Het DELTAPARK NEELTJE JANS (Oosterschelde / Zeeland)

 

De stormvloedkering werd in de jaren 80 van de vorige eeuw gebouwd om catastrofale overstromingen zoals in 1953 te vermijden. Deze indrukwekkende dam van 9 km lang tussen de Oosterschelde en de Noordzee is nog altijd een van de grootste waterbouwkundige realisaties ter wereld. Bij de bouw was Neeltje Jans het werkeiland, een paar decennia later bestaat het deltapark uit een informatiecentrum, een attractiepark en een restaurant. Je kunt een hele dag op je eigen manier genieten van deze site.

Binnen de stormvloedkering

Met een gids bezoek je het binnenste van het imposante bouwwerk. In een koker is er de expo “Zeeland veilig” waarbij de gids over het ontstaan van dit meesterwerk vertelt. Je kunt een kijkje nemen op het platform waarbij je de kracht van het water van heel nabij ziet wanneer het met grote snelheid onder je door komt. Bovendien heb je een prachtig uitzicht. Er is ook een spectaculaire 4 D-animatie “Deltafinale” en “ramp 1953”en een maquette. Tot slot kan je bij een rondvaart van een uur het geheel van op een boot bewonderen.

http://www.neeltjejans.nl/

Het attractiepark

Er zijn heel wat attracties zoals de zeeleeuwen- en zeehondenshow. Met het gezin kan je genieten van het waterparadijs Aquasplash met een waterspeeltuin, en een waterglijbaan. En er is ook een “Blue Rif Aquarium”

Het restaurant Proef Zeeland                  

Direct aan de toegang van Neeltje Jans is er het restaurant “Beleef Zeeland” waar je Zeeuwse vis, visspecialiteiten, mosselen en zeevruchten kunt bestellen en afhalen of ter plaatse eten in het restaurant.

http://www.proefzeeland.nl/

Burgh-Haamstede

Wie de omgeving van de stormvloedkering wil ontdekken kan uitwaaien in de prachtige natuur van de Zeepeduinen in Burgh-Haamstede (een wandeling van 5,6 km) en daarna genieten van een heerlijke pannenkoek in het gezellig pannenkoekenhuis in het centrum van de gemeente. In de molen wordt van Zeeuwse vlegeltarwe volkoren meel gemalen, waarmee de echte Zeeuwse pannenkoek gemaakt wordt.

http://www.pannekoekenmolen.nl/

Tekst : Herman Taelman   foto’s: Deltapark Neeltje Jans.