Roompot in de Antwerpse polders

 

Neen, ik ga me niet wagen aan een kookprogramma, maar gewoon twee passies voor de wielersport bij elkaar brengen. Roompot-Oranje Peloton is een nog prille wielerploeg, gesticht in 2013 en bedacht door zes Nederlandse professionals met aan de ene kant een rijke geschiedenis in de mondiale wielersport en aan de andere kant een schat aan ervaring in het bedrijfsleven. Erik Breukink en Michael Zijlaard zijn er twee van. Je kan dit Oranje Cycling Project een beetje vergelijken met Topsport Vlaanderen van Walter Planckaert bij ons. Ze rijden allebei op Pro Continentaal niveau en zoals Topsport uitsluitend renners van bij ons rekruteert, is Roompot 100% oranje en geeft het jonge talenten de kans om zich te ontwikkelen als beroepsrenner. Aanvallend koersen met een no-nonsensementaliteit zit bij de twee hoog in het vaandel. Een klein verschil is dat bv. gevestigde waarden die geen plaats meer hebben in een World Tour-ploeg toch nog bij Roompot aan de bak kunnen, voorbeelden zijn Pieter Weening verleden jaar en eind dit jaar maakt Pim Lightart de overstap van Lotto-Soudal.

Op zondag 28 augustus was Roompot een van de ploegen die streed voor de overwinning in een andere passie, namelijk de passie die uit het brein van Ben Simons is gesproten: de Schaal Sels. Van saaie spurtkoers werd verleden jaar het traject helemaal omgegooid en de spektakelwaarde van 2015 herinneren we ons nog goed. De problemen van verleden jaar, die in feite voor nog meer publiciteit zorgden, werden nu vlekkeloos vermeden. Schaal Sels nr. 91 ging over 195 km met 34 km kasseien en 33 km onverharde weg. Een doenbaar parcours, waarvan de balans nu in evenwicht ligt volgens adviseur Johan Museeuw. Een koers die boeide vanaf de eerste kilometers. Ideaal ook voor de vele toeschouwers die op sommige plaatsen zonder zich te verplaatsen de renners dikwijls zagen voorbijkomen, denken we maar aan de gelukkige bewoners van Woonzorgcentrum Aalmoezenier Cuypers aan de Torense weg in Stabroek. Wout van Aert kwam als winnaar uit de polders. Hel van de polder? Denk ik niet! Eerder een promotie voor deze polders waar we tot over de grens in Hoogerheide vele mooie plekjes konden ontdekken en … het stof namen we erbij.

Een meesterzet van Ben was ook de introductie van maximum zes renners per ploeg. Hopelijk komt er volgend jaar eens een Pro Tour bij in deze uitdaging? Saaie controle wordt hiermee ook weggeschreven. Tot slot waren de meeste renners ook nog vol lof over het parcours en Roompot heeft niets met voeding te maken, maar heet gewoon voluit “Roompot Vakanties”.

 DSC_0029DSC_0044DSC_0071DSC_0105DSC_0111DSC_0136