Alden Biesen , waar verleden en toekomst elkaar raken.

Een mooie beschrijving van burgemeester Frieda Brepoels van Bilzen , bij de opening van “ Het Complot” de nieuwste dag attractie op de prachtige Landcommanderij.

DSC_0320

Het domein had al diverse tentoonstellingen en de site wordt ook meermaals gebruikt voor functionele doeleinden. Bij studies kwam men toch nog tot het besef dat het domein onderbenut werd voor bepaalde doelgroepen. In de marge van de vrije tijds economie zocht men verder naar originele en creatieve concepten. Mensen en zeker de jeugd boeiend houden voor 800 jaar geschiedenis was de boodschap. Met steun van de Vlaamse Overheid startte in oktober 2017 “ Bilzen Mysteries- Het Verhaal” , een klank en lichtspektakel. Na zonsondergang neemt een hedendaagse tablet je mee voor ongeveer 1 ½ u . doorheen de geschiedenis van Alden Biesen. Jan Decleir neemt je als de Heer van Biesen mee tussen ridders , sprookjesfiguren en kruisvaarders. De balans van deze avondattractie na een jaar was ronduit schitterend en via verdere hulp van Toerisme Vlaanderen kon men nu het project rond maken met een dag attractie. Deze , onder de noemer , Het complot , is aanvullend en geeft een nog grotere meerwaarde aan het domein. Maak je klaar voor het echte detective werk op interactief niveau. De link met het avondgebeuren is de onnatuurlijke dood van een acteur-stuntman. Dit verdacht overlijden wordt onderzocht door commissaris Angel   (Joke Devynck) en inspecteur Dewolf ( Jeron Dewulf) . Weer is die dekselse hedendaagse tablet onze handleiding. Interactief worden we tijdelijk assistent(e) van de commissaris en de inspecteur. Je gaat op verkenning en bezoekt twaalf plaatsen op het kasteeldomein die iets te maken hebben met de moord. Op elke plek gaat men opdrachten vervullen. Een anderhalf uur durend spannend en educatief spel is het resultaat. De opdrachten en sessies met het duo zijn doorweven met een historische culturele gelaagdheid en komen via een videoboodschap. Zo leer je ook beide karakters kennen en je kan zeggen dat van de commissaris er wel een hoekje af is en ze je steeds verrast. Naast het spelelement is “Het Complot” ook een graduele wandelzoektocht doorheen de cultuur en geschiedenis van het domein. Trouwens je kan steeds op je tablet nog een zijsprongetje maken naar een encyclopedie gedeelte. Je kan het spel op twee levels spelen en je score wordt bijgehouden. Zo kan je virtueel zien naar welke politiegraad je bent bevorderd naargelang je juiste antwoorden. Ook met groepen kan je het spelen. Je kan starten vanaf 9:00u en het laatste vertrek is om 15:00u. . Raadpleeg wel voor de zekerheid steeds de website van het domein. Eventuele evenementen kunnen op bepaalde dagen roet in het eten gooien door sluiting van de attractie.

DSC_0322DSC_0337

In principe zijn in de zomermaanden beide attracties dagelijks geopend. Er zijn last-minute tickets maar het best is vooraf reserveren op www.bilzenmysteries.be waar ook alle info over beide attracties te vinden is. Officiële start : 3 juli.

DSC_0335DSC_0329

Het opstarten van de Mysteries heeft ook voor een aangename boost gezorgd voor overnachtingen in de regio. Toerisme Limburg sprak trots van een verdubbeling van het aantal B&B bedden en recent is er nog de opening geweest van het Rentmeesterij hotel op een boogscheut van het domein.