Sauzen en veldrijders

DSC_0031

Een rare combinatie? Toch niet! Wie op 27 augustus laatstleden de Schaal Sels volgde, kwam tussen het 120-koppige peloton zeven renners tegen in een kleurenuitrusting die wat aan A. S. Roma doet denken. Dit waren de renners van team Pauwels sauzen-Vastgoedservice. Deze continentale ploeg telt voor het merendeel veldrijders en deze Schaal Sels is dus een prachtig parcours voor hen. Met 32 km kasseien en 35 km onverharde weg een Parijs–Roubaix met Strade Bianche-allures. Noem het ook maar een “Hel van het Noorden”. Organisator Ben Simons heeft sinds drie jaar een parcours uitgetekend dat strijd geeft vanaf de eerste kilometers.

DSC_0016DSC_0038DSC_0035

Dit jaar was er nog een extra bonus met vertrek bij het Havenhuis. Genoeg plaats voor alle teambussen die reflecteerden door de stralende zon in de glazen constructie van het Havenhuis. Dankzij de ploeg van Pauwels sauzen hebben we het hele parcours kunnen volgen, hotsend en botsend over de kasseien, soms midden een zandgordijn. Doordat de wedstrijd sommige stroken meer dan 3 keer aandoet, krijg je daar in de Polders een echte festivalsfeer, zowel in Berendrecht als in Stabroek. Braderijen, tractorwedstrijden en rommelmarkten, jong en oud trok eropuit. De bewoners van WZC Aalmoezenier Cuypers in Stabroek zagen de renners liefst zesmaal passeren voor hun deur en het was een speciale ervaring om los door de Tuinbouwschool te rijden en dwars over het erf van landbouwer Costermans. Aan het stuur van onze volgwagen zat oud-veldrijder Tom van Noppen, die zich kon uitleven op dit parcours. Het extra “sausje” waren natuurlijk de vele bandbreuken door het geaccidenteerde wegdek. Vooral achterwielen waren geliefd.

DSC_0059DSC_0061DSC_0065

Als inwoner van Oelegem wist ik dat ‘Pauwels Sauzen’ niet ver van mij verwijderd was in het industriegebied alhier en daarom verdiepte ik me eens in hun geschiedenis.

Dit familiebedrijf is gesticht in 1909 . Oorspronkelijk begonnen met mosterd (rondgedragen met paard & kar), groeide het verder uit in het vervaardigen van allerlei mayonaises en sauzen die wij toch allemaal graag hebben, is het niet op de BBQ, dan gewoon op onze frieten. Het bedrijf heeft twee productie-eenheden, buiten Oelegem is er nog een in Herent. Ook is er nog een distributiecentrum. Private label en export is de core business met de productie van sauzen voor velerlei huismerken. Als anglofiel bleven me o.a. bij de Britse superstores Asda en Sainsbury. Ook is er een enorme container business met o.a. export naar Afrika. In Afrika wordt mayonaise zeer veel gebruikt als boter. Door de extreme warmte is boter minder geschikt. Het motto is er: smeer gewoon wat mayonaise op je boterham!

Ontwikkeling, research en zoeken naar nieuwe producten gebeurt hoofdzakelijk hier in Oelegem. Bij tekorten in de industrie wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van de 12 lijnen in Oelegem.

Een tweede pijler is de levering aan grootkeukens en horeca. Hier komen we de naam ‘Pauwels Sauzen’ wel tegen op de verpakking. De verdeling hier gebeurt via grossiers. Koude sauzen maken het merendeel van het assortiment uit, op het ogenblijk een 35-tal smaken. Recente nieuwigheden zijn Harissa-pikant op basis van komijn en Hawai–fruitig zoet. Zullen we eens uittesten!

Frituurvetten, olie en vinaigrettes vervolledigen het gamma samen met een uniek pakket aan doseersystemen op maat (o.a. de drukpompen). Voor elke toepassing de geschikte verpakking.

Terug naar onze veldritploeg, binnenkort zien we ze weer uitgebreid tijdens het veldritseizoen en de verschillende regelmatigheidcrossen. Een ervan, de Brico-cross, gespreid over zes wedstrijden, wordt ook gesponsord door ‘Pauwels Sauzen’ en komt volledig op het scherm.

Het team heeft ook een vrouwelijke veldrijdster, Jolien Verschueren, de kleine, maar vinnige kleuterleidster die het verleden jaar Sanne Cant af en toe zeer moeilijk maakte.

 

algemeen beeld met RODE ketchupAssortiment mixNEW Pauwels Harissa 1L