Simple Minds live, het blijft een muzikaal ‘Book of Brilliant Things’!

 

Het sportpaleis doen vollopen na 45 jaar en de tieners van weleer nog steeds hun memory lane doen beleven met evenveel energie, wie doet het de Simple Minds na? En of ze nog steeds genieten van het touren, getuigt een tourbus foto van Jim Kerr en Charlie Burchill op Facebook op weg van Straatsburg naar Antwerpen, met een Trappist op de voorgrond.

Van een rustig opbouwende set moesten de Schotten niet weten, ze katapulteerden je immers vanaf de eerste song ‘Waterfront’ naar de hoogste stadionrocksferen.

“We hebben eerst wat meer obscure shitty songs te spelen, een must voor de fans die ons  decennia lang zijn blijven volgen”, aldus lead zanger Jim Kerr.  De setlist graaide maar liefst uit 9 albums uit een tijdsperiode van 1979-1995.  De avond evolueerde van stevige punk-rock songs in unieke versies gegoten, naar de meezingers die iedereen wel kent uit de toenmalige charts.

De visuals van de Global World Tour verwezen subliem naar het roemrijke Simple Minds verleden: albumcovers, clips, memorabele Schotse locaties (Glasgow,Oban, South Queensferry,…) en het claddagh logo kreeg een opfrisbeurt met een wereldbol gedragen door 2 handen.

Girl Power alom troef met een drumsolo van Cherisse Osei (“Dit meisje wil je niet als girl next door als ze zo’n lawaai maakt, grapte Kerr tussendoor) en het vocale hoogstandje van Sarah Brown als leading vocal in red in ‘Book of Brilliant Things’.

‘Belfast Child’ was echt het paradepaardje van de avond, met Jim Kerr die de song heel oprecht en intens inkleurde, soms met bezinnende gesloten ogen en de nodige langere pauzes. Real!

Het publiek bleef smullen van de songs tot de laatste noot van ‘Sanctify Yourself’.

Traditiegetrouw verliet Jim Kerr de stage na wat experimentele dance moves op ‘The Jean Genie’ van David Bowie.  Het blijvend enthousiasme van het publiek kreeg hij mee tot de laatste stap van het podium.

En het gevoel was wederzijds, want op de Simple Minds Facebook pagina lezen we achteraf: “ In moments at the Sportpaleis last night, it felt as though we were on another planet”.

En nu terug die tourbus op jongens en meisjes, richting Ziggo Dome Amsterdam!

 

www.simpleminds.com

Tekst en foto:

 

Peter Minnebo.