De Badische Weinstrasse – deel 3

Voor het laatste deel van ons bezoek aan de Badische Weinstrasse rijden we vanaf Bruchsal nog ongeveer 150 km in zuidelijke richting. Hier bereiken we Kaiserstuhl-Tuniberg. Deze wijnbergterrassen liggen als eilanden tussen het Zwarte Woud en de Rijn. Een gebied dat als een der zonrijkste van Duitsland wordt bestempeld.

Vorstelijk over de gebieden heerst het marktstadje Breisach am Rhein. Door zijn ligging en met ongeveer 22.000 inwoners is het een zeer leefbare en interessante plaats om de streek te exploreren. Het is het economische en culturele centrum van de streek. Hoog boven de stad heerst de St. Stephans kathedraal, die zijn oorsprong zag in de 12de eeuw. Vanaf hier heb je een prachtig panorama met aan de ene zijde het Zwarte Woud en aan de andere zijde de Rijn. Dit is de natuurlijke grens met Frankrijk. De hoogste toppen van de Vogezen zijn ook zichtbaar en Colmar is amper 20 km verder. Niettegenstaande de stad tweemaal bijna totaal verwoest werd tijdens conflicten (1793 en 1945) zijn er nog heel wat historische monumenten en sites, vele ervan mooi gerestaureerd. De Rijn heeft hier een laterale kanalisatie, waardoor het goederenverkeer gescheiden is van de vele rondvaarttrips die op de rivier aangeboden worden.

De wijngebieden van Kaiserstuhl en Tuniberg zijn gelegen op vulkanische ondergronden met vruchtbare zandbodems. Kaiserstuhl gebruikt voornamelijk Pinot Noir, Pinot Blanc en Pinot Gris. Tuniberg, de ietwat zuidelijkere buur, gaat voor meer dan de helft voor Pinot Noir (Spätburgunder).

In Breisach zelf kan je de Badischer Winzerkeller bezoeken. Dit is de grootste coöperatieve in Europa. Een rondleiding duurt ongeveer twee en een half uur. Het aantal persen is immens. De gids loodst je doorheen de enorme opslagplaatsen, langs de diverse machines die de flessen vullen tot in de stockageruimtes. Constant krijg je cijfers te horen om te duizelen (bv. er staan meer dan 700 stalen kuipen en een der machines om flessen te vullen heeft een capaciteit van 20.000 flessen per uur!). Een rondrit met een treintje tussen de oudste houten vaten, die vaak meesterlijk bewerkt zijn en een proeverij sluiten het bezoek af. Er zijn diverse formules, sommige aangevuld met koude kaas- of vleesschotels.

Info: http://www.badischer-winzerkeller.de/

Centraal gelegen in Breisach vind je Geldermann. Geldermann is in Duitsland de grootste producent van Sekt. Sekt is de Duitse variant voor de “methode traditionelle”–schuimwijn.

De kelder ligt spectaculair onder de Schlossberg in Breisach. Deze vulkanische grond wordt al bijna 600 jaar gebruikt als stockage voor de “bubbels” van Geldermann. De temperatuur is van nature 13 °C en er zijn zo’n 5 miljoen flessen gestockeerd. Voor alle duidelijkheid: hier wordt geen Sekt geproduceerd. Op de toer die men aanbiedt, toont men wel diverse filmpjes over de aanmaak en productie, maar die worden door de gids bijgestuurd. Na een uur ondergronds is het dan ook tijd voor de proeverij, die doorgaat in de goed gestockeerde winkel.

Info: http://www.geldermann.de/

 

In het wijngebied van de Kaiserstuhl kom je ook lieflijke dorpjes tegen. Burkheim is een ervan. Parkeer je auto in het begin van het dorp en wandel gewoon de hoofdstraat door met een overvloed aan ambachtelijke huisjes.

Niet ver van Burkheim is er in Oberrotweil het domein Landerer. Dit familiebedrijf wordt sinds het overlijden van de eigenaar uitgebaat door de echtgenote en haar kinderen. Het bedrijf steunt op 4 pijlers: een wijndomein van 20 ha, een fruitboerderij, het verhuren van toerismechalets op het domein en de wijnsafari. Deze “Weinbergsafari” begint met een glaasje wijn op het domein. Nadien neemt een tractor je in een halfopen karos (rijtuig) op sleeptouw doorheen de wijngaarden. Op het hoogste en mooiste panoramapunt tussen de wijnpercelen wordt er gestopt. Hier kan je nog verschillende wijnen van het domein proeven. Er is aan alles gedacht. Voor het vertrek krijg je een linnen wijnhouder, die je rond je nek kan hangen. Hiermee neem je je glas mee op “safari”. Nadien kan je nog genieten van een koud en warm buffet op het domein. Er zijn verschillende formules, maar ik zag dat de meeste alleen op groepen gericht waren. Een simpel bezoek aan de kelder is wel te regelen voor individuen.

Breisach heeft enkele goede overnachtingsplaatsen. Hotel Stadt Breisach ligt juist tegenover de kathedraal op een deel van de Münsterberg en heeft 70 kamers. Verschillende kamers hebben uitzicht op de Rijn, Frankrijk en de Vogezen.

Info: http://www.hotelstadtbreisach.de/

Middenin de oude stad is er het Kapuzinerklooster. Dit is nu omgebouwd tot het Kapuzinergartenpanoramahotel. De oude kloosterkamers zijn allemaal tot hotelkamers (43) omgebouwd en geen enkele is hetzelfde. Het klooster is 35 meter hoog op de Münsterberg en biedt prachtige uitzichten. Er is een panoramisch restaurant, ook open voor niet-gasten en de eigenaar heeft zelf een wijndomein en zou uitsluitend zijn eigen productie aanbieden.

Info: http://www.kapuzinergarten.de/

Algemene info Breisach: http://www.breisach-urlaub.de/

De Badische Weinstrasse met zijn wijn: “Kaiserlich geniessen”!

 

Tekst en foto’s: G. Charrin