Viering 40 jaar Sprookjeshuis

 

Zondag 22 september was het feest in het Rivierenhof. Ter afsluiting van het tweejaarlijks ( gratis) vertelfestival “ Wonderwoud” mocht het Sprookjeshuis 40 kaarsen uitblazen.

Dagelijks komen er sinds die 40 jaar schoolkinderen naar dit stenen huis in het provinciale groendomein om naar verhalen te luisteren. Jaarlijks ontvangt het zo’n 4.600 leerlingen uit het lager onderwijs die zo buiten de klas speelsgewijs Nederlands en muzische vorm volgen. Het stimuleren van verbeelding is een belangrijk component van Educatie Duurzame Ontwikkeling . Het kennismaken met ons immaterieel erfgoed is daarbij een bonus.

De eerste generatie kinderen is inmiddels zelf volwassen en velen van hen vinden dan weer in gezinsverband de weg terug naar het sprookjeshuis op een zondag voor “ Sprookjes op Zondag”.

Het was een grote eer voor Jan De Haes, gedeputeerde voor recreatie en groendomeinen, om op het einde van vertelfestival Wonderwoud feestelijk de reuze verjaardagstaart aan te snijden. De gedeputeerde deed dit zeer minutieus en de stukken werden gretig opgegeten door de aanwezige kinderen. Ook was er nog gebak voor de ouders. Tevens werd Mia Verbeelen in de bloemen gezet. Na een lange periode van dertien jaar als vertelster gaat ze nu met pensioen.

Wonderwoud gaat om de twee jaar door op de derde zondag van september , dus volgende editie om de verbeelding tot leven te laten komen door een bonte bende vertellers in leuke tenten tussen de bomen gaat door in 2021. Dan maken we weer plaats voor kabouters , dieren uit het bos , feeën en elfjes die ons elk hun uniek verhaal gaan vertellen.

Het Sprookjeshuis geeft voor scholen iedere werkdag twee vertelsessies voor 1e en 2e jaars. Voor de 3e en 4e jaars zijn er workshops waarin ze zelf een verhaal leren verzinnen.

Voor gezinnen of groepen is er iedere zondag ( niet in de zomermaanden ) “ Sprookjes op Zondag” tussen 14u en 15u 30. ( prijs 5 euro).