Weston-Super-Mare

 

Als we over Britse badplaatsen praten, kijken we vooral naar het volkse Blackpool, het rustige Eastbourne, het hippe en chaotische Brighton of het majestueuze Bournemouth. Een der minder bekende “seaside resorts” is Weston-Super-Mare. Weston is gelegen in een grote baai aan het Kanaal van Bristol in het graafschap Somerset.

Weston (super-mare is Latijn voor ‘aan zee’, om het niet te verwarren met andere plaatsen die Weston heten) was vooral populair in de Victoriaanse periode toen mijnwerkers uit Wales de korte overtocht per stoomboot maakten van het aan de overkant gelegen mijnwerkersgebied van Zuid-Wales om hun geringe aantal vrije dagen door te brengen op het strand.

Zoals vele badsteden in het Verenigd Koninkrijk had ook Weston te lijden onder de goedkope all-in vakanties naar zuiderse oorden, maar meestal na een periode van verval komt er een van regeneratie. ‘Love Weston’, het centrale orgaan voor toerisme houdt zich daarmee bezig en is er reeds goed in gelukt het ietwat oubollige karakter van Weston om te draaien. Regeneratie, maar het beeld van een klassiek familievakantieoord blijft bewaard. Weston is vooreerst al goed te bereiken via de autosnelweg M5 en heeft ook een prima spoorverbinding. Geen kiezelstrand zoals bv. in Hastings, maar een ruim, vlak zandstrand van bijna zes kilometer. Een strand met een enorm verschil tussen ebbe en vloed door de invloed van het tweede grootste getijdenverschil ter wereld. Het zand is ook welkom voor het jaarlijkse zandsculpturenfestival dat van maart tot oktober wordt gehouden. Dit jaar was men aan de elfde editie toe. Elke editie kreeg een eigen thema. Dit jaar werkten 18 verschillende creatievelingen aan 29 sculpturen onder de naam ‘When I grow Up’. Ook kan je hier zien hoe de ambachtslui te werk gingen om hun zandcreaties te verwezenlijken.

Wandel langs de brede promenade met lekker ouderwetse schuilhuisjes en als je “dringend” moet gaan, dan kan je genieten van de zeer zuivere, in Victoriaanse stijl opgebouwde toiletten, niet ver van de pier.

Weston had ooit twee pieren, waarvan er nog een overblijft na grondige restauratie. Tegenover deze pier staat een reuzenrad, maar ik weet niet of dit er het hele jaar staat. Aan The Marina Parade heb je een mooi uitzicht op de kust van Zuid-Wales. Het nieuwe informatiecentrum is hier recent ook geopend met ernaast The Bay Café, een moderne gelegenheid voor allerlei snacks en drinks. “Seaquarium” vervolledigt The Marina onder het motto “Oceans of fun for everyone”. Het is een attractie voor regenachtige dagen, die er aan deze zijde van de westkust ook geregeld voorkomen. Een ander indoorplezier vind je in het Helicopter Museum van Weston met meer dan 80 toestellen aanwezig. Een minitreintje dat over de promenade “huppelt” en de traditionele trips met ezeltjes over het strand vervolmaken de kustsfeer.

Het oude stadscentrum heeft ook nog een goedgevuld shopping center en hier worden ook de hotels gerenoveerd.

Aan de rand van de stad worden de oude Victoriaanse huizen stelselmatig gerenoveerd. Een der projecten is The Beach House. Dit huis werd volledig gerestaureerd om er een self catering de luxe van te maken voor ongeveer 10 personen. Alle kamers hebben een moderne badkamer, er is een moderne keuken en er is een animatiekamer met snooker. Je hebt ook een prachtig uitzicht op het strand en de baai. Het eigendom ging onlangs (in oktober 2016) open. Alle info vind je op www.beachhouseweston.co.uk.

Weston is ook goed gelegen voor bezoeken aan het binnenland en dan denken we aan Bath, Bristol en Somerset. Een groot deel van het westelijk gelegen hinterland is ook ingenomen door zogenaamde statische caravans voor verdere verhuur. Ook het nabijgelegen Exmoor National Park is vanaf hier gemakkelijk te bereiken.

Om af te sluiten: niemand minder dan Basil Fawlty (of John Cleese) werd geboren in Weston.

Alle info over deze badstad: www.loveweston.com

dsc_0218dsc_0203dsc_0213dsc_0197dsc_0196dsc_0214