De vliegclub kan blijven

 

Het was al lang een feit dat het Belgisch leger het voormalige Nato-vliegveld met domein van de hand wou doen. De omliggende gemeentes waren bezorgd over de herbestemming met mogelijke doemscenario’s. Na een lange periode van onduidelijkheid en door bemiddeling van gouverneur Bercx kwam er nu vrijdag ( 15 maart) de vaststelling van een ruimtelijk uitvoeringsplan Omgeving Vliegveld Malle , vanuit de Vlaamse regering.

Minister van landbouw , natuur en omgeving Koen Van den Heuvel ( CD&V) gaf er toelichting bij in de vliegclub Malle.

Ongeveer tweehonderd hectare militair domein wordt omgezet naar natuurgebied met nog plaats voor recreatieve activiteiten. De sportvliegtuigjes van Aero Para Club der Kempen , de ruitertornooien en de jaarlijkse cyclocross kunnen blijven bestaan. Door de bemiddeling van de gouverneur is men tot een consortium gekomen met onder meer Pidpa, Natuurpunt en een aantal aangrenzende landeigenaars. Zij zullen het domein als een geheel aankopen om zo de waardevolle bossen , duinen en heidegronden te versterken.

Van 30 april tot 28 juni zal het openbaar onderzoek lopen in Malle, Zoersel , Lille , Vorselaar en Zandhoven. Het plan duidt de grote aaneengesloten ruimte als erfgoedlandschap aan en geeft het in die status een extra bescherming. Natuurpunt heeft al een budget voor de aankoop. De minister gaf ook aan dat er een toegankelijkheid graad zal zijn met bewaren van evenwicht. Of er fiets-of wandelpaden gaan komen is nog niet helemaal duidelijk.

De minister stelde ook de voorzitter van de Aero Para Club gerust die het gerucht gehoord had dat een van de toekomstige privé- eigenaars commerciële plannen had op het vliegveldje. Dit plan ademt net het tegenovergestelde uit zei hij.

 

Tekst en foto’s : Gust Charrin