Klep Toe!

 

EWT , het gezellige stadstheater(tje) aan de Hertstraat 2 te Deurne , opent traditioneel zijn seizoen in begin september. EWT , altijd garant voor een aangename avond of middag. EWT waagt zich aan creaties die humor en drama dicht bij elkaar brengen. Stukken waar je weken later nog over napraat of nadenkt ( cfr. Moedenie ! , de laatste productie van het vorig seizoen).

Klep Toe! Werd de nieuwe opener. Een verhaal van Jack Staal , die voor EWT geen onbekende is. Een verhaal ,soms keihard , recht uit het hedendaagse leven. Uit de moderne , puur op cijfers berekende werkvloer. Een Duits bedrijf aan de haven met een allegaartje aan werknemers , die hun alledaags leven meenemen op de werkvloer maar opeens moeten afrekenen met “targets, herstructurering en ontslagen”. Situaties waar humor en tragiek balanceren op een oh zo dunne koord. Hilarische scenes , soms cynisch , soms ook treurig en meermaals een gevoel in de zaal : dat kennen we , dat hebben we ook meegemaakt. Misschien soms ietwat te clichématig , maar eerlijk zo is het leven.

Dit alles wordt ons gebracht door een super enthousiaste cast: Marc Verbruggen ,als de nogal domme Swa ,zorgt voor de meeste humor, door telkens in te spelen op zijn aangevers. Hier zie je goed dat auteur Jack Staal in het verleden vele quickies voor onder meer Gaston Berghmans , Jacques Vermeiren en Luc Caals schreef.

Ann De Winne is de lesbische Nadia met een West-Vlaams accent dat recht uit Eigen Kweek kon komen.

Door Van Boeckel hoor je dan weer in zijn sappig Liers als vakbondsman en die noodgedwongen moet gaan “ vissen in Cadzand dan vogelen in Thailand”.

Dirk Bosschaert mag het rustig houden als de ( te) brave ploegbaas Jefke en Nick Thyson , de Poolse interim is de stuntman van dienst.

En dan is er nog de directeur, Mijnheer Braakman , gespeeld door Mathias Daneels , een doorsnee figuur zonder ruggengraat die we spijtig genoeg aan de top van bijna elk Belgisch bedrijf vinden. De meeste van zijn aandacht gaat naar zijn kruiperige secretaresse Vanessa, gespeeld door een nieuwkomer bij EWT , Anne Van Opstal.

Op het eerste gezicht zou je denken aan een aflevering uit “de Collega’s”, maar dit gaat veel verder en ruwer.

Wat ook steeds een pluim verdient bij EWT is het decor. Telkens kom je in een omgeving waar je precies zelf de sfeer kunt snuiven en bijna deel van het decor uitmaakt.

We zagen in de zaal wel een voornamelijk ouder publiek en we hopen intens dat de jeugd ook eens in grote getale naar de diepmenselijke stukken in het EWT gaat kijken. Trouwens veel wat er vertoond wordt zullen ze vroeg of laat meemaken.

Klep Toe! Nog tot 20 oktober in de zaal te Deurne. Alle info: http://www.ewt.be/

Hier vind je ook alle gegevens over de vier andere producties van 2019-2020 , met onder meer een herhaling van Wij Samen “ naar aanleiding van het 25 jarig jubileum en een grandioze seizoen afsluiter met Jeroen Maes en David Davidse.

Tekst G. Charrin Foto : Jan Liekens .