Stukje Bosuil op ’t Schoon Verdiep

 

Een dag na de lokale verkiezingen van oktober 2018 wisten we reeds dat Claire Debossere de nieuwe burgemeester zou worden in het stad . Toen al werd door velen gevreesd dat ze als een najaarsstorm door ’t Schoon Verdiep zou trekken. Zes maanden later ontdekten we op de première in Elckerlyc dat de storm meer de richting van een tsunami aannam.

 

Origineel speelt   “Out of Order” uit 1990 ,zich af in en rond de ambtswoning van de premier maar Christophe Ameye en Dirk Vanderbemden maakten er een hedendaagse en hilarische bewerking van met een vrouwelijke burgemeester in de hoofdrol. Zij (An Nelissen ) wil, en carrière maken en haar affaire met haar politiecommissaris ( Roel Vanderstukken ) verder zetten. Dit kan ze nog wel binnen de perken houden maar een lijk ( Jan Van Den Bosch )in haar hotelsuite is er wat teveel aan. Haar klunzige assistent (Dirk Van Vooren ) komt haar ter hulp maar dan breekt de chaos totaal uit. Hiervoor zorgen nog Brenda , de vrouw van de commissaris (Jits Van Belle), “ verpleegster ,of is het nog verpleger”? Juffrouw Pannemans (Christophe Stienlet) en Leon, de man van mevrouw de burgemeester. ( Manou Kersting) Daarenboven is hotel uitbater Bernard ( Karel Deruwe ) ook geen groot licht en beschikt hij nog over een raar duo aan personeel: Jacques ( Ivo Pauwels ) de man van de room service en Martin ( Jeron Dewulf ) de Chileense house cleaner.

Dit tiental zorgt voor een niet aflatende serie van misverstanden , chaos, puinhopen , onvoorspelbare tussenkomsten en spitsvondige opmerkingen. Telkens er een oplossing komt voor een probleem staat een ander probleem letterlijk achter een der deuren of het nogal moedwillige schuifraam. Het schuifraam dat we bijna als elfde acteur mogen plaatsen in dit stuk.

Genieten , lachen en plots is het einde er. Subjectiever kan tijd niet zijn. Steeds als er iets verdomd goed is, is het vlug gedaan. Dit is zeker ook het geval met deze komedie. En ik kan het niet nalaten om het steeds te herhalen: voor zulke toffe nostalgische productie is er in feite maar een plaats , het oergezellige Elckerlyc Theater.

Ik kon het ook niet nalaten als rood-witte in hart in nieren na het stuk een korte babbel te hebben met “ Martin Alonso Contrera Perez” alias Jeron Dewulf.

-Even terug in een theaterstuk ?

Het is leuk .Met de improvisatie en stand-up comedy sta ik meestal alleen op het podium. Nu draait het niet om mij maar om iedereen. Met de monologen sta ik heel de tijd alleen op het podium nu vorm ik deel uit van deze bende.

-Je rol ?

Mijn vader is Chileen en ik weet perfect hoe die Engels praat. Mijn rol is ook tof omdat ik bijna doorheen heel het stuk kom. Ik moet 9 x juist binnenkomen en heb in feite een minuut om ze te pakken. Je voelt enorm aan hoe je het dan kan laten escaleren.

-Bilzen Mysteries?

Dit was zeer aangenaam. Weer iets totaal anders. Het is daar ook een prachtige omgeving. Ben er nog een paar keer terug geweest. Recent nog om een filmpje in te spreken voor Open Monumentendag.

-Tot slot ( onvermijdelijk ) de mannen van den Bosuil ?

Amaai ze zijn goed bezig nu. Kampioen is wat te hoog gegrepen maar in deze Play off zit er misschien nog een tweede plaats in. Het is zeker meer dan ik verwacht had. Ik kan nu met de voorstellingen weinig gaan zien. Gisteren ( vrijdag ) hadden we een optreden en achter de coulissen ben ik dikwijls gaan checken naar de stand van de wedstrijd tegen Standard. Ik doe eind juni nog enkele Wembley monologen te Berchem en wie weet als ze Europees spelen kan ik er een nieuw stuk over maken voor volgend seizoen ?

 

’t Schoon Verdiep nog tot midden mei in Theater Elckerlyc. Alle info: http://www.elckerlyc.be/

Tekst en foto’s: Gust Charrin.