jaren ‘80: de hal met een stoomlocomotief en 3 Pullmanwagens en de intrede van Queen Victoria tijdens haar 60-jarige jubileumviering(1897).

Je zag alle wassenbeelden van de toenmalige koninklijke familie met hun dienaars, eerste minister incluis, enkele figuren uit die periode (o. a. Florence Nightingale en Charles Dickens) en een erewacht van zo’n 70 guards soldaten.

Binnenin was er nog een audiovisuele show over het leven van Queen Victoria in een replica Victoriaans theater.

Totaalwaarde 7/10.

In 1990 sloot het echter zijn deuren door reorganisatie binnen de Tussaudgroep (focus meer op hun pretparken) en nu is het een shopping arcade.

 

Voor de laatste twee ga ik buiten London.

Littlecote House in Berkshire, een groot landhuis met delen die dateren uit de 13de eeuw.

In 1985 kocht de ondernemer Peter de Savary het op en maakte er een mix van cultuur en amusement van. Je had het huis met zijn prachtige Great Hall, kapel en eetzaal. Je vond er de grootste wapencollectie uit de Engelse burgeroorlog, maar je had er ook een kinderboerderij, oude ambachten, plaats waar men aan steekspelen deed en een stoomtreintje. De eigenaar verkocht de boel in 1996 en het werd een county hotel met faciliteiten voor huwelijken en grote feesten.

De waardevolle wapencollectie bleef gelukkig intact, werd opgekocht door de Royal Armoury en staat in hun museum te Leeds. Waarde 6/10.

Al ben ik zo’n anglofiel, toch zal het me er niet van weerhouden om af en toe kritiek te geven op bepaalde toestanden. Waarom men het volgende sloot, snap ik nog altijd niet, ik vond het daarbij ook nog zeer pijnlijk.

In het mooie Tunbridge Wells in Kent (een spa stad—later wel eens meer hierover) opende in het begin van de jaren ‘90 “The Day at the Wells”, of een “Georgian journey”.

Men nam je mee naar de beelden, de geluiden, de geuren van een zomerdag in 1740 in het elegante kuuroord Tunbridge Wells. Door middel van authentieke decors en natuurgetrouwe modellen maakte men een tocht in het verleden, te beginnen in een oude Londense coaching inn.

Men had op band ingesproken commentaar, die op je eigen tempo verliep. Het was ideaal voor een educatief bezoek met leerlingen, de 17 vragen, opgesteld door het educatieve team van de site, waren zeer goed. Waarde 9/10.

Het was gelegen in de gerenoveerde Corn Exchange in The Pantiles.

Het locale plein dankt zijn naam aan Queen Ann: toen ze nog prinses was, viel één van haar kinderen in de modder en ze gaf 100£ (in 1700) voor de heraanleg met Pantiles – een soort gebakken terracotta.

De bron, the Chalybeate (ijzerhoudend) Spring bestaat er ook nog altijd en in de zomer kan je er proeven.

Vraag maar naar The Dipper!